Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

EU-Domstolen: Flyselskab overdrog virksomhed

IUNO
08/11/2016
EU-Domstolen: Flyselskab overdrog virksomhed


Et portugisisk flyselskab blev opløst og afskedigede samtlige medarbejdere, hvorefter et andet flyselskab overtog dele af det ophørende selskab. EU-Domstolen slog fast, at der var tale om en virksomhedsoverdragelse omfattet af direktivet om virksomhedsoverdragelser.

Et portugisisk flyselskab blev opløst og afskedigede medarbejderne kollektivt. Herefter begyndte det ophørende selskabs hovedaktionær, som også var et flyselskab, at varetage en del af flyvningerne, blandt andet charterflyvninger, som det nye selskab aldrig havde beskæftiget sig med før.

Det nye selskab indtrådte i det opløste selskabs leasingkontrakter af flyvemaskiner og overtog forskelligt kontorinventar og andet løsøre. Derudover blev nogle af medarbejderne fra det opløste selskab ansat.

De medarbejdere, som ikke blev genansat, gjorde efterfølgende gældende, at afskedigelserne var i strid med direktivet om virksomhedsoverdragelse, og at de var berettiget til genansættelse og løn i den mellemliggende periode.

Det afviste den højeste portugisiske domstol. Ifølge domstolen var der ikke tale om en virksomhedsoverdragelse, da det opløste selskabs bedrift ikke blev overført. Sagen blev efterfølgende indbragt for EU-Domstolen, som skulle tage stilling til, om den portugisiske domstols fortolkning af ”overførsel af bedriften” var i overensstemmelse med EU-retten.


EU-Domstolen: Der var tale om virksomhedsoverdragelse


EU-Domstolen slog fast, at der var tale om en virksomhedsoverdragelse i henhold til direktivet om virksomhedsoverdragelser.

Domstolen slog indledningsvist fast, at det afgørende for, om der er tale om en virksomhedsoverdragelse, er, om den økonomiske enhed bevarer sin identitet efter overdragelsen. Dette er især vigtigt at vurdere, hvis driften fortsættes eller genoptages i det nye selskab.

Ifølge Domstolen skal forskellige omstændigheder tillægges forskellig vægt afhængig af virksomhedstypen. I den konkrete sag lagde domstolen stor vægt på, at leasingkontrakterne af flyene blev overført til det nye selskab, da overførsel af aktiver er en vigtig omstændighed i flybranchen.

Derudover lagde Domstolen vægt på, at det nye selskab indtrådte i løbende kontrakter om charterflyvninger og dermed overtog det ophørte selskabs kundekreds samt videreudviklingen og videreførelsen af aktiviteterne. Til sidst lagde Domstolen vægt på, at det nye selskab overtog dele af personalet.

Det var uden betydning, at den overførte del blev integreret i det nye selskab og derfor ikke bevarede sin oprindelige organisatoriske struktur. Det afgørende var, at aktivernes og medarbejdernes funktioner forblev de samme, og at det nye selskab videreførte det opløste selskabs aktiviteter.

Det var mindre væsentligt, at aktiverne både blev benyttet til ruteflyvninger og charterflyvninger, da begge dele var lufttransportoperationer.

Der var derfor tale om en ”overførsel af bedriften” i direktivets forstand.


IUNO mener


Virksomheder der overvejer at overdrage eller overtage aktiviteter skal være opmærksomme på, at det ikke er op til parterne at bestemme, om virksomhedsoverdragelsesreglerne gælder i situationen. Det er derfor afgørende for at kunne vurdere sine forpligtelser, at man i hvert tilfælde får vurderet, hvilke regler der gælder.












Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
IUNO logo
København
Njalsgade 19C, 3
2300 København S
53 74 27 00
communication@iuno.law
Stockholm
Grev Turegatan 30
114 38 Stockholm
Oslo
Tollbugata 8
0152 Oslo
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Kaffetørst endte i fald: arbejdsskade under hjemmearbejde
Kaffetørst endte i fald: arbejdsskade under hjemmearbejde
04/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret, Forsikring og erstatning
Nye regler fra EU om platformsarbejde
Nye regler fra EU om platformsarbejde
11/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Regeringens lovprogram 2024/2025
Regeringens lovprogram 2024/2025
14/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Dom om opsigelse efter 120-dages-reglen
Dom om opsigelse efter 120-dages-reglen
19/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Ingen forskelsbehandling ombord på flyveren
Ingen forskelsbehandling ombord på flyveren
18/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Lovforslag om kønsfordeling i visse børsnoterede selskaber er nu 1. behandlet
Lovforslag om kønsfordeling i visse børsnoterede selskaber er nu 1. behandlet
27/11/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted