Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Det Europæiske Databeskyttelsesråd hilser forbedringer velkommen i udtalelse til EU-Kommissionens udkast til en tilstrækkelighedsafgørelse

Bird & Bird
07/03/2023
Det Europæiske Databeskyttelsesråd hilser forbedringer velkommen i udtalelse til EU-Kommissionens udkast til en tilstrækkelighedsafgørelse
Bird & Bird logo
Den 28. februar offentliggjorde Det Europæiske Databeskyttelsesråd (EDPB) en udtalelse om EU-Kommissionens udkast til en tilstrækkelighedsafgørelse vedrørende beskyttelsesniveauet for personoplysninger overført fra EU til USA under det nye EU- US Data Privacy Framework – eller blot ”DPF”. I udtalelsen hilser EDPB en række forbedringer velkommen set i lyset af den tidligere Privacy Shield-ordning men understreger at der udestår en række bekymringer.

Baggrund

Den 13. december 2022 offentliggjorde EU-Kommissionen sit udkast til en tilstrækkelighedsafgørelse, som skal lovliggøre, at overførsel af personoplysninger fra EU til USA kan ske.

Udkastet blev efterfølgende sendt i høring til Europa-Parlamentet, de europæiske medlemsstater og til EDPB, med henblik på disses bemærkninger.


EDPB er nu fremkommet med sin udtalelse til EU-Kommissionens udkast. Udtalelsen kommer to uger efter at Europa-Parlamentets Udvalg om Borgernes Rettigheder og Retlige anliggender (LIBE) opfordrede EU-Kommissionen til ikke at vedtage EU-Kommissionens udkast til tilstrækkelighedsafgørelse, men i stedet fortsætte forhandlingerne med den amerikanske regering. Du kan læse mere om udvalgets udtalelse i vores tidligere artikel, som du kan læse her.


EDPB’s udtalelse ikke er bindende for EU-Kommissionen, men den vil have betydelig indflydelse på Kommissionens medlemmer, der kan være varsomme med at vedtage en tilstrækkelighedsafgørelse på et usikkert grundlag.

EDPB’s udtalelse

EDPB fremhæver at der med Kommissionens udkast er sket en forbedring med indførelsen af principperne om nødvendighed og proportionalitet for amerikanske efterretningstjenesters behandling af personoplysninger i forbindelse med signalhentning.


EDPB finder videre, at klageadgangen for registrerede i EU er blevet væsentligt forbedret med oprettelsen af en ”Data Protection Review Court” set i forhold til den tidligere ombudspersoninstitution etableret under Privacy Shield-ordningen.


Til trods for forbedringerne har EDPB flere bekymringer.


1) For så vidt angår den kommercielle del, relaterer bekymringerne sig til de registreredes rettigheder, bl.a. at det bør præciseres, hvordan en registreret kan udøve sin ret til at få indsigt i oplysninger om sig selv. Herudover udtaler EDPB at der er brug for specifikke regler i DPF vedrørende automatiske individuelle afgørelser, herunder profilering.


EDPB udtaler endvidere bekymring vedrørende den del af udkastet, der omhandler videreoverførsel af personoplysninger fra den oprindelige modtager til andre tredjelande.


2) For så vidt angår amerikanske myndigheders adgang til og brug af oplysninger overført til USA, relaterer EDPB’s bekymringer sig til myndighedernes masseindsamling, bl.a. at der ikke skal gives forudgående godkendelse fra en uafhængig myndighed til masseindsamlingen.


I forlængelse heraf fremhæver EDPB, at til trods for at der med indførelsen af begreberne nødvendighed og proportionalitet for amerikanske efterretningstjenesters behandling af personoplysninger i forbindelse med signalhentning er tale om en væsentlig forbedring, skal det overvåges hvordan dette bliver efterlevet i praksis.


EDPB har endvidere en række bekymringer vedrørende oprettelsen af en ”Data Protection Review Court”, til trods for at oprettelsen af denne er en forbedring i forhold til den tidligere ombudspersoninstitution. Bekymringerne går bl.a. på, at klageinstansen ikke er tilstrækkelig uafhængig, og at en afgørelse truffet af klageinstansen ikke kan ankes. EDPB finder det derfor nødvendigt, at klageinstansen bør underlægges et grundigt opsyn.


Endvidere ser EDPB gerne, at ikke kun ikrafttrædelsen men også vedtagelsen af tilstrækkelighedsafgørelsen er betinget af, at alle amerikanske efterretningstjenester implementerer de opdaterede politikker og procedurer til gennemførelsen af det præsidentielle dekret, som USA’s Præsident Biden udstedte i oktober 2022 (Executive Order 14086).


EDPB opfordrer endvidere EU-Kommissionen til at foretage revision af tilstrækkelighedsafgørelsen hvert tredje år.

Bird & Birds kommentarer

I Bird&Bird ser vi positivt på at EDPB fremhæver, at databeskyttelsen er væsentligt forbedret med DPF, hvilket tydeliggør, at der fra USA’s side er velvilje til at løse udfordringen.


EDPB’s udtalelse er ikke bindende for EU-Kommissionen, men hvis EDPB havde anlagt en kritisk linje – på linje med LIBE – havde det været en anden og mere alvorlig sag for EU-Kommissionen.


Det har været en særdeles tung, kompliceret og langvarig forhandling med USA at nå til enighed om DPF. EU-Kommissionen har selv udtalt sig rimelig skråsikkert om holdbarheden af den nye aftale.


Med EDPB’s udtalelse er det vores bud, at EU-Kommissionen kommer til at udstede en endelig tilstrækkelighedsafgørelse.


I givet fald er der næppe tvivl om, at NOYB og Max Schrems vil udfordre det nye grundlag i en ny sag ved EU-Domstolen.


Hvis det går som vi spår, vil der med Kommissionens endelige tilstrækkelighedsafgørelse foreligge et lovligt grundlag for overførsel af personoplysninger til USA til virksomheder og organisationer, der har tilsluttet sig DPF – også selvom dette måtte blive udfordret ved en ny sag, men jo dog kun indtil EU-Domstolen også måtte underkende denne ordning.


I Bird&Bird vil vi følge udviklingen tæt og vi informerer om udviklingen på vores hjemmeside og i nyhedsbreve.


Hvis du har behov for rådgivning om din virksomhed eller organisations håndtering af overførsel af personoplysninger til USA eller andre internationale dataoverførsler, er du velkommen til at kontakte én af vores persondataretsspecialister.  

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Vi sætter fokus på overførsel af personoplysninger til usikre tredjelande, herunder overførsler til USA baseret på den nye aftale mellem EU og USA.
4 år med GDPR
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
4 år med GDPR
Hvordan ligger landet 4 år efter ikrafttrædelsen af Databeskyttelsesforordningen?
Artikler, der kunne være relevante for dig
Ansvaret for cybersikkerhed ligger hos ledelsen
Ansvaret for cybersikkerhed ligger hos ledelsen
08/04/2024
Persondata, Compliance, Øvrige
ESG-rapportering
ESG-rapportering
12/04/2024
Finansiering og bankret, Compliance, EU-ret
Den europæiske mediefrihedslov – en ny beskyttelse af pressefrihed og journalister i EU
Den europæiske mediefrihedslov – en ny beskyttelse af pressefrihed og journalister i EU
09/04/2024
EU-ret, Øvrige, Medieret
Retningslinjer for bæredygtige aftaler i landbrugssektoren vedtaget
Retningslinjer for bæredygtige aftaler i landbrugssektoren vedtaget
15/04/2024
Konkurrenceret, E-handel og markedsføring, EU-ret
Opsigtsvækkende dom fra EMD pålægger stater et menneskeretligt ansvar for klimaforandringer
Opsigtsvækkende dom fra EMD pålægger stater et menneskeretligt ansvar for klimaforandringer
12/04/2024
Miljøret, EU-ret
VIRK23 er på gaden
VIRK23 er på gaden
16/04/2024
Kontraktret, IT- og telekommunikation, Persondata
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted