Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

EU-Kommissionen slår hårdt ned på destruktion af digitalt bevismateriale

Kromann Reumert
07/08/2024
EU-Kommissionen slår hårdt ned på destruktion af digitalt bevismateriale
Kromann Reumert logo
Under Kommissionens kontrolundersøgelse hos International Flavors & Fragrances Inc. slettede en ledende medarbejder WhatsApp-beskeder udvekslet med en konkurrent. Kommissionen pålagde International Flavors & Fragrances Inc. en bøde på 15,9 millioner EUR for handlingen. Kommissionen oplyste samtidig, at bøden kunne have været dobbelt så stor, hvis ikke International Flavors & Fragrances Inc. havde været samarbejdsvillig i forbindelse med forsøget på at genskabe de slettede beskeder.

Sagens baggrund

International Flavors & Fragrances Inc. ("IFF") er en amerikansk producent af smage, dufte og aktive ingredienser i blandt andet kosmetik, ligesom deres produkter også anvendes i fødevarer, lægemidler og andre produkter.


I marts 2023 gennemførte Kommissionen uanmeldte kontrolbesøg hos flere virksomheder i parfumeindustrien i forbindelse med mistanke om et potentielt parfumekartel, herunder hos IFF. 


Under inspektionen hos IFF bad Kommissionen om at gennemgå mobiltelefonerne hos nogle af IFF's medarbejdere. Kommissionen opdagede derved, at en ledende medarbejder havde slettet visse WhatsApp-beskeder. De slettede beskeder var udvekslet med en konkurrent og indeholdt forretningsrelaterede oplysninger. Kommissionens undersøgelse af forholdet viste, at sletningen havde fundet sted efter, at medarbejderen var blevet bekendt med Kommissionens kontrolbesøg.


Kommissionen indledte herefter en sag mod IFF for at have hindret kontrolundersøgelsen. Efter opdagelsen samarbejdede IFF proaktivt med Kommissionen under og efter kontrolundersøgelsen, blandt andet ved at bistå med genskabelse af de slettede data.


Kommissionens afgørelse 

Kommissionen har hjemmel til at pålægge bøder på op til 1 % af en virksomheds koncernomsætning, hvis virksomheden hindrer en konkurrenceretligt undersøgelse. Tidligere har Kommissionen eksempelvis givet E.ON en bøde på 38 mio. EUR for at bryde forseglingen til undersøgelseslokaler, og Kommissionen anser generelt disse forhold for alvorlige. Kommissionen skal dog fastsætte bødestørrelsen i den enkelte sag under hensyntagen til de konkrete omstændigheder og overtrædelsens grovhed.


Kommissionen lagde i dette tilfælde vægt på, at overtrædelsen begået af IFF var af meget alvorlig karakter. Det blev særligt fremhævet, at der var tale om en forsætlig overtrædelse begået af en ledende medarbejder, og at overtrædelsen først fandt sted efter, at kontrolundersøgelsen var blevet indledt. 


Bødestørrelsen blev på denne baggrund fastsat til 0,3 % af IFF's samlede koncernomsætning. Imidlertid anså Kommissionen IFF's samarbejde som en formildende omstændighed og reducerede derfor bødestørrelsen til 0,15 % af IFF's samlede koncernomsætning og pålagde dermed en bøde på 15,9 millioner EUR.


Vores bemærkninger

Selvom Kommissionen tidligere har pålagt bøder for hindring af en kontrolundersøgelse, er IFF-sagen den først af sin art, hvor der gives bøder for sletning af digital materiale under gennemførelsen af en kontrolundersøgelse. På trods af at WhatsApp er et "messaging system", der primært avendes til private samtaler, forhindrer dette ikke Kommissionen i at indsamle materiale fra app'en under en kontrolundersøgelse. 


Kommissionens bøde til IFF demonstrerer, at Kommissionen sanktionerer forsøg på at hindre kontrolundersøgelser ganske hårdt. Det er interessant særligt set i lyset af, at forsøget på at hindre kontrolundersøgelsen ikke havde nogen effekt, da det var muligt at genskabe beskederne. Forsøget medførte altså ingen skade, men blev alligevel sanktioneret ganske hårdt. 


Samtidig er Kommissionens beslutning om bødelempelse også et eksempel på, at samarbejde kan give en betragtelig bøderabat. I denne sag gav Kommissionen en rabat på hele 50 %. I Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens netop offentliggjorte artikel om virksomheders bødevedtagelser oplyser Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, at styrelsen typisk vil give en rabat på cirka 20-25 %, såfremt virksomheder samarbejder med styrelsen. Man kan nok desværre ikke ud af denne ene afgørelse slutte, at Kommissionen generelt vil mere villig til at give bøderabatter end Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen.


Vi bemærker desuden, at undersøgelsen af det formodede parfumekartel, som også involverer de schweiziske virksomheder Givaudan og Firmenich International samt den tyske aktør Symrise, fortsat verserer og er uafhængig af denne afgørelse. 


Læs: Kommissionen pressemeddelelse om afgørelsen.


Læs: Konkurrence- og Forbrugerstyrelsens artikel om virksomheders bødevedtagelser her.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Vi sætter fokus på overførsel af personoplysninger til usikre tredjelande, herunder overførsler til USA baseret på den nye aftale mellem EU og USA.
4 år med GDPR
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
4 år med GDPR
Hvordan ligger landet 4 år efter ikrafttrædelsen af Databeskyttelsesforordningen?
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Prisaftalens pris: Coop, Norgesgruppen og Rema pålagt milliardbøder for påstået brud på konkurrencereglerne
Prisaftalens pris: Coop, Norgesgruppen og Rema pålagt milliardbøder for påstået brud på konkurrencereglerne
10/09/2024
Konkurrenceret
Ny vejledning om fortrolighed i konkurrencesager
Ny vejledning om fortrolighed i konkurrencesager
09/09/2024
Konkurrenceret
Ved du, hvornår du må behandle personoplysninger?
Ved du, hvornår du må behandle personoplysninger?
10/09/2024
Persondata
Fusioner under nationale tærskelværdier kan (alligevel) ikke henvises til Kommissionen
Fusioner under nationale tærskelværdier kan (alligevel) ikke henvises til Kommissionen
12/09/2024
Konkurrenceret
Statsstøttens svar på "hønen eller ægget?": Kommer statsstøtte altid før forenelighed?
Statsstøttens svar på "hønen eller ægget?": Kommer statsstøtte altid før forenelighed?
13/09/2024
Konkurrenceret
Erhvervsstyrelsen har udarbejdet en ny ESG-skabelon til SMV’er
Erhvervsstyrelsen har udarbejdet en ny ESG-skabelon til SMV’er
13/09/2024
Compliance, Øvrige, EU-ret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted