Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

EU's 5. sanktionspakke mod Rusland − og nye humanitære undtagelser

Kromann Reumert
20/04/2022
EU's 5. sanktionspakke mod Rusland − og nye humanitære undtagelser
Kromann Reumert logo
Fredag inden påske meddelte EU-Kommissionen vedtagelsen af den 5. sanktionspakke rettet mod Rusland. Pakken indeholder omfattende sanktioner af både økonomisk, sektoral og individuel karakter. Pakken indeholder blandt andet nye import- og eksportforbud, forbud mod russiske fartøjers adgang til europæiske havne, og forbud mod russiske/belarusiske transportfirmaers vejtransport på EU's område. Fem dage senere meddelte Kommissionen vedtagelsen af en række humanitære undtagelser til udvalgte restriktioner.

De økonomiske og sektorale sanktioner er fastsat i Rådets gennemførelsesforordning (EU) 2022/576, der ændrer i forordning 833/2014 (Rusland forordningen) og forordning 765/2006 (Belarus forordningen). De individuelle sanktioner (indefrysning) er fastsat i Rådets gennemførelsesforordning (EU) 2022/580, der opdaterer bilaget til forordning 269/2014 (indefrysningsforordningen) med tilføjelse af 217 nye personer og 18 virksomheder, heriblandt en række prominente russiske forretningsfolk og oligarker og familiemedlemmer til en række tidligere sanktionerede personer.


De nye handelsrestriktioner fremhæver især forbuddet mod køb, import og overførsel af kul og faste fossile brændstoffer, hvis disse har russisk oprindelse eller eksporteres fra Rusland, som potentielt kritisk for europæiske virksomheders bundlinje; ifølge tal fra EU tegner markedet for import af kul sig i øjeblikket for 8 milliarder euro årligt, og i EU har især Tyskland og landets industri længe været storimportør af russisk kul. Lignende importforbud er indført for blandt andet russisk spiritus, træ, cement, gødningsstoffer samt fisk og skaldyr.


På eksportsiden er der også indført yderligere restriktioner, der forbyder eksport − direkte eller ad omveje − af blandt andet jetbrændstof, kvantecomputere og avancerede halvledere, high-performance elektronik, software, følsomme maskiner og transportmidler. Eksport af mindre følsomme produkter, der vurderes at kunne styrke Ruslands industrielle kapacitet, er også forbudt, heriblandt udvalgte planter, kemikalier, maling, træprodukter, pap og tekstiler.


Eksportrestriktionerne omfatter også forbud mod at sælge, levere, overføre eller eksportere produkter og teknologi egnet til brug i forbindelse med olieraffinering og likvefaktion af naturgas til Rusland, uanset oprindelsesland. Alle disse restriktioner gælder for al eksport til Rusland eller til brug i Rusland, og er altså ikke begrænset til udvalgte virksomheder eller organer.


Transportsektoren rammes også af den 5. sanktionspakke, der både indeholder et forbud mod russiske fartøjers anløb til europæiske havne (med visse humanitære undtagelser) og et forbud mod såvel russiske som belarusiske vejtransportfirmaers adgang til det europæiske vejnet, herunder til transport af gods i transit (med visse undtagelser og overgangsbestemmelser).


Som et nyt tiltag indeholder den 5. sanktionspakke også et forbud mod russiske virksomheders deltagelse i udbud og udførelse af offentlige kontrakter i EU. Kriterierne for dette forbuds anvendelse, heriblandt i forhold til underleverandører, som er beskrevet nærmere i vores særskilte nyhed herom. Samtidig forbydes enhver form for finansiel støtte til russiske offentlige myndigheder.


De nye sanktioner medfører også, at den russiske og belarusiske finanssektor rammes af yderligere restriktioner, herunder gennem forbud mod indskud til krypto-tegnebøger, salg af pengesedler og omsættelig valuta denomineret i EU-medlemsstaternes officielle valutaer til Rusland og Belarus eller til fysiske eller juridiske personer, enheder eller organer i Rusland og Belarus, udstedt efter den 12. april 2022. Endelig omfatter pakken et totalt transaktionsforbud i forhold til fire af de banker, der i begyndelsen af marts blev udelukket fra SWIFT-systemet (Novicombank, Otkritie Bank, Sovcombank, og VTB Bank).


Som endnu en nyskabelse indeholder pakken også et forbud mod registrering af eller tilrådighedsstillelse af vedtægtsmæssigt hjemsted, forretningsadresse, forvaltningstjenester mv. for en trust eller lignende retlige arrangementer med russiske stiftere eller begunstigede. Forbuddet er kvalificeret af visse undtagelser og overgangsbestemmelser, men er alligevel ganske vidtgående.


Som det gælder generelt for EU sanktioner, er det ikke kun forbudt for danskere og danske virksomheder at handle i strid med sanktionernes forbud, men ligeledes at medvirke til andres − for eksempel en handelspartner eller et udenlandsk datterselskab − overtrædelse. Det samme gælder, hvis man søger at omgå reglerne ved for eksempel at benytte sig af "slørende" mellemled i sine supply chains eller bevidst bruge et ikke-EU-baseret affilieret selskab i koncernen som mellemled inden videredistribution til eksempelvis Danmark.


Humanitære undtagelser

I kølvandet på den 5. sanktionspakke meddelte EU-Kommissionen den 13. april 2022 Rådets vedtagelse af en række humanitære undtagelser til EU's samlede sanktionsregime mod Rusland. Undtagelserne har til formål at styrke og facilitere mulighederne for at yde humanitær hjælp til civilbefolkningen i Ukraine.


Undtagelserne indebærer, at humanitære EU-partnere − navnlig ICRC/Røde Kors og FN's specialagenturer − ikke bliver omfattet af de eksisterende forbud mod tilrådighedsstillelse af økonomiske ressourcer til personer eller enheder underlagt indefrysning, hvis en sådan tilrådighedsstillelse er nødvendig af (udelukkende) humanitære årsager.


Undtagelserne omfatter også en række organisationstyper, der generelt får dispensation fra forbuddet om eksportrestriktioner til Donetsk- og Lugansk-regionerne i Ukraine såvel som fra serviceydelsesforbuddene i samme regioner. Desuden vil organisationer, der i udgangspunktet ikke er omfattet af undtagelserne, kunne søge om tilladelse/dispensation i den enkelte EU-medlemsstat.


EU's 4. sanktionspakke

De senest vedtagne sanktioner følger i fodsporene på EU's tidligere vedtagne sanktioner mod Rusland, heriblandt den 4. sanktionspakke, der blev vedtaget den 15. marts 2022. Den 4. pakke indeholdt blandt andet et forbud mod eksport af luksusprodukter til Rusland eller til brug i Rusland. Luksusprodukter defineres i Rådets gennemførelsesforordning (EU) 2022/430 som varer tilhørende udvalgte kategorier − herunder raceheste, brugskunst, sko og biler − med en værdi på over 300 euro per stk. Samtidigt indførtes også strengere eksportrestriktioner for varer med dobbelt anvendelse ("dual-use-produkter").


Denne pakke introducerede endvidere importrestriktioner på russiske stål- og jernprodukter. Pakken indeholdt også et totalt transaktionsforbud mod udvalgte statsejede virksomheder og deres datterselskaber, et forbud mod nye investeringer i Ruslands energisektor samt et forbud mod levering af kreditvurderingstjenester samt adgang til abonnementstjenester i forbindelse med kreditvurderingsaktiviteter til russiske personer eller enheder.


Vi følger udviklingen nøje og opdaterer vores nyhedsbreve og hjemmeside løbende.


Kromann Reumerts specialister i international handel rådgiver danske virksomheder om alle aspekter af sanktioner og embargoer, herunder relevante overgangsbestemmelser. Vi kan hjælpe din virksomhed med at afdække jeres risikoeksponering og formulere løsninger tilpasset jeres forretnings behov.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artiklen er forfattet af:
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Mange iværksætter overvejer før eller siden om de skal have eksterne investorer ind. Hvad skal man gøre sig af overvejelser inden man vælger at tage investorer ind i sin virksomhed?
Artikler, der kunne være relevante for dig
Vejledning til den danske passagerafgift
Vejledning til den danske passagerafgift
23/09/2024
Transportret, Øvrige
Betalingsrapport 2024: Store prisforskelle på indløsningsgebyrer
Betalingsrapport 2024: Store prisforskelle på indløsningsgebyrer
23/09/2024
Konkurrenceret, Øvrige, E-handel og markedsføring
Østre Landsret skærper bøde for reklamer med alkohol over for børn og unge
Østre Landsret skærper bøde for reklamer med alkohol over for børn og unge
27/09/2024
E-handel og markedsføring, Øvrige
Nye blanketkrav ved byretterne i sager om flykompensation
Nye blanketkrav ved byretterne i sager om flykompensation
01/10/2024
Øvrige, Forsikring og erstatning
Det Digitale Produktpas
Det Digitale Produktpas
01/10/2024
Miljøret, EU-ret, Compliance
Opfordring til tagging ulovligt i Danmark
Opfordring til tagging ulovligt i Danmark
23/10/2024
E-handel og markedsføring, Øvrige
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted