Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Datatilsynet etablerer ny whistleblowerordning

WTC advokaterne
19/01/2022
Datatilsynet etablerer ny whistleblowerordning
WTC advokaterne logo
Den 17. december 2021 trådte en ny uafhængig ekstern whistleblowerordning i kraft. Whistleblowerordningen, der håndteres af Datatilsynet, modtager og behandler medarbejderes indberetninger om lovovertrædelser og andre alvorlige forhold på arbejdspladsen.

Whistleblowerordningen kan benyttes af alle, der kommer i besiddelse af visse oplysninger om ens nuværende eller tidligere arbejdsplads eller en arbejdsplads, hvor man har eller har haft arbejdsrelaterede aktiviteter f.eks. som frivillig, praktikant eller selvstændig.


Hvad kan medarbejderen indberette?

Whistleblowerordningen tager imod og behandler indberetninger om overtrædelser inden for dele af EU-retten, alvorlige lovovertrædelser og øvrige alvorlige forhold. Det vil sige, at der modtages indberetninger om eksempelvis misbrug af økonomiske midler, tyveri, bedrageri, hvidvask, fødevaresikkerhed, forbrugerbeskyttelse og andet.


Læs hvilke forhold, der kan indberettes til whistleblowerordningen her.


Whistlebloweren kan vælge at indberette anonymt og må på ingen måde blive straffet af arbejdspladsen for at indberette oplysningerne.


Dog skal whistlebloweren overholde visse krav for at opnå denne beskyttelse. F.eks. må whistlebloweren ikke forsætligt indberette urigtige oplysninger, ligesom oplysningerne skal være indhentet på en lovlig måde. Whistlebloweren må således ikke have skaffet sig adgang til oplysningerne ved f.eks. indbrud, hacking eller have foretaget en ulovlig optagelse.


Der kan indberettes overtrædelser via whistleblowerordningen her.


Intern whistleblowerordning

Som virksomhedsejer, inden for det private, skal du være opmærksom på, at jeres arbejdsplads med den nye whistleblowerlov (lov nr. 1436 om beskyttelse af whistleblowere) er forpligtet til at oprette en intern whistleblowerordning, såfremt virksomheden har 50 ansatte eller flere. Virksomheder med 50-249 ansatte har dog først pligt til at etablere en intern whistleblowerordning fra den 17. december 2023.


Du kan læse mere om forskellige whistleblowerordninger her.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
WTC advokaterne logo
Hillerød
Slotsgade 36B, 1.
3400 Hillerød
(+45) 48 22 00 40
(+45) 48 22 00 41
wtc@wtc.dk
Helsingør
Stengade 37
3000 Helsingør
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Juridiske kandidater er i høj kurs
Mange virksomheder oplever, at det er svært at tiltrække kompetent juridisk arbejdskraft. Men det behøver det ikke nødvendigvis være - Hvordan kommer vi ind på i denne video hvor vi fortæller om vores erfaringer med markedet og giver gode råd til hvordan du får fat i de rigtige kandidater.
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Mange iværksætter overvejer før eller siden om de skal have eksterne investorer ind. Hvad skal man gøre sig af overvejelser inden man vælger at tage investorer ind i sin virksomhed?
Kurser, der kunne være relevante for dig
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2023 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted