Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs NYT Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

EU-Domstolen: Flyselskab overdrog virksomhed

IUNO
08/11/2016
EU-Domstolen: Flyselskab overdrog virksomhed
IUNO logo


Et portugisisk flyselskab blev opløst og afskedigede samtlige medarbejdere, hvorefter et andet flyselskab overtog dele af det ophørende selskab. EU-Domstolen slog fast, at der var tale om en virksomhedsoverdragelse omfattet af direktivet om virksomhedsoverdragelser.

Et portugisisk flyselskab blev opløst og afskedigede medarbejderne kollektivt. Herefter begyndte det ophørende selskabs hovedaktionær, som også var et flyselskab, at varetage en del af flyvningerne, blandt andet charterflyvninger, som det nye selskab aldrig havde beskæftiget sig med før.

Det nye selskab indtrådte i det opløste selskabs leasingkontrakter af flyvemaskiner og overtog forskelligt kontorinventar og andet løsøre. Derudover blev nogle af medarbejderne fra det opløste selskab ansat.

De medarbejdere, som ikke blev genansat, gjorde efterfølgende gældende, at afskedigelserne var i strid med direktivet om virksomhedsoverdragelse, og at de var berettiget til genansættelse og løn i den mellemliggende periode.

Det afviste den højeste portugisiske domstol. Ifølge domstolen var der ikke tale om en virksomhedsoverdragelse, da det opløste selskabs bedrift ikke blev overført. Sagen blev efterfølgende indbragt for EU-Domstolen, som skulle tage stilling til, om den portugisiske domstols fortolkning af ”overførsel af bedriften” var i overensstemmelse med EU-retten.


EU-Domstolen: Der var tale om virksomhedsoverdragelse


EU-Domstolen slog fast, at der var tale om en virksomhedsoverdragelse i henhold til direktivet om virksomhedsoverdragelser.

Domstolen slog indledningsvist fast, at det afgørende for, om der er tale om en virksomhedsoverdragelse, er, om den økonomiske enhed bevarer sin identitet efter overdragelsen. Dette er især vigtigt at vurdere, hvis driften fortsættes eller genoptages i det nye selskab.

Ifølge Domstolen skal forskellige omstændigheder tillægges forskellig vægt afhængig af virksomhedstypen. I den konkrete sag lagde domstolen stor vægt på, at leasingkontrakterne af flyene blev overført til det nye selskab, da overførsel af aktiver er en vigtig omstændighed i flybranchen.

Derudover lagde Domstolen vægt på, at det nye selskab indtrådte i løbende kontrakter om charterflyvninger og dermed overtog det ophørte selskabs kundekreds samt videreudviklingen og videreførelsen af aktiviteterne. Til sidst lagde Domstolen vægt på, at det nye selskab overtog dele af personalet.

Det var uden betydning, at den overførte del blev integreret i det nye selskab og derfor ikke bevarede sin oprindelige organisatoriske struktur. Det afgørende var, at aktivernes og medarbejdernes funktioner forblev de samme, og at det nye selskab videreførte det opløste selskabs aktiviteter.

Det var mindre væsentligt, at aktiverne både blev benyttet til ruteflyvninger og charterflyvninger, da begge dele var lufttransportoperationer.

Der var derfor tale om en ”overførsel af bedriften” i direktivets forstand.


IUNO mener


Virksomheder der overvejer at overdrage eller overtage aktiviteter skal være opmærksomme på, at det ikke er op til parterne at bestemme, om virksomhedsoverdragelsesreglerne gælder i situationen. Det er derfor afgørende for at kunne vurdere sine forpligtelser, at man i hvert tilfælde får vurderet, hvilke regler der gælder.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
IUNO logo
København
Njalsgade 19C, 3
2300 København S
53 74 27 00
communication@iuno.law
Stockholm
Grev Turegatan 30
114 38 Stockholm
Oslo
Tollbugata 8
0152 Oslo
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Nye ændringer til udlændingeloven medfører skærpede krav for arbejds- og opholdstilladelser
Nye ændringer til udlændingeloven medfører skærpede krav for arbejds- og opholdstilladelser
I går
Ansættelses- og arbejdsret
Medarbejders krav på yderligere erstatning var ikke forældet
Medarbejders krav på yderligere erstatning var ikke forældet
I går
Ansættelses- og arbejdsret, Forsikring og erstatning
Lovforslag om beskyttelse af whistleblowere er sendt i offentlig høring
Lovforslag om beskyttelse af whistleblowere er sendt i offentlig høring
01/03/2021
Ansættelses- og arbejdsret, Compliance
Kommende whistleblower­lov forpligter arbejdsgivere til at etablere whistleblower­ordning
Kommende whistleblower­lov forpligter arbejdsgivere til at etablere whistleblower­ordning
26/02/2021
Compliance, Ansættelses- og arbejdsret
Regler for hjemmearbejdspladsen
Regler for hjemmearbejdspladsen
19/02/2021
Ansættelses- og arbejdsret
Sådan forebygges coronasmitte lovligt på arbejdspladsen
Sådan forebygges coronasmitte lovligt på arbejdspladsen
17/02/2021
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted