Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Forældelsesfrister og afbrydelse af forældelsen

Focus Advokater
21/07/2019
744
Forældelsesfrister og afbrydelse af forældelsen
Focus Advokater logo
Et ubetalt pengetilgodehavende forældes som hovedregel efter 3 år. Er der er tale om et pengelån i et pengeinstitut, er fristen 10 år. Det betyder, at hvis man ikke har fået sit tilgodehavende indkrævet inden for 3/10 år efter, at kravet er forfaldent, kan man ikke længere kræve pengene. Man skal altså ”handle”, inden fristen springer.

Forældelsen afbrydes ved erkendelse (f.eks. betaling af afdrag), aftale eller ved, at sagen indbringes for en domstol. Hvis pengekravets eksistens og størrelse er anerkendt skriftligt eller fastslået ved forlig, dom, betalingspåkrav påtegnet af fogedretten eller anden bindende afgørelse, løber der en ”ny” forældelsesperiode. Den oprindelige forældelse er afbrudt.

Er der udstedt et gældsbrev for skylden, er forældelsesfristen også 10 år, mens renter af kravet forældes efter 3 år, medmindre forældelsesfristen forinden afbrydes (igen).


Inddrivelse af kravet i fogedretten


Forældelsesfristen af krav på fx renter kan afbrydes ved, at kreditor indbringer sit krav for fogedretten for tvangsfuldbyrdelse af kravet hos skyldneren. Det kan dog være dyrt i retsafgift mv. – og pengene, der bruges på inddrivelsen, kan være spildt, hvis skyldneren ikke kan betale. Kreditor kan – for at spare afgift – nøjes med at indbringe en del af sit krav for derved at finde ud af, om det er muligt at få foretaget udlæg hos skyldneren for i hvert fald noget af det skyldige beløb.

Spørgsmålet er dog, i hvilket omfang en sådan delvis indbringelse også afbryder forældelsen for renterne af den del af kravet, der ikke er indbragt for fogedretten?


Ny afgørelse vedr. forældelse af renter


Det er tidligere slået fast, at når en sag sendes i fogedretten for et reduceret beløb, afbrydes forældelsen kun for den reducerede fordring.

En ny afgørelse fra Vestre Landsret har nu forholdt sig til, hvorvidt forældelsen af renterne på hele fordringen blev afbrudt ved indlevering af sagen til fogedretten for et reduceret beløb.

I den pågældende sag indgav en kreditor (en bank) i 2009 en udlægsbegæring til fogedretten på baggrund af et gældsbrev. Hovedstolen var på over 180.000 kr. + tillæg af renter. Det fremgik af begæringen, at sagen af omkostningsmæssige grunde blev begrænset til 30.000 kr. Begæringen indeholdt en opgørelse af det fulde rentebeløb af hele hovedstolen og med forbehold for udlæg for kreditors fulde tilgodehavende. Fogedretten foretog herefter udlæg hos skyldneren for den begrænsede fordring (30.440 kr.).

I 2018 indgav en anden kreditor, der havde overtaget fordringen, en udlægsbegæring, hvor kravet blev opgjort til 30.440 kr. + renter af hele hovedstolen som opgjort i 2009 samt 3 års renter regnet fra datoen for udlægsbegæringens modtagelse i fogedretten. Fogedretten nægtede at fremme sagen og henviste til, at kravet på renter af hovedstolen var forældet. Landsretten anførte derimod, at forældelsen af renterne af hele hovedstolen, i henhold til gældsbrevet, var blevet afbrudt ved indgivelsen af udlægsbegæringen i 2009. Den omstændighed, at udlægsbegæringen foreløbig havde været begrænset til et mindre beløb, ændrede ikke herved. Sagen kunne derfor gennemføres også vedrørende hele rentebeløbet, der ikke var forældet.


Hvad betyder det for kreditor?


Betydningen af afgørelsen er, at kreditor kan opretholde krav på renter af hele sin fordring, selvom der er gået mere end 3 år, siden forældelsen blev afbrudt, hvis fordringen har været indbragt for et reduceret beløb, og der er tale om renter, der har været opgjort i fogedretten.

Endvidere betyder afgørelsen fremadrettet, at kreditor kan opretholde sit samlede rentekrav (der ikke er forældet) for hele fordringen, selvom kreditor vælger alene at indbringe sagen for et reduceret beløb.

Hvordan kan Focus Advokater hjælpe?

Focus Advokater har stor erfaring med inkasso og herunder også håndtering af forældelsesspørgsmål. Vi har prioriteret inkasso som et selvstændigt forretningsområde. Resultatet er en højt specialiseret inkassoafdeling, hvor du til enhver tid kan få råd og vejledning i forhold til din virksomheds udestående fordringer. Hver sag får en individuel og effektiv behandling, så vi sikrer, at der bliver gjort alt, hvad der er muligt, for at inddrive dit tilgodehavende.  Læs mere om vores service i pjecen "Undgå konflikter med dårlige betalere".

Vidste du:

  • At det kun koster kr. 700 at få fremsendt inkassovarsel og inkassobrev.

  • At det ikke er nødvendigt at sende 3 rykkere, før sagen tages til inkasso.

  • At der kan foretages udlæg i en lejers depositum.

  • At opkrævning af højere rente end procesrenten kræver aftale med skyldner.

  • Højere rente kan kun aftales med erhvervsdrivende – ikke med forbrugere.


 


Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os. Du finder kontaktoplysningerne nedenfor.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Focus Advokater logo
Odense
Englandsgade 25
5000 Odense C
63 14 20 20
mail@focus-advokater
Kolding
Toldbodgade 10, 4
6000 Kolding
Svendborg
Havnepladsen 3 A
5700 Svendborg
København
Amaliegade 40 B, 2
1256 København K
Hamborg
Grimm 8
D-20457 Hamburg
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 46.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Konkursrådet foreslår ændringer af regler om rekonstruktion
Konkursrådet foreslår ændringer af regler om rekonstruktion
15/07/2020
Insolvens og rekonstruktion
Undgå konkurskarantæne
Undgå konkurskarantæne
08/07/2020
Insolvens og rekonstruktion
Ny praksis: Afbrydelse af forældelse af fordringer
Ny praksis: Afbrydelse af forældelse af fordringer
22/04/2020
Insolvens og rekonstruktion
COVID-19: Lønkompensationsordningen forlænges og justeres
COVID-19: Lønkompensationsordningen forlænges og justeres
21/04/2020
Insolvens og rekonstruktion
Inddrivelse for kommunale forsyningsvirksomheder
Inddrivelse for kommunale forsyningsvirksomheder
17/04/2020
Insolvens og rekonstruktion
Nye kendelser vedrørende personlige rekon­struktioner
Nye kendelser vedrørende personlige rekon­struktioner
27/02/2020
Insolvens og rekonstruktion
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted