Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Den danske ferielov er i strid med EU-regler

Bird & Bird
14/05/2015
Den danske ferielov er i strid med EU-regler
I en begrundet udtalelse fra EU-kommissionen fra den 27. april 2015 gør Kommissionen det klart, at den danske ferielov strider mod EU's arbejdstidsdirektiv. Regeringen har nu to måneder til at fortælle Kommissionen, hvordan vil "rette ind", og sker dette ikke, risikerer Danmark et søgsmål ved EU-retten.

Kommissionen varslede i september 2014 Danmark om sine bekymringer, der er baseret på en klage, hvori de påpegede et problem med den danske ferielov i forhold til EU's arbejdstidsdirektiv. Danmark svarede på denne henvendelse i november 2014, men Kommissionen fastholder ved den seneste udtalelse, at de danske ferieregler er i strid med EU-retten.

Ifølge EU's feriedirektiv skal medlemsstaterne sikre, at alle lønmodtagere har ret til mindst 4 ugers betalt ferie om året. Med den nugældende danske ferielov opfyldes dette krav ifølge Kommissionen ikke for lønmodtagere, der er nyuddannede eller arbejdere fra andre EU-lande, der ikke har optjent ferie, når de blive ansat, hvilket indebærer, at disse medarbejdere risikerer at skulle vente op til halvandet år med at få deres første betalte feriedag. Fra Kommissionen lyder det således, at de danske regler "er i strid med EU's grundlæggende sociale rettigheder om et mindstemål af årlig betalt ferie".

Ifølge kommissionen har man som lønmodtager ret til betalt ferie det første år, man arbejder. Ifølge de nugældende danske ferieregler har man dog først ret til ferie med løn i det ferieår, der følger efter første optjeningsår ligesom man kun har ret til fuld betalt ferie (5 uger), hvis man har arbejdet hele optjeningsåret forinden.

Ifølge Kommissionen får en ferie kun "sin fulde positive virkning", hvis den holdes inden for det år, hvor den er optjent. En sådan "model" vil betyde en markant ændring af hele det danske feriesystem, hvor reglerne i dag er skruet sådan sammen, at man optjener sin ferie i optjeningsåret, der løber fra januar til december (kalenderåret), og så bruger man sin optjente ferie fra den efterfølgende 1. maj til 30. april året efter (ferieåret).

En ændring af det danske feriepengesystem vil give lønmodtagerne styrkede rettigheder, men på den anden side vil arbejdsgiverne miste milliarder i likviditet. Det lader derfor ikke til, at den danske regering vil bøje sig lige med det samme. Beskæftigelsesminister Henrik Dam Kristensen har da også udtalt, at han ikke enig med EU-Kommissionen, men vil nu gå i en dialog med Kommissionen.

 


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her.
JURA § info logo
Søborg
Vandtårnsvej 62B
2860 Søborg
kontakt@jurainfo.dk
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jobbørs
Jobcenter Varde søger 1 jura studentermedhjælper (genopslag)
Specialanklager til Københavns Politi – Enheden for Specielle sager, advokatur Økonomisk kriminalitet
Udbuds- og indkøbskonsulent
Jurist til Færdselskontoret i Transportministeriets departement
Annoncér dit stillingsopslag her
Kurser, der kunne være relevante for dig
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2022 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted