Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Bortvisning ugyldig pga. retsfortabende passivitet

Kromann Reumert
16/05/2015
Bortvisning ugyldig pga. retsfortabende passivitet


En medarbejder blev bortvist grundet illoyal adfærd, idet han havde forsøgt at starte en konkurrerende virksomhed. Arbejdsgiveren bortviste straks medarbejderen, men indgik efterfølgende dialog med medarbejderen om fortsat ansættelse. Landsretten fandt derfor ikke, at arbejdsgiveren havde effektueret bortvisningen i fornøden grad. Da medarbejderen først modtog bortvisningsskrivelsen halvanden måned efter, havde arbejdsgiveren udvist retsfortabende passivitet. Arbejdsgiveren kunne derfor ikke bortvise medarbejderen, men måtte nøjes med at afskedige ham.

Vestre Landsrets dom af 13. marts 2015

Sagen vedrørte en medarbejder (M), som blev bortvist fra sin stilling som økonomichef. Baggrunden for bortvisningen var, at M havde handlet illoyalt ved at forsøge at starte sin egen virksomhed i samme branche. Arbejdsgiveren (A) havde gennem de andre ansatte hørt om M's planer og besluttede sig straks for at bortvise ham. M blev derfor indkaldt til en samtale den 26. juni 2012, hvor han fik forevist et bortvisningsbrev. På trods heraf mødte M op på arbejdspladsen dagen efter mødet, idet han mente, at mødet dagen forinden var endt ud i en aftale om, at M alligevel skulle fortsætte som økonomichef.

M gjorde gældende, at bortvisningen ikke var berettiget, da A ikke havde løftet bevisbyrden for, at M havde handlet illoyalt. Derudover fandt M ikke, at A havde effektueret bortvisningen i juni med den fornødne klarhed, idet A efter samtalen havde givet udtryk for, at M alligevel kunne fortsætte i sin stilling. M havde derfor fået opfattelsen af, at A havde trukket borvisningen tilbage, hvilket blev bestyrket af, at M modtog løn for juni og juli måned. Det var først, da M modtog bortvisningsskrivelsen i august måned, at M blev bekendt med, at A fastholdte bortvisningen. M gjorde derfor gældende, at A havde udvist retsfortabende passivitet, hvorved retten til at bortvise ham var bortfaldet. M gjorde derfor krav på løn, pensionsbidrag og feriegodtgørelse i opsigelsesperioden samt godtgørelse for usaglig opsigelse.

A gjorde gældende, at bortvisningen var berettiget, da der ikke forelå nogen tvivl om, at M havde handlet illoyalt ved at forsøge at starte konkurrerende virksomhed. A havde klart tilkendegivet bortvisningen over for M i juni måned og havde ikke efterfølgende givet udtryk for, at M kunne fortsætte sin stilling. På mødet i juni, hvor M blev bortvist, havde A forevist bortvisningsskrivelsen for M, som imidlertid havde nægtet at skrive under. A gjorde ligeledes gældende, at lønudbetalingen i juli måned beroede på en fejl fra hans side. A fastholdt således, at bortvisningen var gyldig og tilstrækkeligt effektueret.

LANDSRETTENS AFGØRELSE
Landsretten fandt, at der forelå klare beviser for, at M havde handlet illoyalt ved at planlægge at starte konkurrerende virksomhed. På baggrund heraf havde A været berettiget til at bortvise M.

Landsretten fandt imidlertid, at A havde mistet denne ret ved retsfortabende passivitet. Landsretten lagde vægt på, at M og A, efter forevisningen af bortvisningsskrivelsen, havde drøftet muligheden for, at M kunne fortsætte i virksomheden. A havde derfor ikke effektueret bortvisningen med den fornødne klarhed.

Da M således først modtog den endelige bortvisningsskrivelse i august måned, havde A mistet retten til at gøre bortvisningen gældende på grund af passivitet. Bortvisningsskrivelsen måtte derfor opfattes som en opsigelse af M, hvorfor M havde krav på løn, pensionsbidrag og feriegodtgørelse i opsigelsesperioden. Da M ifølge ansættelsesaftalen af 26. maj 2011 havde et opsigelsesvarsel på 3 måneder, skulle A derfor betale løn, pensionsbidrag og feriegodtgørelse i opsigelsesperioden fra august til og med november 2012. M havde derimod ikke krav på godtgørelse for uberettiget opsigelse, da afskedigelsen fandtes rimeligt begrundet i de samarbejdsvanskeligheder, der var opstået som følge af M's illoyale adfærd.

HVAD VISER DOMMEN?
Dommen viser, at selvom en bortvisning er berettiget og erklæres utvetydigt over for medarbejderen, kan bortvisningen miste retskraft som følge af arbejdsgivers efterfølgende handlinger. Såfremt arbejdsgiveren indgår dialog med medarbejderen om fortsat ansættelse, vil bortvisningen ikke længere fremstå med den fornødne klarhed over for medarbejderen, hvorfor bortvisningen ikke vil anses for værende effektueret.







Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Kromann Reumert logo
København
Sundkrogsgade 5
2100 København Ø
70 12 12 11
mail@kromannreumert.com
Aarhus
Rådhuspladsen 3
8000 Aarhus C
London
65 St. Paul's Churchyard
London EC4M 8AB
Gratis Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vær den første til at modtage relevante juridiske nyheder inden for dine interesseområder
Tilmeld dig nu
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
12 måneders løn for forskelsbehandling efter arbejdsskade
12 måneders løn for forskelsbehandling efter arbejdsskade
12/08/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Vikar eller ej – der er ingen udvej
Vikar eller ej – der er ingen udvej
15/08/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Diskrimination på skoleskemaet
Diskrimination på skoleskemaet
20/08/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Kunstig intelligens på arbejdspladsen – nye regler fra EU trådt i kraft
Kunstig intelligens på arbejdspladsen – nye regler fra EU trådt i kraft
26/08/2024
Persondata, Ansættelses- og arbejdsret, Øvrige
Den illoyale vagt
Den illoyale vagt
03/09/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Nej til erstatning for ulykke under fest, som virksomhed havde betalt til
Nej til erstatning for ulykke under fest, som virksomhed havde betalt til
05/09/2024
Ansættelses- og arbejdsret, Forsikring og erstatning
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted