Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Fest, fyrværkeri og fyring

Fest, fyrværkeri og fyring
IUNO logo
En økonomidirektør i en håndværkervirksomhed blev opsagt over e-mail den 31. december. Medarbejderen påstod, at han ikke havde tjekket sin arbejdstelefon for e-mails i juleferien, men først set e-mailen den 2. januar. Han krævede derfor en ekstra måneds opsigelsesvarsel. Østre Landsret fastslog, at e-mailen var kommet frem, og at medarbejderen kunne nå at læse den nytårsaften. Han var derfor blevet opsagt den 31. december.

En sen eftermiddag under nytårsforberedelserne blev en økonomidirektør i en håndværkervirksomhed opsagt over e-mail. E-mailen havde teksten ”Opsigelse” i emnefeltet, og ankom på medarbejderens telefon kort tid efter den var blevet sendt den 31. december. Medarbejderen så først e-mailen den 2. januar, og kvitterede dagen efter for at have modtaget den. Han talte derfor sit opsigelsesvarsel fra januar og ikke december.


Virksomheden betalte både telefon og computer til medarbejderen, men medarbejderen havde forklaret, at han havde lagt sin arbejdstelefon til at oplade i kælderen under juleferien. Medarbejderen havde i løbet af sin tid hos virksomheden både læst og sendt e-mails uden for normal arbejdstid, herunder blandt andet i flere weekender. Den mest benyttede skriftlige form for kommunikation i virksomheden var e-mails.


Det var i virksomheden ikke normalt at sætte autosvar på ens e-mail når man var på ferie. Virksomheden havde heller ingen regler for autosvar. Medarbejderen havde ikke informeret virksomheden om, at han ville være utilgængelig under juleferien.


Nytårsfesten var ingen undskyldning for ikke at se e-mails

En virksomhed har opsagt en medarbejder i tide, hvis virksomheden kan forvente, at medarbejderen når at se opsigelsen inden udløbet af måneden.


Der var enighed om, at e-mailen var kommet frem til medarbejderen nytårsaften. Landsretten fandt, at virksomheden også kunne forvente, at medarbejderen kunne nå at læse e-mailen inden klokken slog tolv. Det var blandt andet fordi medarbejderen både havde læst og sendt e-mails uden for normal arbejdstid før, og den primære form for kommunikation i virksomheden var e-mails.


Medarbejderens forklaring om, at han ikke havde set e-mailen på sin telefon fordi den blev opladt nede i kælderen, blev derfor afvist. Landsretten kom altså frem til, at medarbejderen var blevet opsagt da e-mailen kom frem nytårsaften, og ikke først den 2. januar, hvor medarbejderen havde læst e-mailen.


IUNO mener

Sagen viser, at en virksomhed skal sikre sig, at medarbejderen har mulighed for at kunne se en opsigelse, før opsigelsen har virkning overfor medarbejderen.


IUNO anbefaler, at virksomheder sender opsigelser med afleveringsattest i det omfang de ikke overbringes personligt. Hvis en medarbejder bliver opsagt via e-mail, er det virksomheden der skal kunne bevise, at e-mailen er kommet frem. Hvis e-mailen sendes uden for normal arbejdstid, er det også nødvendigt, at virksomheden kan bevise, at medarbejderen vil tjekke sin e-mail inden udløbet af måneden. Det kan være svært at bevise, og kan eksempelvis kræve, at medarbejderen typisk tjekker sin e-mail uden for normal arbejdstid.


[Østre Landsrets dom i sag BS-39495/2021-OLR af 23. juni 2022]

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fandt du artiklen nyttig?
Bedøm artiklen på en skala fra 1 - 5
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Kønsbalanceloven er nu vedtaget
Kønsbalanceloven er nu vedtaget
19/12/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Kan man opsige en medarbejder på barsel begrundet i besparelser?
Kan man opsige en medarbejder på barsel begrundet i besparelser?
27/12/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Pligt til at sikre medarbejderes AI-færdigheder
Pligt til at sikre medarbejderes AI-færdigheder
07/01/2025
Persondata, Ansættelses- og arbejdsret
Frifundet for sexchikane
Frifundet for sexchikane
10/01/2025
Ansættelses- og arbejdsret
Ny lov skal sikre bedre kønsfordeling i ledelsen
Ny lov skal sikre bedre kønsfordeling i ledelsen
15/01/2025
Ansættelses- og arbejdsret
Når arbejdet slider på sjælen
Når arbejdet slider på sjælen
I går
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2025 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted