Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Gummistøvlesag illustrerer principielle ophavsretlige problemstillinger

TVC Advokatfirma
05/03/2019
Gummistøvlesag illustrerer principielle ophavsretlige problemstillinger
TVC Advokatfirma logo

Sagen om Ilse Jacobsens gummistøvler ”RUB1” vil i den kommende tid blive fulgt med stor spænding i modebranchen. Det skyldes, at sagen netop er indbragt for Højesteret, der skal tage stilling til, om gummistøvlerne nyder beskyttelse efter ophavsretsloven.Det har hidtil været sparsomt med retspraksis om, hvorvidt designeres modeprodukter nyder ophavsretlig beskyttelse. Således har flere modedesignere måtte gå forgæves i håb om ophavsretlig beskyttelse af deres produkter.

Højesteret har f.eks. tidligere udtalt, at Nørgaards stribede t-shirt no. 101 ikke nød beskyttelse efter ophavsretsloven. Højesteret begrundede udfaldet med, at der gælder ”betydelige krav i henseende til originalitet og kunstnerisk indsats”, hvis modeartikler skal opnå ophavsretlig beskyttelse.

Sagen mellem Ilse Jacobsen, IJH A/S og Morsø Sko Import A/S kan imidlertid betyde, at den hidtidige praksis lempes. Det vil vise sig, når Højesteret skal vurdere om Morsø Sko Import A/S har krænket Ilse Jacobsens ophavsret ved at importere en lignende kinesisk produceret gummistøvle.


Hvad står der i ophavsretsloven?


Det følger af ophavsretslovens § 1, at den som frembringer et litterært eller kunstnerisk værk, har ophavsret til værket. Heraf kan der udledes et krav om originalitet og værkshøjde, dvs. at værket for at nyde ophavsretlig beskyttelse må være udtryk for en kunstnerisk frembringelse.

Hvis et værk er ophavsretligt beskyttet, har ophavsmanden en eneret til at råde over værket ved at fremstille eksemplarer af det og gøre det tilgængeligt for almenheden, jf. ophavsretslovens § 2.

Brugskunst, herunder modeartikler, kan være et værk i ophavsretslovens forstand, hvormed der principielt kan opnås ophavsretlig beskyttelse for modetøj. Ligesom andre værker nyder brugskunst imidlertid kun beskyttelse efter ophavsretsloven, hvis værket er originalt og et resultat af en kunstnerisk skabelsesindsats.


Sagen om RUB1-gummistøvlerne


Sagen om Ilse Jacobsens gummistøvler ”RUB1” bliver et nyt fortolkningsbidrag til, hvornår modeartikler beskyttes efter ophavsretsloven.

Både Sø- & Handelsretten og Vestre Landsret har i den forbindelse tidligere fundet, at RUB1-gummistøvlen ikke nyder beskyttelse som et ophavsretligt beskyttet værk.

Sø- & Handelsretten fandt bl.a., at gummistøvlen i ”væsentlig grad” var ”sammensat af allerede kendte designelementer”, og at der ”uanset støvlens ubestridelige produktmæssige kvaliteter” ikke var tilstrækkeligt grundlag for at give gummistøvlen en ophavsretlig beskyttelse.

Ifølge Sø- & Handelsretten nød RUB1-gummistøvlen imidlertid beskyttelse mod efterligninger efter markedsføringsloven. Retten bemærkede i den forbindelse bl.a., at ”støvlens design ses at være vellykket og gennemtænkt med et kvalitetsmæssigt, selvstændigt udtryk, der underbygges af bevidste materialevalg, herunder med hensyn til støvlens sål”.

Sø- & Handelsretten tilføjede hertil, at gummistøvlen ”som mode-og beklædningsprodukt, der i væsentlig grad er sammensat af designelementer, der genkendes fra andre støvleprodukter” alene er beskyttet mod meget nærgående efterligninger. Dette var efter Sø- & Handelsrettens opfattelse ikke tilfældet i den konkrete sag, hvormed Morsø Sko Import A/S blev frifundet.

Sagen blev herefter anket til Vestre Landsret, der ved sin dom af 10. oktober 2018 ligeledes fandt, at Ilse Jacobsen ikke har ophavsret til de velkendte gummistøvler.

Med Procesbevillingsnævnets godkendelse i ryggen, er sagen imidlertid anket til Højesteret, der således skal sætte det endelige punktum i den principielle sag.


TVC Advokatfirma bemærker


Som det er anført ovenfor, er sagen af principiel karakter, og det må derfor forventes, at den for fremtiden vil udgøre et afgørende fortolkningsbidrag i sager om ophavsretlig beskyttelse af modeartikler.

TVC Advokatfirma følger derfor sagen tæt. Hvis du har spørgsmål til gældende ret på området eller står overfor en konkret case, sidder vores specialister altid klar til en uforpligtende drøftelse af din konkrete sag.

 


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Artikler, der kunne være relevante for dig
UPC meddeler det første midlertidige forbud få timer efter modtagelse af anmodningen
UPC meddeler det første midlertidige forbud få timer efter modtagelse af anmodningen
12/09/2023
Immaterialret, EU-ret
Danske mejerier forbydes at benytte varebetegnelsen »feta« uden for EU
Danske mejerier forbydes at benytte varebetegnelsen »feta« uden for EU
14/09/2023
Immaterialret, EU-ret, E-handel og markedsføring
Forbrugerombudsmandens årsberetning 2022: Greenwashing og digitale forretningsmodeller i fokus
Forbrugerombudsmandens årsberetning 2022: Greenwashing og digitale forretningsmodeller i fokus
26/09/2023
Immaterialret
Beskyt rettighederne til dit brand, før det er for sent
Beskyt rettighederne til dit brand, før det er for sent
05/10/2023
Immaterialret
Anmodningsprocessen for toldovervågninger i EU bliver papirløs
Anmodningsprocessen for toldovervågninger i EU bliver papirløs
17/11/2023
Immaterialret, EU-ret
Data Act - Dataadgang versus IP-rettigheder
Data Act - Dataadgang versus IP-rettigheder
23/11/2023
Immaterialret, Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted