Folketinget vedtog den 17. marts 2016 forslag til lov om ændring af deltidsloven. Lovændringen har til formål at bringe deltidsloven i overensstemmelse med det bagvedliggende EU-direktiv, som forbyder mindre gunstig behandling af deltidsansatte i forhold til sammenlignelige fuldtidsansatte. Loven trådte i kraft den 1. april 2016.
Folketinget den 17. marts 2016
Deltidsloven har tidligere været opdelt i fire bilag (bilag A-D), som har reguleret forholdene for deltidsansatte lønmodtagere, der ikke i medfør af en kollektiv overenskomst var sikret de rettigheder, der som minimum svarer til bestemmelserne i deltidsdirektivet.
Ifølge bilag C og D var ansatte inden for det kommunale område og inden for Hovedstadens Sygehusfællesskab, hvis ugentlige arbejdstid udgjorde mindre end 10 timer om ugen, ikke beskyttet mod mindre gunstig behandling i forhold til sammenlignelige fuldtidsansatte. I juni 2013 modtog Danmark en begrundet udtalelse fra EU-Kommissionen om, at dette ikke var i overensstemmelse med det bagvedliggende EU-direktiv, som forbyder forskelsbehandling af deltidsansatte. På baggrund heraf fremsatte regeringen et forslag til ændring af deltidsloven.
FORSLAGET TIL ÆNDRING AF LOVEN ER NU VEDTAGET
Bilag B-D, der regulerede forholdene for deltidsansatte i den offentlige sektor, er nu fjernet. Herefter vil alle lønmodtagere, som ikke er dækket af en kollektiv overenskomst, hvori minimumsrettighederne efter deltidsdirektivet er implementeret, være omfattet af bestemmelserne i lovens Bilag A, som er en aftale mellem DA og LO om implementering af direktivet.
Herved er deltidsloven dels blevet forenklet og dels bragt i overensstemmelse med det bagvedliggende deltidsdirektiv.
Loven trådte i kraft den 1. april 2016.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →