Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

DELACOUR vinder omstødelsessag i Østre Landsret

Delacour
29/09/2016
173
DELACOUR vinder omstødelsessag i Østre Landsret
Delacour logo

Efter konkurslovens § 74 kan betalinger omstødes, hvis de på utilbørlig måde begunstiger en kreditor på de øvriges bekostning.


 

Det er en betingelse, at betalingen er sket på et tidspunkt, hvor skyldneren var eller blev insolvent, og at betalingsmodtageren var eller burde være bekendt med insolvensen og de forhold, der gjorde betalingen utilbørlig. Ved insolvens forstås i denne sammenhæng, at skyldneren ikke kan betale sine kreditorer, efterhånden som gælden forfalder (illikviditet). I en afgørelse af 23. september 2016 har Østre Landsret behandlet denne problemstilling (sag B 2832-15).

I sagen havde en leverandør leveret materialer til en entreprenørvirksomhed. Der var ved indgangen til 2014 opbygget et tilgodehavende på ca. 800.000 kr. Leverandøren sendte kravet til inkasso, hvilket ikke førte til betaling, og leverandøren indgav derfor konkursbegæring den 7. april 2014. Behandlingen af konkursbegæringen blev udsat, og entreprenørvirksomheden betalte den 30. april 2014 et beløb på 325.000 kr. til leverandøren, hvorefter leverandøren tilbagekaldte konkursbegæringen. Det blev samtidig aftalt, at entreprenørvirksomheden skulle betale afdrag med 50.000 kr. pr. måned, hvilket skete to gange, hvorved der samlet var betalt 425.000 kr.

Da leverandøren ikke kunne få entreprenøren til at betale yderligere, indgav man igen konkursbegæring ca. 4 måneder efter betalingen af de 325.000 kr.

Konkursboet forlangte det samlede beløb på 425.000 kr. tilbagebetalt fra leverandøren med henvisning til konkurslovens § 74, og Østre Landsret skulle herefter tage stilling til, om betingelserne for omstødelse var opfyldt.

Landsretten fandt, at en række faktorer understøttede, at entreprenørvirksomheden var insolvent på betalingstidspunktet. Dette blev således støttet på blandt andet regnskabsmæssige oplysninger (negativ egenkapital og betydelige kortfristede gældsforpligtelser), oplysninger om de samlede forfaldne gældsforpligtelser pr. 30. april 2014 (ca. 5 mio. kr.), og at der i tiden op til konkursen var indgivet 6 konkursbegæringer mod entreprenørvirksomheden. Landsretten fandt på den baggrund, at leverandøren havde været i ond tro både om insolvensen og det, at betalingerne havde været utilbørlige – navnlig når de var fremkommet på baggrund af den indleverede konkursbegæring. Østre Landsret gav derfor i modsætning til byretten konkursboet medhold.

Sagen viser, at det kan give bagslag, når konkurs anvendes i inkassosager. Hvis der indgives konkursbegæring, må kreditor være indstillet på konsekvenserne af, at der rent faktisk også afsiges konkursdekret, herunder at betalinger fra skyldneren kan blive omstødt.

Tilbydes kreditor derimod betaling fra en tredjemand, vil denne som udgangspunkt ikke kunne omstødes, idet kreditor dog bør være opmærksom på, at der i praksis kan ske omstødelse, hvis betalingen kommer fra et selskab, der er koncernforbundet med skyldneren.

I Østre Landsret blev sagen fra konkursboets side ført af advokat Anders Ørgaard, DELACOUR.

 


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Delacour logo
København
Portland Towers
Göteborg Plads 1
2150 Nordhavn
70 11 11 22
70 11 11 33
delacour@delacour.dk
Aarhus
Åboulevarden 13
8000 Aarhus C
Ledige jobs
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 49.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Konkursrådet foreslår ændringer af regler om rekonstruktion
Konkursrådet foreslår ændringer af regler om rekonstruktion
15/07/2020
Insolvens og rekonstruktion
Undgå konkurskarantæne
Undgå konkurskarantæne
08/07/2020
Insolvens og rekonstruktion
Ny praksis: Afbrydelse af forældelse af fordringer
Ny praksis: Afbrydelse af forældelse af fordringer
22/04/2020
Insolvens og rekonstruktion
COVID-19: Lønkompensationsordningen forlænges og justeres
COVID-19: Lønkompensationsordningen forlænges og justeres
21/04/2020
Insolvens og rekonstruktion
Inddrivelse for kommunale forsyningsvirksomheder
Inddrivelse for kommunale forsyningsvirksomheder
17/04/2020
Insolvens og rekonstruktion
Nye kendelser vedrørende personlige rekon­struktioner
Nye kendelser vedrørende personlige rekon­struktioner
27/02/2020
Insolvens og rekonstruktion
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted