Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Børnehaves interne retningslinjer i strid med ligebehandlingsloven

Horten
04/05/2017
124
Børnehaves interne retningslinjer i strid med ligebehandlingsloven
Horten logo

Ligebehandlingsnævnet har afvist berettigelsen af en børnehaves interne retningslinjer, som foreskrev, at det alene var de kvindelige ansatte, der måtte hjælpe børnene ved toiletbesøg, ble- og tøjskiftning. Retningslinjerne var udtryk for forskelsbehandling på grund af køn og i strid med ligebehandlingsloven.Mænd og kvinder skal behandles lige


Det fremgår af ligebehandlingsloven, at mænd og kvinder skal behandles lige i relation til arbejdsvilkår. Der skelnes mellem to former for forskelsbehandling:

  • Direkte forskelsbehandling: Hvis en person på grund af sit køn behandles ringere, end en person af modsatte køn ville være blevet behandlet i en tilsvarende situation.

  • Indirekte forskelsbehandling: Når et kriterium eller en praksis, der tilsyneladende er neutral, stiller personer af det ene køn ringere end personer af det andet køn, medmindre den pågældende bestemmelse eller praksis er objektivt begrundet i et sagligt formål, og midlerne til at opfylde det er hensigtsmæssige og nødvendige.


I sagen var børnehavens interne retningslinjer om toiletbesøg, ble- og tøjskiftning baseret på, hvilket køn medarbejderne havde. De mandlige medarbejdere havde med andre ord ikke mulighed for at udføre deres arbejde på lige fod med deres kvindelige kollegaer, og retningslinjerne kunne efter deres karakter påvirke mandlige pædagogers mulighed for at opnå ansættelse i børnehaven.

Det var derfor ikke overraskende, at Ligebehandlingsnævnet fandt, at de mandlige medarbejdere var blevet udsat for direkte forskelsbehandling.


Ønske fra forældre og enighed om retningslinjerne var uden betydning


Retningslinjerne var imidlertid udarbejdet på baggrund af et ønske fra de forældre, som havde børn i børnehaven. Herefter var retningslinjerne blevet udformet i tæt samarbejde med blandt andet ledelsen og medarbejderne.

Til dette bemærkede Ligebehandlingsnævnet blot, at loven ikke kan fraviges til ugunst for medarbejderen.


Horten bemærker


Sagen illustrerer vigtigheden i, at man som arbejdsgiver sikrer, at et kriterium eller praksis på arbejdspladsen ikke stiller det ene køn ringere end det andet, hvis dette udelukkende skyldes medarbejderens køn. Det gælder uanset, at alle måtte være enige om, at det er en god idé.

Som arbejdsgiver bør man også overveje, om et kriterium eller en praksis, der tilsyneladende er neutral, alligevel stiller det ene køn ringere. Her er det vigtigt at overveje, om ordningen er objektivt begrundet i et sagligt formål, og om midlerne til at nå målet er hensigtsmæssige og nødvendige.

Det bemærkes afslutningsvist, at der ved visse typer af erhvervsudøvelse kan gives dispensation fra lovens regler.Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Horten logo
Hellerup
Philip Heymans Allé 7
2900 Hellerup
33 34 40 00
33 34 40 01
info@horten.dk
Aarhus
Frederiks Plads 36
8000 Aarhus C
Herning
Godsbanevej 1B
7400 Herning

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Coronavirus: Ny trepartsaftale skal hjælpe medarbejdere med hjemsendte børn
Coronavirus: Ny trepartsaftale skal hjælpe medarbejdere med hjemsendte børn
I dag
Ansættelses- og arbejdsret
Sexchikane på arbejdspladsen
Sexchikane på arbejdspladsen
I dag
Ansættelses- og arbejdsret
Opsigelse af funktionærer
Opsigelse af funktionærer
18/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Udbetaling af indefrosne feriepenge
Udbetaling af indefrosne feriepenge
16/09/2020
Øvrige, Ansættelses- og arbejdsret
Nyt lovforslag skal sikre bedre forhold for udstationerede medarbejdere
Nyt lovforslag skal sikre bedre forhold for udstationerede medarbejdere
15/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
COVID-19: Folketinget har nu vedtaget reglerne om iværksættelse af midlertidig arbejdsfordeling
COVID-19: Folketinget har nu vedtaget reglerne om iværksættelse af midlertidig arbejdsfordeling
11/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
Følg Jurainfo.dk på:
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted