Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Forslag til ny markedsføringslov

Bech Bruun
22/07/2016
Forslag til ny markedsføringslov
Erhvervs- og Vækstministeren har offentliggjort en rapport med anbefalinger til ændringer af den nuværende markedsføringslov og udkast til en ny markedsføringslov. Lovforslaget sendes nu i høring og forventes at træde i kraft den 1. juli 2017.

Baggrunden for det nye lovforsalg er dels den teknologiske udvikling og dels et behov for at bringe den eksisterende markedsføringslov på linje med EU-reguleringen på området.

De væsentligste ændringer er følgende:

  • Lempelse af reglerne om uanmodet henvendelse ved elektronisk post (”spam-reglerne”). Denne lempelse består i en udvidelse af den erhvervsdrivendes mulighed for uden forudgående samtykke at markedsføre ”egne tilsvarende produkter eller tjenesteydelser”. Fremover vil de forventninger, som den erhvervsdrivende har skabt hos modtageren, være afgørende ved fortolkningen af begrebet ”egne tilsvarende produkter”.

  • Spam-reglerne er tillige lempet i forhold til markedsføring mellem erhvervsdrivende. Fremover vil en erhvervsdrivende uden forudgående samtykke kunne rette henvendelse til en bestemt person hos en anden erhvervsdrivende med henblik på at markedsføre egne produkter, såfremt der består et kundehold mellem de to erhvervsdrivende. Tilsvarende gælder, hvis afsenderen har fået modtagerens elektroniske adresse direkte fra modtageren i en erhvervsmæssig forbindelse.

  • Sprogkravet for garantier ændres, så der alene stilles krav om, at en garanti skal være affattet på dansk, såfremt markedsføringen er på dansk. Derudover ophæves forbuddet mod indholdsløse garantier, da dette område er fuldt reguleret i medfør af lovens vildledningsbestemmelser og af bekendtgørelsen om urimelig markedsføring i forbrugerforhold.

  • Forbrugerombudsmanden vil blive tillagt udvidede kontrolbeføjelser. De udvidede beføjelser vil blandt andet give Forbrugerombudsmanden mulighed for at foretage elektronisk spejling og medtage materiale i digital form i forbindelse med kontrolundersøgelser.

  • Derudover ophæves forpligtelsen for erhvervsdrivende til at give en vejledning i forbindelse med salg af produkter. En sådan pligt vil i langt de fleste tilfælde følge af lovens vildledningsbestemmelser, ligesom der efter købeloven gælder en vejled-ningspligt, som kan håndhæves efter markedsføringslovens god skik-bestemmelser.


Det er mere end 10 år siden, at markedsføringsloven senest blev revideret i sin helhed. Det nye lovforsalg skal ses i lyset af et ønske om at forenkle og overskueliggøre markedsføringsloven, og samtidig bringe loven på linje med EU-reguleringen på området. EU-direktiver, herunder særligt direktivet om urimelig handelspraksis (”handelspraksisdirektivet”), har gennem årene været drivende kræfter i udformningen af markedsføringslovens centrale bestemmelser. Markedsføringsloven har således været genstand for løbende ændringer, men der er overlap mellem lovens bestemmelser, ligesom EU-Kommissionen har udtalt, at Danmark på flere punkter ikke har foretaget en korrekt implementering af handelspraksisdirektivet. Disse forhold skal den nye markedsføringslov gøre op med.

Derudover skal den nye markedsføringslov sikre gode og ensartede forbrugerforhold, der er opdaterede i forhold til den teknologiske udvikling inden for kommerciel kommunikation, som har givet virksomhederne nye måder at markedsføre sig på, fx på sociale medier.

Udover egentlige ændringer af retstilstanden indeholder lovforslaget også en række sproglige tilretninger.

Du kan læse hele rapporten med anbefalede ændringer til markedsføringsloven og det nye lovforslag her.



[layerslider id="63"]




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Online shopping - kan virksomheden sætte ind overfor misbrug af forbrugernes returrettigheder?
Online shopping - kan virksomheden sætte ind overfor misbrug af forbrugernes returrettigheder?
27/03/2024
E-handel og markedsføring, Øvrige
Upcycling ud fra et varemærke- og markedsføringsretligt perspektiv
Upcycling ud fra et varemærke- og markedsføringsretligt perspektiv
03/04/2024
E-handel og markedsføring, Immaterialret
Seneste nyt på markedsføringsfronten - nedslagspunkter fra Forbrugerombudsmandens praksis
Seneste nyt på markedsføringsfronten - nedslagspunkter fra Forbrugerombudsmandens praksis
08/04/2024
E-handel og markedsføring
Irmapigen sejrede i Sø- og Handelsretten
Irmapigen sejrede i Sø- og Handelsretten
09/04/2024
Immaterialret, E-handel og markedsføring
Kommende revidering af EU-reguleringen af betalingstjenester
Kommende revidering af EU-reguleringen af betalingstjenester
04/04/2024
E-handel og markedsføring, EU-ret, Finansiering og bankret
Retningslinjer for bæredygtige aftaler i landbrugssektoren vedtaget
Retningslinjer for bæredygtige aftaler i landbrugssektoren vedtaget
15/04/2024
Konkurrenceret, E-handel og markedsføring, EU-ret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted