EU-direktivet om forebyggende rekonstruktion, muligheden for en ny chance og foranstaltninger med henblik på mere effektive procedurer for rekonstruktion, insolvensbehandling og gældssanering er nu blevet vedtaget af Europarådet.
Det Europæiske Råd har den 6. juni 2019 formelt vedtaget EU-direktivet, der sætter rammerne for forbyggende rekonstruktion. Dette markerer afslutningen på den lovgivningsmæssige behandling af direktivet i EU. Det betyder, at Danmark og de øvrige medlemsstater snart skal påbegynde implementeringen af direktivet i deres nationale lovgivning. Inden da skal direktivet formelt underskrives, hvorefter det træder i kraft på den 20. dag efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende. Fra ikrafttrædelsen har Danmark to år til at implementere reglerne. Fristen kan dog i visse tilfælde forlænges med maksimalt ét år.
Direktivet pålægger medlemsstaterne, herunder Danmark, at implementere regler, der giver virksomheder mulighed for at forelægge deres kreditorer forslag til en rekonstruktion med henblik på at afværge konkurs.
Direktivet, som der blev fremsat forslag til i november 2016, er vokset fra ca. 50 sider til 150 sider, fordi medlemsstaterne er givet en række valgmuligheder ved implementeringen i national ret. Det er derfor sandsynligt, at direktivet ikke vil medføre den harmonisering af national insolvensret, som Kommissionen oprindeligt lagde op til.
Opgaven med implementering af direktivet i dansk ret vil ligge hos Konkursrådet. Det bliver interessant at se, om Konkursrådet vil stile mod at ændre mindst muligt på reglerne om rekonstruktion, som blev indført i 2011.
Horten følger den danske implementering af reglerne tæt og opdaterer løbende herom.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →
Artiklen er forfattet af:
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at
kontakte mig.