Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

EU-Domstolen: Gravid medarbejder havde hverken fortrinsret eller krav på omplacering

Horten
06/04/2018
EU-Domstolen: Gravid medarbejder havde hverken fortrinsret eller krav på omplacering


En gravid medarbejder, der opsiges i forbindelse med en kollektiv afskedigelsesrunde, har ikke fortrinsret til at forblive i virksomheden eller til at blive forflyttet i henhold til EU-retten. Det har EU-Domstolen nu fastslået.






Det følger af den EU-retslige beskyttelse af gravide, at medlemsstaterne er forpligtede til at træffe nødvendige foranstaltninger for at forbyde afskedigelse af bl.a. gravide medarbejdere undtagen i særlige tilfælde, hvor afskedigelsen ikke har forbindelse med den gravides tilstand, men er tilladt efter national lovgivning eller praksis.


Begrundelsen "kollektiv opsigelse" var nok


Kollektive afskedigelser er efter EU-retten defineret ved et nærmere bestemt antal opsigelser foretaget inden for et vist tidsrum, når opsigelserne foretages af en arbejdsgiver "af en eller flere grunde, som ikke kan tilregnes arbejdstageren selv".

EU-Domstolen skulle i den konkrete sag tage stilling til, om en kollektiv afskedigelse udgjorde et "særligt tilfælde", der kan begrunde en undtagelse fra forbuddet mod afskedigelse af gravide.

EU-Domstolen udtalte, at det overordnede forbud mod opsigelse af gravide ikke er til hinder for, at en gravid medarbejder efter nationale regler kan afskediges i forbindelse med en kollektiv afskedigelsesrunde.

I den forbindelse fandt EU-Domstolen, at den gravide medarbejder kan opsiges uden anden begrundelse end den, der berettiger den kollektive afskedigelse, forudsat at de objektive kriterier, som er lagt til grund for udvælgelsen af den pågældende medarbejder, anføres ved opsigelsen.


Ingen fortrinsret eller omplaceringspligt – men krav om præventiv lovgivning


EU-Domstolen fandt tillige, at konsekvenserne af en opsigelse af en gravid medarbejder indebærer, at det ikke er acceptabelt, hvis den gravide kun får beskyttelse i form af godtgørelse eller genindsættelse i stillingen. Lovgivningen skal også præventivt forbyde opsigelse af gravide medarbejdere.

EU-Domstolen udtalte desuden i sagen, at en gravid medarbejder, der opsiges som led i en kollektiv afskedigelsesrunde, hverken har fortrinsret til at forblive i virksomheden eller har ret til at blive forflyttet til en anden stilling. Domstolen bemærkede dog samtidig, at der ikke er noget til hinder for, at de enkelte medlemsstater vælger at yde en sådan beskyttelse.


Gravide har ingen særlige rettigheder ved kollektive opsigelser


Selvom en gravid medarbejder således efter dommen ikke har særlige rettigheder i forbindelse med kollektive afskedigelser, er virksomheden dog fortsat pålagt en omvendt bevisbyrde ved afskedigelse af gravide og barslende medarbejdere. I tilfælde, hvor valget står blandt flere medarbejdere, som udfører samme arbejde, kan det derfor være (yderst) vanskeligt for virksomheden at løfte bevisbyrden for, at graviditeten og barslen ikke har haft indvirkning på beslutningen om, at den pågældende medarbejder er blevet udvalgt til at indgå i afskedigelsesrunden.

 



Følg Jurainfo.dk på Facebook eller LinkedIn

 




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
International arbejdskraft - klare anbefalinger
International arbejdskraft - klare anbefalinger
01/07/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Tidsregistrering - er I klar?
Tidsregistrering - er I klar?
19/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Kommune var for langsom
Kommune var for langsom
21/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret, Forsikring og erstatning
Skat og brug af udenlandsk arbejdskraft
Skat og brug af udenlandsk arbejdskraft
21/06/2024
Skatte- og afgiftsret, Ansættelses- og arbejdsret
Lige rettigheder til vikarer på overenskomst
Lige rettigheder til vikarer på overenskomst
20/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret, EU-ret
Nye regler for udenlandsk arbejdskraft vedtaget
Nye regler for udenlandsk arbejdskraft vedtaget
24/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted