Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Fornyede rekonstruktionsregler er anvendelige trods statistisk få sager

Bech Bruun
09/02/2022
Fornyede rekonstruktionsregler er anvendelige trods statistisk få sager
Bech Bruun logo
Folketinget vedtog i marts 2021 en række nye regler om rekonstruktion med henblik på at forbedre de lovgivningsmæssige rammer for rekonstruktion af nødlidende virksomheder, herunder ved at gøre rekonstruktion lettere og mindre omkostningstungt. En gennemgang af Statstidende viser imidlertid, at antallet af virksomheder, der via landets skifteretter indkaldte til fordringshavermøde, hvor forslag til rekonstruktionsplan drøftes, i andet halvår af 2021 var cirka 16 procent mindre end gennemsnittet for samme periode i de forudgående fire år. Den skønnede stigning i sager om rekonstruktion, som konsekvens af de nye regler, er dermed indtil videre udeblevet. Bech-Bruun har, trods det lave antal sager, anvendt de nye regler med succes, herunder muligheden for "Fast-track"-virksomhedsoverdragelse i forbindelse med blandt andet rekonstruktion af optikerkæden CrossEyes Group.

For at forbedre mulighederne for rekonstruktion blev der indført en række ændringer i konkursloven, herunder en model for ”Fast-track”-virksomhedsoverdragelse. Denne mulighed skal sikre overlevelse af virksomheder, hvor den hidtidige og fortsat eksisterende procedure forbundet med virksomhedsoverdragelse under rekonstruktion vil være for langsom.


Rekonstruktion i form af en virksomhedsoverdragelse kan således nu ske med rekonstruktørens samtykke, inden der er vedtaget en rekonstruktionsplan, hvis det skønnes hensigtsmæssigt for at bevare værdien af skyldnerens virksomhed. I vurderingen indgår blandt andet muligheden for at fastholde nøglemedarbejdere og vigtige samhandelspartnere samt et ofte utilstrækkeligt likviditetsberedskab hos den nødlidende virksomhed til gennemførsel af en længerevarende proces.


Overdragelsen efter den hurtigere model præsenteres for virksomhedens kreditorer og kan gennemføres, medmindre der modtages indsigelse mod overdragelsen fra et flertal af stemmeberettigede kreditorerne inden fem hverdage efter afsendelse af meddelelse om overdragelsen.


Med særligt muligheden for en hurtigere overdragelse af virksomheden, er rekonstruktionsreglerne blevet væsentligt mere anvendelige.


Rekonstruktion af CrossEyes Group

Bech-Bruun har siden indførslen af de nye regler blandt andet bistået CrossEyes Group ApS med at rekonstruere virksomheden, så aktiviteten og 36 arbejdspladser kunne bevares.


Dette skete med brug af de nye regler i konkursloven. Reglerne gjorde det muligt, under den anmeldte rekonstruktion hos skifteretten med rekonstruktørens samtykke, at sælge virksomheden efter den omtalte ”Fast-track”-model uden at det skulle være indeholdt i et rekonstruktionsforslag og vedtages på en skiftesamling, ligesom der kunne ske tvunget debitorskifte i forhold til hovedparten af kontrakterne.


Der blev gennemført en struktureret salgsproces med etablering af datarum og budrunde. Resultatet blev, at en mindretalsanpartshaver i CrossEyes Group ApS under rekonstruktion købte aktiviteten.


Processen fra indledning af rekonstruktionen til et salg var gennemført, varede samlet 16 dage, hvilket til sammenligning ikke havde været muligt efter de hidtidige regler.


Bech-Bruuns kommentarer

Det er de nye reglers formål at øge incitamentet til at foretage virksomhedsoverdragelser under rekonstruktionsbehandling, og dermed redde såvel virksomheder som arbejdspladser. Selvom muligheden for at videreføre nødlidende virksomheder i sidste ende altid vil være forbundet med en konkret vurdering af den enkelte virksomheds forhold, illustrerer sagen, at de nye regler skaber bedre muligheder for virksomhedsoverdragelser under rekonstruktion.


I den konkrete sag kunne et salg ikke have afventet den procedure, der - indtil de nye rekonstruktionsregler blev indført - var den eneste mulighed for en virksomhedsoverdragelse under rekonstruktion. Den hurtigere og mere enkle adgang til virksomhedsoverdragelser, som de nye regler har medført, blev derfor afgørende.


Anvendelsen af fremgangsmåden efter ”fast-track”-proceduren, hvor virksomhedsoverdragelsen kunne foretages inden vedtagelsen af et rekonstruktionsforslag, sikrede konkret, at virksomheden tabte mindst mulig værdi, samtidig med at arbejdspladser blev bevaret.


På trods af lovændringernes rekonstruktionsfremmende karakter og de forbedrede værktøjer til at bevare de virksomheder, der bagved en stor gæld har en sund forretning, er stigningen i antallet af sager om rekonstruktion imidlertid udeblevet indtil videre. En del af forklaringen skal formentlig findes i det betydelige sikkerhedsnet af hjælpepakker og kompensations- og låneordninger, som har holdt hånden under økonomien i Danmark i 2021.


Udeblivelsen af effekten skyldes formentlig også et manglende kendskab blandt virksomheder og kreditorer til muligheden for virksomhedsoverdragelse efter ”fast-track”-proceduren, men det anførte eksempel viser, at reglerne er brugbare og kan redde virksomheder.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Ny landsretsdom om omstødelse af transport i entreprisesum kort før konkurs
Ny landsretsdom om omstødelse af transport i entreprisesum kort før konkurs
12/09/2023
Insolvens og rekonstruktion
Udbetaling af andelshaveres indeståender i et andelsselskab ved konkurs eller rekonstruktion
Udbetaling af andelshaveres indeståender i et andelsselskab ved konkurs eller rekonstruktion
20/11/2023
Insolvens og rekonstruktion, Fast ejendom og entreprise
Ny dom: Øget risiko for omstødelse af sikkerhed i løbende kreditmellemværender
Ny dom: Øget risiko for omstødelse af sikkerhed i løbende kreditmellemværender
23/11/2023
Insolvens og rekonstruktion, Finansiering og bankret
Lov om kreditservicevirksomheder og kreditkøbere vedtaget
Lov om kreditservicevirksomheder og kreditkøbere vedtaget
18/12/2023
Finansiering og bankret, Insolvens og rekonstruktion
Nye og opdaterede regler om konkurskarantæne på vej
Nye og opdaterede regler om konkurskarantæne på vej
14/03/2024
Selskabsret, Insolvens og rekonstruktion
Nyt lovforslag om revision af konkurskarantænereglerne: Adgang til konkurskarantæneregistret
Nyt lovforslag om revision af konkurskarantænereglerne: Adgang til konkurskarantæneregistret
20/03/2024
Insolvens og rekonstruktion
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted