EU-Domstolen besvarer spørgsmål i sag om Post Danmarks rabatsystem
EU-Domstolen har i dag svaret på spørgsmål i en verserende sag om, hvorvidt Post Danmark har misbrugt sin dominerende stilling på det danske marked for distribution af massebreve. Afgørelsen får stor betydning for lignende konkurrencesager.
Sagen drejer sig om en afgørelse i Konkurrencerådet fra 2009 om Post Danmarks rabatsystem for direct mail-forsendelser. Spørgsmålet er blandt andet, om Konkurrencerådet brugte de rette kriterier i sin vurdering af sagen.
I sin dom slår EU-Domstolen blandt andet fast at:
”Anvendelsen af en as efficient competitor-test udgør ikke en ufravigelig betingelse for at fastslå, at et rabatsystem har karakter af misbrug, henset til artikel 82 EF. I en situation som den i hovedsagen omhandlede er anvendelsen af as efficient competitor-testen ikke relevant.”
”Artikel 82 EF skal fortolkes således, at den konkurrencebegrænsende virkning af et rabatsystem… skal være sandsynlig, uden at det er nødvendigt at godtgøre, at den er alvorlig eller mærkbar…”
Konkurrencerådet afgjorde i 2009, at Post Danmark ved sit rabatsystem for direct mail-forsendelser havde overtrådt konkurrencelovens og EU-traktatens forbud mod misbrug af dominerende stilling.
Afgørelsen blev stadfæstet af Konkurrenceankenævnet den 10. maj 2010. Herefter indbragte Post Danmark sagen for Sø- og Handelsretten, hvor den i øjeblikket verserer.
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen og Post Danmark har bedt Sø- og Handelsretten om at stille EU-Domstolen tre præjudicielle spørgsmål, der har betydning for, hvilke kriterier der skal bruges ved vurderingen af, om der foreligger misbrug af dominerende stilling.
EU-Domstolen er blandt andet blevet spurgt, om Konkurrencerådet burde have foretaget en AEC-test (pris/omkostningstest) som led i vurderingen af, om Post Danmarks rabatsystem udgjorde et misbrug af dominerende stilling.
Konkurrencerådet vurderede i 2009, at testen ikke var relevant i den konkrete sag, blandt andet på grund af de strukturelle forhold på det danske postmarked, hvor Post Danmark havde eneret på breve under 50 gram.
Sø- og Handelsretten skal nu vurdere den konkrete sag i lyset af EU-Dommen og de øvrige omstændigheder i sagen.