Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

EU-Kommissionen godkender offentlig finansiering af Øresundsforbindelsen

Bech Bruun
17/10/2014
EU-Kommissionen godkender offentlig finansiering af Øresundsforbindelsen
Kommissionen har konkluderet, at Danmarks og Sveriges offentlige finansiering af Øresundsforbindelsen ikke er i strid med EU’s statsstøtteregler.

EU-Kommissionen har i afgørelse af 15. oktober 2014 taget stilling til Scandlines’ klage over statsstøtte til Øresundsforbindelsen. Kommissionen har afvist klagen og dermed godkendt den offentlige finansiering af Øresundsforbindelsen.

Kommissionen har i afgørelsen vurderet to forhold:

  • Opførelse og drift af Øresundsforbindelsen. Dette gennem præmiefrie (beløbsmæssigt og tidsmæssigt ubegrænsede) statsgarantier fra den danske og den svenske stat  samt forskellige skattefordele i Danmark

  • Opførelse og drift af adgangsveje og -jernbaner på begge sider af Øresund.


Kommissionens vurdering
I vurderingen af klagens første punkt fandt Kommissionen, at der var tale om statsstøtte, da statsgarantier og skattefordele gav en selektiv fordel til forbindelsen, som drives på forretningsmæssigt grundlag. Kommissionens undersøgelser viste dog, at tiltagene var nødvendige for at gennemføre dette projekt af fælles europæisk interesse. Kommissionen fandt desuden, at foranstaltningerne stod i rimeligt forhold til målet.


I vurderingen af klagens andet punkt fandt Kommissionen, at finansieringen af vej- og jernbaneforbindelser med oplandet i Sverige og Danmark ikke udgjorde statsstøtte i EU-retlig forstand. Disse forbindelser er en integreret del af det offentlige transportnet i Danmark og Sverige. Offentlig finansiering af sådan generel infrastruktur kan hverken fordreje konkurrencen eller påvirke handelen mellem medlemslandene.

Statsstøttereglerne
Offentlig støtte til opførelse og drift af infrastrukturprojekter har traditionelt ikke været anset for statsstøtte.  EU-Domstolen og Kommissionen har dog i en række afgørelser slået fast, at støtte til opførelse og drift af kommercielle infrastrukturprojekter kan indebære en selektiv fordel for såvel infrastrukturejer som den operatør, der driver det pågældende anlæg.

Formålet med statsstøttereglerne er at sikre, at der hersker lige konkurrencevilkår på markedet, og at en stat ikke med offentlige midler kan fortrænge private aktører fra et i forvejen velfungerende marked. Kommissionen skal således foretage en afvejning, hvor den på den ene side skal sikre lige konkurrencevilkår og på den anden side sikre medlemsstaterne mulighed for at etablere infrastrukturprojekter til gavn for samfundet.

Øresundsforbindelsen
Øresundsforbindelsen består af en 16 km lang afgiftsfinansieret bro, den kunstige ø Peberholm og en delvis sænketunnel til vej- og jernbanetrafik mellem Sverige og Amager. Den ejes og drives af et offentligt dansk-svensk konsortium på grundlag af en mellemstatslig aftale. Broen blev taget i brug i 2000.

Kommissionen har endnu ikke offentliggjort afgørelsen, men har udsendt en pressemeddelelse, der kan læses her..Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artikler, der kunne være relevante for dig
Implementeringen af NIS2-direktivet bliver forsinket
Implementeringen af NIS2-direktivet bliver forsinket
20/02/2024
Compliance, EU-ret, Persondata
Udsigt til dårligt vejr på Øresundsbroen: Ny vurdering af støtteforanstaltninger
Udsigt til dårligt vejr på Øresundsbroen: Ny vurdering af støtteforanstaltninger
20/02/2024
Konkurrenceret, EU-ret
AI-forordningen er endelig på plads – hvad nu?
AI-forordningen er endelig på plads – hvad nu?
19/02/2024
Persondata, EU-ret
Lovforslag om implementering af CSRD fremsat
Lovforslag om implementering af CSRD fremsat
26/02/2024
EU-ret, Selskabsret, Øvrige
EMIR REFIT - Nye rapporteringsregler skal anvendes fra den 29. april 2024
EMIR REFIT - Nye rapporteringsregler skal anvendes fra den 29. april 2024
28/02/2024
EU-ret, Finansiering og bankret
EU-Parlamentet og Ministerrådet når til enighed om "Listing Act"
EU-Parlamentet og Ministerrådet når til enighed om "Listing Act"
28/02/2024
EU-ret, Finansiering og bankret, Selskabsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted