Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Brand i koncernselskabs lastbil var forsikringsdækket

IUNO
07/04/2015
Brand i koncernselskabs lastbil var forsikringsdækket


Forsikringsselskabet skulle betale erstatningssum på knap 5 millioner kroner, da der opstod brand i en lastbil, som en dansk transportør havde leaset af et italiensk koncernselskab. Ifølge Sø- og Handelsretten var trækkeren omfattet af transportørens fragtføreransvarsforsikring som ”egen bil”, selvom der først blev udstedt fakturaer to måneder efter skaden, og selvom transportøren ikke var registreret som bruger af trækkeren.

En dansk transportør skulle fragte en vindmølle-nacelle fra Ringkøbing i Danmark til Worms i Tyskland. Transportøren havde leaset en trækker af et italiensk selskab, som tilhørte samme koncern. Den danske transportør var sammen med en række af de koncernforbundne selskaber forsikret på en fragtførerforsikring, mens det italienske selskab kun var forsikret på en speditøransvarsforsikring.

Under vejtransporten opstod der brand i lastbilen. Nacellen blev totalskadet, og den danske transportør måtte betale 4.950.000 kroner i erstatning til afsenderen. Transportøren forsøgte efterfølgende at få beløbet dækket af sin fragtføreransvarsforsikring, men forsikringsselskabet nægtede at betale, da man ikke mente, at lastbilen på skadestidspunktet var transportørens ”egen bil” ifølge ansvarsbetingelserne.

Uenighed om trækkeren var leaset på skadestidspunktet
Transportøren gjorde gældende, at begrebet ”egen bil” omfatter lejede og leasede biler, og at lastbilen måtte anses som ”egen bil”, fordi trækkeren var leaset, da skaden opstod.

Forsikringsselskabet var enig i, at lejede og leasede biler er omfattet af begrebet ”egne biler”, men mente ikke at transportøren havde bevist, at der var en leasingaftale på skadestidspunktet. Dette blev blandt andet støttet af, at transportøren i første omgang kun havde oplyst, at trækkeren tilhørte det italienske selskab, men ikke at trækkeren var leaset.

Derudover blev der først udstedt fakturaer for leasingen to måneder efter brandskaden, og der blev ikke fremlagt dokumentation for, at beløbene var blevet overført. Forsikringsselskabet fremhævede også, at en transportør skal være registreret som bruger af den trækker, man benytter til godskørsel, hvilket ikke var tilfældet her.

Sø- og Handelsretten: Forsikringsselskab skulle betale erstatningssum
Sø- og Handelsretten fandt, at det var sædvanligt for lejeforhold mellem koncernselskaber, at lejen reguleres over en mellemregningskonto, og at der ikke bliver overført betaling. Derfor havde det ikke betydning, at fakturaerne for leasingen først blev udstedt efter skadestidspunktet. Det havde heller ikke betydning, at transportøren ikke havde registreret sig som "bruger".

Retten mente, at trækkeren på skadestidspunktet var leaset af transportøren og dermed var omfattet af begrebet ”egen bil” i forsikringsaftalen. Forsikringsselskabet blev pålagt at betale erstatningssummen til transportøren.

IUNO mener
Dommen illustrerer, at det muligvis er lettere for et koncernselskab at løfte bevisbyrden for, hvilke genstande der er omfattet er af forsikringen. Retten lagde i denne sag afgørende vægt på, at koncernselskaberne havde en aftale, selvom det ikke kunne bevises, at der inden skadestidspunktet var sket betaling eller registrering af køretøjet.

Dommen er anket til Østre Landsret, og vi vender tilbage, når landsretten har afsagt dom i sagen.
[Sø- og Handelsrettens dom af 4. november 2014, H-62-13]


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
JURA § info logo
Søborg
Vandtårnsvej 62B
2860 Søborg
kontakt@jurainfo.dk
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jobbørs
Udbudskonsulent til strategisk partnerskab
Dygtig personalejuridisk specialkonsulent til VIA University College
Erfaren og løsningsorienteret jurist søges til social- og sundhedsområdet i Favrskov Kommune
DR Koncernindkøb søger en udbudskonsulent til udbud og strategisk indkøb af apps og andre digitale produkter
Annoncér dit stillingsopslag her
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Typiske fejl ved skift af forsikringsselskab
Mange virksomheder eller privatpersoner oplever at skulle skifte forsikringsselskab, hvilket der kan være mange gode grunde til. I forbindelse med et skift af forsikringsselskab er der dog visse ting man skal holde sig for øje.
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2022 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted