Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

EU-Kommissionen: Nye regler om platformsarbejde på vej

IUNO
24/01/2022
EU-Kommissionen: Nye regler om platformsarbejde på vej
IUNO logo
Platformsarbejde er stadig en mere udbredt arbejdsform, som beskæftiger flere millioner i EU. Den særlige arbejdsform udløser dog udfordringer, navnlig i forhold til om personer, som udfører platformsarbejde, er medarbejdere eller selvstændige. Europa-Kommissionen har derfor fremsat et forslag til nye regler om platformsarbejde, på linje med de regler regeringen ønsker at indføre i Danmark.

Forslaget til de nye EU-regler er et meget tidligt sted i lovgivningsprocessen, og det er uklart, hvordan reglerne præcist udformes ved implementeringen. Forslaget til de nye regler giver dog et overordnet indblik i, hvordan platformsarbejde kan blive reguleret i fremtiden, og hvad virksomheder kan forvente.


Det overordnede formål med reglerne er at forbedre arbejdsvilkår og rettigheder for personer, som udfører platformsarbejde, og samtidig støtte omstændighederne for udviklingen af digitale platforme i EU.


Formodningen skal være, at platformsarbejderen er medarbejder

Formålet med forslaget til de nye regler er først og fremmest, at de personer, som udfører platformsarbejde, fremadrettet skal kategoriseres rigtigt som enten medarbejdere eller selvstændige.


Om der er tale om en medarbejder eller selvstændig skal herefter afhænge af arbejdets vilkår. Det skal altså ikke spille en rolle, hvordan en eventuel kontrakt beskriver, at forholdet mellem personen og den digitale platform er. I stedet skal det være afgørende, om den digitale platform kontrollerer arbejdets udførelse.


Der føres kontrol med arbejdets udførelse, hvis den digitale platform:


  • Har grænser for betalingens størrelse
  • Har regler på plads om fx fremtoning, opførsel over for kunderne eller arbejdets udførelse
  • Fører kontrol med arbejdet eller kvaliteten af arbejdsresultaterne
  • Har regler for planlægning af arbejdet (fx i forhold til arbejdstid, fravær eller mulighed for at acceptere eller nægte arbejdsopgaver)
  • Begrænser platformarbejderens mulighed for at opbygge en kundebase eller for at arbejde for andre virksomheder

Hvis den digitale platform herefter bare opfylder to af punkterne, er der formodning for, at personen, som udfører platformsarbejdet, er medarbejder. Den digitale platform kan herefter udfordre formodningen, hvis virksomheden ikke mener, at der er tale om en medarbejder.


Forslaget til de nye regler tager også blandt andet højde for, at digitale platforme gør det muligt at udføre arbejde i andre lande, end hvor virksomheden er etableret. Ifølge reglerne skal platformsarbejdere være omfattet af det lands regler, hvor arbejdet udføres – og ikke der hvor virksomheden er etableret, eller der hvor kunderne modtager ydelsen. Reglerne ville betyde, at digitale platforme, som anses for arbejdsgivere, i fremtiden vil blive forpligtet til at indberette arbejdet og dele relevant data med myndighederne mv. i det land, hvor arbejdet udføres.


IUNO mener

I Danmark har regeringen allerede i et politisk udspil foreslået, at der skal gælde samme slags formodningsregel for platformsarbejdere, som den EU-Kommissionen foreslår. Selvom det fortsat er uklart, hvornår nye regler kan blive en realitet, tyder det derfor på, at regeringen er enig med EU-Kommissionens foreslåede ændringer. Nye regler ville spille en stor rolle, fordi mange virksomheder ville kunne komme til at stå i en situation, hvor de kommer til at agere som arbejdsgiver på tværs af flere lande, hvilket samtidig ville udløse en vifte af rettigheder for platformsarbejderne.


IUNO anbefaler, at virksomheder er opmærksomme på, at der både i Danmark og EU er fokus på at regulere platformsarbejde. I den forbindelse kan virksomheder med fordel være opmærksomme på, at arbejdsvilkårsdirektivet bliver implementeret i Danmark allerede i år. De nye regler fokuserer også på at forbedre arbejdsvilkår, navnlig for personer som arbejder inden for nye og innovative ansættelsesformer.


[Forslag til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om forbedring af arbejdsvilkår for platformsarbejde af 9. december 2021]

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Perlekæder i arbejdstid førte til strid
Perlekæder i arbejdstid førte til strid
07/05/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Lønnedgang på cirka 10 % var nok til erstatning
Lønnedgang på cirka 10 % var nok til erstatning
15/05/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Dobbeltagent kunne ikke bortvises
Dobbeltagent kunne ikke bortvises
17/05/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Er du opdateret på den seneste praksis vedrørende beskatning af smartwatches?
Er du opdateret på den seneste praksis vedrørende beskatning af smartwatches?
21/05/2024
Skatte- og afgiftsret, Ansættelses- og arbejdsret
Vegansk ret på menuen
Vegansk ret på menuen
21/05/2024
Ansættelses- og arbejdsret, Øvrige
Ny lov om tidsregistrering træder i kraft den 1. juli 2024
Ny lov om tidsregistrering træder i kraft den 1. juli 2024
23/05/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted