Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Finansiering af startup: Forbered jer til at hente kapital til jeres startup eller vækstvirksomhed

Hulgaard Advokater
21/10/2022
Finansiering af startup: Forbered jer til at hente kapital til jeres startup eller vækstvirksomhed
Hulgaard Advokater logo
I vil (næsten) altid få brug for finansiering til at starte eller vækste jeres virksomhed – og om I lykkes med at hente finansiering, afhænger i høj grad af forberedelsen!

Inden I begynder at overveje, hvor I skal gå hen for at hente finansiering, og om I har brug for finansiering fra en bank (fremmedkapital) eller en investor (egenkapital) eller noget helt tredje, så er første step forberedelse.


  • Hvad er jeres virksomhed?
  • Hvordan er økonomien nu?
  • Hvor meget kapital er der brug for? Og i hvor lang tid?
  • Er I på jagt efter andet end kapital?
  • Hvad vil I give afkald på?

Hvis I kan svare på de fem spørgsmål, så vil mulighederne for at hente kapital – på rimelige vilkår – helt sikkert blive forbedret både på kort og lang sigt.


Næste step er at finde ud af, hvilken type kapital der giver mest værdi for jer. I kan få et overblik over de forskellige typer af kapital her.


Hvis I ikke kan svare på de fem spørgsmål, så er der hjælp at hente i denne artikel.


1. Hvad er jeres virksomhed?

Lav en forretningsplan


Forretningsplanen skal beskrive virksomheden og planerne for etableringen, driften og væksten – men vigtigst af alt – så skal den være realistisk og konkret.


Den skal give et overblik for modtageren, men på samme tid give værdi til jer som et planlægningsværktøj, hvor I kan samle trådene. Forretningsplanen skal sikre, at I kommer hele vejen rundt om jeres virksomhed, eksempelvis idégrundlaget, ressourcer, produktet/ydelsen, markedet, markedsføringen, salg, økonomien og fremtiden.


Der er ikke én rigtig eller én forkert måde at lave en forretningsplan på, og der mange forskellige modeller, skabeloner og teorier, som man kan bruge til at hente inspiration – eller i hvert fald til at få sat processen i struktur.


I kan finde en skabelon til en almindelig forretningsplan på Virksomhedsguiden, som kommer omkring det væsentligste. Virksomhedsguiden er en platform, der skal vejlede danske virksomheder, og som drives af Erhvervsstyrelsen.


Et alternativ kan være at starte med denne forretningsmodel, som bygger på Business Model Canvas. Den er lidt mindre teksttung og et godt udgangspunkt til en brainstorm eller workshop.


2. Hvordan er økonomien nu?

Få overblik over økonomien

Hvis virksomheden er helt ny, så er det vigtigste at få lavet et etableringsbudget og skabt et overblik over, hvor stor en del af finansieringen, som I selv har mulighed for at komme med. Virksomhedsguiden har lavet denne skabelon til et etableringsbudget.


Uanset om virksomheden har været drevet i en kortere eller længere periode, så er det vigtigste at få sikret, at bogføringen er opdateret og komplet. Det er nødvendigt for at levere friske og retvisende tal til de personer, som man ønsker kapital fra.


Det er godt givet ud at bruge lidt ekstra tid her for at være sikker på, at man leverer retvisende og komplette tal til den potentielle långiver eller investor i første omgang – førstehåndsindtrykket er væsentligt for tilliden og desværre svært at ændre.


3. Hvor meget kapital er der brug for? Og i hvor lang tid?

Læg et budget


Budgettet skal være realistisk og give et klart overblik over de faste og variable omkostninger. Igen er det vigtigt, at man kommer hele vejen rundt, så den potentielle långiver eller investor ikke finder omkostninger, som burde have været med fra start.


Det er derfor godt givet ud at (i) få læst budgettet igennem af en ude fra og (ii) bygge det op ud fra en skabelon, som kommer omkring de væsentlige poster. Virksomhedsguiden har både udarbejdet skabeloner og vejledninger til et drifts- og likviditetsbudget, som kan findes her. Derudover stiller de fleste banker skabeloner til rådighed.


Hvis det er muligt, så anbefaler vi, at man opstiller budgetter både ud fra et best case, worst case og forventet scenarie.


Tip: Hold omkostningerne nede i starten – det giver både ro, så I ikke bliver presset ud i at hente kapital, og gør det meget mere attraktivt for en långiver eller investor at komme med om bord.

4. Er I på jagt efter andet end kapital?

Der er mange måder, I kan skaffe kapital på, og der er fordele og ulemper ved alle typer.


Det er derfor en god idé allerede fra starten af internt at have afstemt, hvad best case vil være, og hvilke ressourcer I mangler for at komme i mål?


Skal der alene hentes kapital til opstart af produktion? Skal kapitalen bruges til international skalering, opbygning af en organisation eller opkøb?


Hvis man har udarbejdet den gode forretningsplan, så er man langt i forhold til, om man ”kun” har brug for penge, eller om netværk, kompetencer og/eller erfaring er lige så afgørende for at lykkes med virksomheden.


5. Hvad vil I give afkald på?

Vi har endnu ikke set, at en virksomhed har kunnet hente finansiering uden at give afkald på noget, men der er stor forskel på hvad og hvor meget, der gives afkald på.


Det kan både være privat, hvor en bank eller investor kan kræve et personligt commitment i form af arbejdsindsats, egen investering eller personlig sikkerhed for finansieringen.


Det kan også være økonomiske rettigheder til virksomheden eksempelvis i form af en forrentning af det finansierede beløb (lånefinansiering/fremmedkapital), afkald på en andel af virksomheden (investering/egenkapital) eller krav om at man som founder står bagerst i køen, når virksomheden engang giver overskud eller skal sælges.


Derudover kan det være forvaltningsmæssige rettigheder til virksomheder eksempelvis i form af stemmerettigheder til investor, etablering af bestyrelse, vetorettigheder eller en pantsætning, dvs. at långiver kan overtage virksomheden, hvis lånet ikke bliver tilbagebetalt rettidigt.


Alle disse afkald er argumentet for, at forberedelsen er godt givet ud. Det sikrer en god forhandlingsposition, når investor eller långiver begynder at komme med krav for at ville stille kapital til rådighed.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Hvad betyder de nye boligskatteregler for dit boligkøb? Skal du købe eller vente?
Der kan særligt være en fordel ved at handle ejendomme inden den 1. januar 2024. Det kommer vi bl.a. nærmere ind på i denne episode.
Juridiske kandidater er i høj kurs
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Juridiske kandidater er i høj kurs
Mange virksomheder oplever, at det er svært at tiltrække kompetent juridisk arbejdskraft. Men det behøver det ikke nødvendigvis være - Hvordan kommer vi ind på i denne video hvor vi fortæller om vores erfaringer med markedet og giver gode råd til hvordan du får fat i de rigtige kandidater.
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Høring om ændring af kontantreglen: 1.000-kronesedlen kan afvises
Høring om ændring af kontantreglen: 1.000-kronesedlen kan afvises
21/03/2024
Øvrige
Online shopping - kan virksomheden sætte ind overfor misbrug af forbrugernes returrettigheder?
Online shopping - kan virksomheden sætte ind overfor misbrug af forbrugernes returrettigheder?
27/03/2024
E-handel og markedsføring, Øvrige
Hvornår er en advokatundersøgelse relevant?
Hvornår er en advokatundersøgelse relevant?
10/04/2024
Øvrige, Compliance
Ansvaret for cybersikkerhed ligger hos ledelsen
Ansvaret for cybersikkerhed ligger hos ledelsen
08/04/2024
Persondata, Compliance, Øvrige
Den europæiske mediefrihedslov – en ny beskyttelse af pressefrihed og journalister i EU
Den europæiske mediefrihedslov – en ny beskyttelse af pressefrihed og journalister i EU
09/04/2024
EU-ret, Øvrige, Medieret
Refusion via rejsebureau
Refusion via rejsebureau
11/04/2024
Øvrige, Transportret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted