Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Højesteret ophæver vidtgående fogedforbud

Horten
10/11/2015
Højesteret ophæver vidtgående fogedforbud


Højesteret har ophævet et bredt formuleret fogedforbud, der forbød en medarbejder at beskæftige sig med fødevaretilsætningsstoffer, som den tidligere arbejdsgiver producerede.






En medarbejder, der havde været ansat som salgsdirektør i en virksomhed, der producerer tilsætningsstoffer til fødevareindustrien, opsagde sin stilling.
Medarbejderen havde kort forinden kopieret en betydelig mængde materiale, der indeholdt fortrolige oplysninger om virksomhedens kunder og recepter. Medarbejderen havde desuden haft kontakt med flere af virksomhedens forretningsforbindelser via sin private e-mailadresse.

Forbud mod konkurrerende virksomhed i tre år
Da virksomheden opdagede dette, blev der (efter de tidligere regler herom) nedlagt et fogedforbud, som indebar, at medarbejderen ikke i 3 år fra fratrædelsen måtte beskæftige sig med salg af de fødevaretilsætningsstoffer, som virksomheden producerede.

Der blev efterfølgende anlagt sag om lovligheden af fogedforbuddet samt et erstatningskrav mod medarbejderen for virksomhedens tab.

Fogedforbuddet var for vidtrækkende
Højesteret fandt, at medarbejderen havde skaffet sig adgang til virksomhedens erhvervshemmeligheder i strid med markedsføringsloven. Da det måtte anses for sandsynligt, at medarbejderen ville benytte eller videregive de fortrolige oplysninger, havde der været grundlag for at nedlægge et fogedforbud.

Fogedforbuddet var dog ifølge Højesteret for bredt formuleret, fordi det ikke kun omfattede de tilsætningsstoffer, som virksomheden havde recepter på, eller var begrænset til at vedrøre virksomhedens kunder. Fogedforbuddet indebar også, at medarbejderen var afskåret fra helt generelt at beskæftige sig med tilsætningsstoffer, som han også før sin ansættelsen hos virksomheden havde beskæftiget sig med.

Højesteret lagde vægt på, at forbuddet indebar, at medarbejderen var afskåret fra at udøve konkurrerende virksomhed, selv om han ikke havde påtaget sig en konkurrenceklausul.

Da fogedforbuddet indholds- og tidsmæssigt gik videre, end hvad der var nødvendigt for at varetage virksomhedens interesser i at beskytte sine erhvervshemmeligheder, ophævede Højesteret forbuddet.

Højesteret fandt desuden ikke, at virksomheden havde lidt et tab, der havde forbindelse til medarbejderens handlinger, hvorfor medarbejderen blev frifundet for erstatningskravet.

Forbud skal være proportional med beskyttelsesinteressen
Højesteret var muligvis kommet frem til et andet resultat, hvis fogedforbuddet havde været mindre indgribende over for medarbejders mulighed for at påtage sig arbejde inden for branchen, og hvis den tidsmæssige udstrækning af forbuddet var begrænset til en kortere periode.

Dommen viser, at et meget vidtrækkende forbud ikke altid er det bedste middel til at beskytte virksomhedens interesser, når en medarbejder udøver retsstridig konkurrerende virksomhed. I forbudssager er det derfor vigtigt, at forbuddet ikke formuleres bredere, end hvad der er nødvendigt for at beskytte virksomheden, og at medarbejderen ikke generelt afskæres fra at påtage sig anden beskæftigelse inden for branchen.

Derudover viser dommen også vigtigheden af at have begrænset sine meget betroede medarbejdere af konkurrence- og kundeklausuler, da markedsføringsloven ikke altid yder tilstrækkelig beskyttelse, navnlig med hensyn til det økonomiske tab.

Læs hele  dommen her.






Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
International arbejdskraft - klare anbefalinger
International arbejdskraft - klare anbefalinger
01/07/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Tidsregistrering - er I klar?
Tidsregistrering - er I klar?
19/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Kommune var for langsom
Kommune var for langsom
21/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret, Forsikring og erstatning
Skat og brug af udenlandsk arbejdskraft
Skat og brug af udenlandsk arbejdskraft
21/06/2024
Skatte- og afgiftsret, Ansættelses- og arbejdsret
Lige rettigheder til vikarer på overenskomst
Lige rettigheder til vikarer på overenskomst
20/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret, EU-ret
Nye regler for udenlandsk arbejdskraft vedtaget
Nye regler for udenlandsk arbejdskraft vedtaget
24/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted