Fornyede rekonstruktionsregler er anvendelige trods statistisk få sager
For at forbedre mulighederne for rekonstruktion blev der indført en række ændringer i konkursloven, herunder en model for ”Fast-track”-virksomhedsoverdragelse. Denne mulighed skal sikre overlevelse af virksomheder, hvor den hidtidige og fortsat eksisterende procedure forbundet med virksomhedsoverdragelse under rekonstruktion vil være for langsom.
Rekonstruktion i form af en virksomhedsoverdragelse kan således nu ske med rekonstruktørens samtykke, inden der er vedtaget en rekonstruktionsplan, hvis det skønnes hensigtsmæssigt for at bevare værdien af skyldnerens virksomhed. I vurderingen indgår blandt andet muligheden for at fastholde nøglemedarbejdere og vigtige samhandelspartnere samt et ofte utilstrækkeligt likviditetsberedskab hos den nødlidende virksomhed til gennemførsel af en længerevarende proces.
Overdragelsen efter den hurtigere model præsenteres for virksomhedens kreditorer og kan gennemføres, medmindre der modtages indsigelse mod overdragelsen fra et flertal af stemmeberettigede kreditorerne inden fem hverdage efter afsendelse af meddelelse om overdragelsen.
Med særligt muligheden for en hurtigere overdragelse af virksomheden, er rekonstruktionsreglerne blevet væsentligt mere anvendelige.
Rekonstruktion af CrossEyes Group
Bech-Bruun har siden indførslen af de nye regler blandt andet bistået CrossEyes Group ApS med at rekonstruere virksomheden, så aktiviteten og 36 arbejdspladser kunne bevares.
Dette skete med brug af de nye regler i konkursloven. Reglerne gjorde det muligt, under den anmeldte rekonstruktion hos skifteretten med rekonstruktørens samtykke, at sælge virksomheden efter den omtalte ”Fast-track”-model uden at det skulle være indeholdt i et rekonstruktionsforslag og vedtages på en skiftesamling, ligesom der kunne ske tvunget debitorskifte i forhold til hovedparten af kontrakterne.
Der blev gennemført en struktureret salgsproces med etablering af datarum og budrunde. Resultatet blev, at en mindretalsanpartshaver i CrossEyes Group ApS under rekonstruktion købte aktiviteten.
Processen fra indledning af rekonstruktionen til et salg var gennemført, varede samlet 16 dage, hvilket til sammenligning ikke havde været muligt efter de hidtidige regler.
Bech-Bruuns kommentarer
Det er de nye reglers formål at øge incitamentet til at foretage virksomhedsoverdragelser under rekonstruktionsbehandling, og dermed redde såvel virksomheder som arbejdspladser. Selvom muligheden for at videreføre nødlidende virksomheder i sidste ende altid vil være forbundet med en konkret vurdering af den enkelte virksomheds forhold, illustrerer sagen, at de nye regler skaber bedre muligheder for virksomhedsoverdragelser under rekonstruktion.
I den konkrete sag kunne et salg ikke have afventet den procedure, der - indtil de nye rekonstruktionsregler blev indført - var den eneste mulighed for en virksomhedsoverdragelse under rekonstruktion. Den hurtigere og mere enkle adgang til virksomhedsoverdragelser, som de nye regler har medført, blev derfor afgørende.
Anvendelsen af fremgangsmåden efter ”fast-track”-proceduren, hvor virksomhedsoverdragelsen kunne foretages inden vedtagelsen af et rekonstruktionsforslag, sikrede konkret, at virksomheden tabte mindst mulig værdi, samtidig med at arbejdspladser blev bevaret.
På trods af lovændringernes rekonstruktionsfremmende karakter og de forbedrede værktøjer til at bevare de virksomheder, der bagved en stor gæld har en sund forretning, er stigningen i antallet af sager om rekonstruktion imidlertid udeblevet indtil videre. En del af forklaringen skal formentlig findes i det betydelige sikkerhedsnet af hjælpepakker og kompensations- og låneordninger, som har holdt hånden under økonomien i Danmark i 2021.
Udeblivelsen af effekten skyldes formentlig også et manglende kendskab blandt virksomheder og kreditorer til muligheden for virksomhedsoverdragelse efter ”fast-track”-proceduren, men det anførte eksempel viser, at reglerne er brugbare og kan redde virksomheder.