Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Højesteret sætter grænser for forældelse i forsikringsansvarsloven

Bech Bruun
06/02/2018
259
Højesteret sætter grænser for forældelse i forsikringsansvarsloven
Bech Bruun logo
I en sag vedrørende Vordingborg Kommunes regreskrav for udbetalte sygedagpenge mod Tryg Forsikring A/S, fandt Højesteret, at reglen om forældelse i forsikringsansvarslovens § 29, stk. 5 ikke kunne udstrækkes til at gælde situationer, hvor ansvarsforsikringsselskabet ikke i kraft af lovgivningen hæfter umiddelbart overfor skadelidte.  

I oktober 2010 faldt skadelidte ned ad en trappe, hvorved han brækkede sin ene ankel. Skaden skete på en ejendom ejet af Greenline A/S, som havde ansvarsforsikring hos Tryg Forsikring, og Greenline A/S og Tryg Forsikring anerkendte ansvaret. Den 14. december 2012 udbetaltes erstatning til skadelidte for svie og smerte. Erstatning for tabt arbejdsfortjeneste var på dette tidspunkt ikke opgjort.

Den 7. maj 2013 rejste kommunen krav på regres for udbetalte sygedagpenge til skadelidte over for Tryg Forsikring inden for den almindelige forældelsesfrist. Den 21. juni 2013 svarede Tryg Forsikring, at man havde modtaget kommunens henvendelse, men at man ikke kunne tage stilling til kravet, da skadesagen verserede ved retten. Skadesagen blev endeligt forligt den 22. april 2013.

Efter korrespondance mellem kommunen og Tryg Forsikring angående opgørelse af kravet, afviste Tryg Forsikring det endeligt opgjorte regresrav den 7. juli 2014 som forældet.


Tvisten om forældelse


For byretten gjorde kommunen bl.a. gældende, at forældelsesfristen havde været suspenderet principalt i medfør af forsikringsaftalelovens § 29, stk. 5 og subsidiært i medfør af forældelseslovens § 21, stk. 5. Tryg Forsikring anerkendte ikke at have iagttaget deres ori-enteringspligt, som følger af sygedagpengelovens § 78, stk. 2, og dette medførte en suspension af fristen på 116 dage. Medregnet dette var forældelsesfristen den 27. januar 2014.

Tryg Forsikring gjorde gældende, at forsikringsansvarslovens § 29, stk. 5 ikke finder anvendelse på skadesager, hvor forsikringsselskabet behandler sagen på vegne af en forsikringstager i medfør af en ikke-lovpligtig ansvarsforsikring, dvs. på baggrund af en skadesag om erstatning uden for kontrakt på culpagrundlag. Byretten udtalte, bl.a. under henvisning til udvidelsen af forsikringsaftaleloven § 29’s anvendelsesområde, at krav ikke bør forældes, mens de er i behandling hos forsikringsselskabet.

Dommen blev anket til landsretten af Tryg Forsikring, og landsretten stadfæstede dommen og bemærkede, at forsikringsaftaleloven § 29’s anvendelsesområde ved en ændring i 2008 blev udvidet til også at omfatte krav, der er opstået i kraft af lovgivningen. Dette blev regreskravet anset for at være i medfør af sygedagpengelovens § 78, stk. 2.


Højesterets dom  


Tryg Forsikring fik tilladelse til at indbringe sagen for Højesteret, hvor hovedspørgsmålet var, om forsikringsaftalelovens § 29, stk. 5 fandt anvendelse på kommunens regreskrav.

Højesteret udtalte, at reglen efter forarbejderne angår forhold mellem forsikringstager og selskab, men er udvidet således at det også gælder den situation, hvor forsikringsselskabet i kraft af lovgivning hæfter umiddelbart over for skadelidte.

På baggrund af dette kom Højesteret frem til, at forsikringsaftalelovens § 29, stk. 5 ikke kan udstrækkes til at gælde en situation, hvor forsikringsselskabet ikke i kraft af lovgivningen hæfter umiddelbart overfor skadelidte. Kravet var ej heller forældet, da parterne havde forhandlet, jf. forældelseslovens § 21, stk. 5.


Bech-Bruuns kommentar


Højesteret har med deres afgørelse sat grænser for anvendelsesområdet af forældelsesreglen i forsikringsaftalelovens § 29, stk. 5. I den forbindelse giver de Tryg Forsikring medhold i, at bestemmelsen ikke kan anvendes, hvor der er krav på erstatning uden for kontrakt på culpagrundlag, og ansvarsforsikringsselskabet ikke lovmæssigt hæfter umiddelbart overfor skadelidte.

  
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Bech Bruun logo
København
Langelinie Allé 35
2100 København Ø
72 27 00 00
72 27 00 27
info@bechbruun.com
Aarhus
Værkmestergade 2
8000 Aarhus C
New York
412 West 15th Street, 15th
New York 10011
Shanghai
No.1440 Yan'an Middle Road
Suite 2H08, Jing'an District
200040 Shanghai
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 33.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Kan man levere ved at vælte varerne af traileren?
Kan man levere ved at vælte varerne af traileren?
28/09/2020
Transportret, Forsikring og erstatning
Sø- og Handelsretten afviser sag mod spansk værft
Sø- og Handelsretten afviser sag mod spansk værft
24/09/2020
Forsikring og erstatning, Retssager og voldgift
Skadevolders forsikringsselskab var ikke rette sagsøgte
Skadevolders forsikringsselskab var ikke rette sagsøgte
23/09/2020
Forsikring og erstatning
Fejlkalkulation af entreprise - ansvarsfraskrivelse
Fejlkalkulation af entreprise - ansvarsfraskrivelse
07/09/2020
Fast ejendom og entreprise, Forsikring og erstatning
COVID-19: Forsikringsdækning for driftstab?
COVID-19: Forsikringsdækning for driftstab?
26/08/2020
Forsikring og erstatning
Kommune vinder retssag ved Østre Landsret om erstatning for lang sagsbehandlingstid
Kommune vinder retssag ved Østre Landsret om erstatning for lang sagsbehandlingstid
25/08/2020
Forsikring og erstatning, Offentlig ret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted