Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Det var ikke ulovlig forskelsbehandling at ansætte en yngre kandidat

NJORD Lawfirm
21/11/2017
165
Det var ikke ulovlig forskelsbehandling at ansætte en yngre kandidat
NJORD Lawfirm logo

Ligebehandlingsnævnet er i en nylig afgørelse kommet frem til, at det ikke udgjorde ulovlig forskelsbehandling på grund af alder, at en institution valgte at ansætte en yngre kandidat til en ledig stilling i stedet for en anden ansøger, som tidligere havde været ansat i institutionen i 18 år. 

Det er efter forskelsbehandlingsloven ulovligt for arbejdsgivere at forskelsbehandle både medarbejdere og ansøgere på grund af alder. Forbuddet mod forskelsbehandling gælder således både ved ansættelse, under ansættelsen og i forbindelse med afskedigelse.


Sagens faktiske omstændigheder


Sagen omhandlede en medarbejder, der var ansat som fysioterapeut ved en regional institution for børn med psykiske og fysiske handicap. Efter at have været ansat i institutionen i 18 år, blev medarbejderen i 2014 opsagt på grund af besparelser.


Institutionen slog den opsagte medarbejders stilling op på ny


Efter opsigelsen af medarbejderen var der kun en fysioterapeut tilbage på institutionen, og det viste sig, at der var behov for endnu en medarbejder. To år efter, i 2016, slog institutionen derfor en stillingsannonce op. Stillingsannoncen svarede til den opsagte medarbejders tidligere stilling.


Tidligere medarbejder fik afslag ved genansøgning af stilling


Den tidligere medarbejder søgte den nye stilling, men fik afslag. Medarbejderen var af den opfattelse, at hendes alder var årsagen til, at hun ikke kom i betragtning til stillingen, og anlagde derfor sag mod institutionen med påstand om forskelsbehandling på grund af alder.

Institutionen oplyste, at årsagen til, at medarbejderen ikke blev indkaldt til samtale, ikke var hendes alder, men at hun ikke havde den ønskede faglige profil. Institutionens ansættelsesudvalg havde ved deres vurdering særligt lagt vægt på, at den nye fysioterapeut skulle kunne supplere institutionens nuværende fysioterapeut. Institutionen oplyste endvidere, at gennemsnitsalderen for ansøgerne generelt var 30,78 år, mens gennemsnitsalderen for de seks ansøgere, der blev indkaldt til samtale, var 30,17 år.


Ligebehandlingsnævnet: ”Ikke forskelsbehandling”


Ligebehandlingsnævnet gjorde gældende, at det er den person, der føler sig forskelsbehandlet, som skal påvise faktiske omstændigheder, der giver anledning til at formode, at der er udøvet forskelsbehandling. Det er altså sagsøger, der har bevisbyrden. Nævnet vurderede herefter, at medarbejderens henvisning til, at hun to år forinden ansøgningstidspunktet var ansat i institutionen og havde tilegnet sig 18 års erfaring, ikke i sig selv var tilstrækkeligt til at formode, at hun var blevet udsat for forskelsbehandling.

Ligebehandlingsnævnet bemærkede også, at det faktum, at gennemsnitsalderen for ansøgerne, der blev indkaldt til samtale, var overensstemmende med gennemsnitsalderen for ansøgerne generelt, talte for, at institutionen havde lagt vægt på ansøgernes kvalifikationer og ikke deres alder.


Afgørelsen viser, at …


Forbuddet mod forskelsbehandling på grund af alder også gælder i forbindelse med ansættelse. Som arbejdsgiver er det derfor vigtigt at være opmærksom på, at der ved rekrutteringer alene lægges vægt på lovlige og objektive kriterier, såsom kvalifikationer, erfaring m.v.

Afgørelsen viser også, at selvom ansøgeren mener, at denne er kvalificeret til stillingen i kraft af, at vedkommende to år forinden har besat den selv samme stilling, men på trods heraf får afslag, er dette ikke tilstrækkeligt til at påvise faktiske omstændigheder, der giver anledning til at formode, at der er sket forskelsbehandling på grund af alder.

 


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
NJORD Lawfirm logo
København
Pilestræde 58
1112 København K
33 12 45 22
33 93 60 23
copenhagen@njordlaw.com
Aarhus
Åboulevarden 17
8000 Aarhus C
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 44.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Coronavirus: Ny trepartsaftale skal hjælpe medarbejdere med hjemsendte børn
Coronavirus: Ny trepartsaftale skal hjælpe medarbejdere med hjemsendte børn
21/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Sexchikane på arbejdspladsen
Sexchikane på arbejdspladsen
21/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Opsigelse af funktionærer
Opsigelse af funktionærer
18/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Udbetaling af indefrosne feriepenge
Udbetaling af indefrosne feriepenge
16/09/2020
Øvrige, Ansættelses- og arbejdsret
Nyt lovforslag skal sikre bedre forhold for udstationerede medarbejdere
Nyt lovforslag skal sikre bedre forhold for udstationerede medarbejdere
15/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
COVID-19: Folketinget har nu vedtaget reglerne om iværksættelse af midlertidig arbejdsfordeling
COVID-19: Folketinget har nu vedtaget reglerne om iværksættelse af midlertidig arbejdsfordeling
11/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted