Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Bliv klar til den nye persondataforordning – Del 2: Tilsynsmyndigheder og One Stop Shop-mekanismen

Bliv klar til den nye persondataforordning – Del 2: Tilsynsmyndigheder og One Stop Shop-mekanismen
IUNO logo


I starten af 2018 træder den nye persondataforordning i kraft, hvilket medfører en række ændringer og nye krav til virksomhederne. I denne uge ser vi nærmere på One Stop Shop-mekanismen, som gør det muligt for virksomheder med grænseoverskridende aktiviteter kun at have kontakt til én tilsynsmyndighed.



I december 2015 blev EU-Parlamentet, Kommissionen og Rådet endelig enige om ordlyden af den nye persondataforordning, som har været næsten fire år undervejs. Den nye persondataforordning forventes at træde i kraft i Danmark og resten af EU i starten af 2018. I Danmark erstatter forordningen persondataloven.

I Danmark er det Datatilsynet, der skal overvåge og håndhæve, at virksomhederne overholder den nye persondataforordning.


One Stop Shop-mekanismen


Persondataforordningen indfører en One Stop Shop-mekanisme, som er relevant for virksomheder, der er etableret i flere EU-lande. Mekanismen skal sikre en ensartet anvendelse af persondataforordningen og samtidig gøre det muligt for virksomhederne kun at have kontakt til én tilsynsmyndighed.

En tilsynsmyndighed har som udgangspunkt kun kompetence på sin medlemsstats område. Hvis en virksomhed er beliggende i flere EU-lande, og virksomheden udfører grænseoverskridende behandling af persondata, vil den såkaldte ’ledende tilsynsmyndighed’ dog få udvidet sine kompetencer til også at gælde i andre medlemsstater. I sådanne tilfælde vil den ledende tilsynsmyndighed skulle samarbejde med andre berørte tilsynsmyndigheder efter en nærmere fastsat procedure, men virksomheden vil nøjes med at kunne have kontakt til den ledende tilsynsmyndighed.

Den ledende tilsynsmyndighed er som udgangspunkt tilsynsmyndigheden i den medlemsstat, hvor virksomheden har sin hovedvirksomhed eller eneste virksomhed. Virksomhedens hovedvirksomhed er virksomhedens centrale administration eller alternativt der, hvor der træffes beslutninger vedrørende formål og metoder for behandling af personoplysninger, hvis dette sker et andet sted.

Hvis der er tale om en koncern, vil den kontrollerende virksomheds hovedvirksomhed som udgangspunkt anses for at være koncernens hovedvirksomhed.


IUNO mener


One Stop Shop-mekanismen er en klar fordel for virksomheder, som er etableret i flere EU-lande, fordi det er nemmere at identificere, hvilken tilsynsmyndighed de skal henvende sig til. Derudover vil det formindske virksomhedernes administrative omkostninger, at de kan nøjes med at have kontakt til én tilsynsmyndighed.

En af de grundlæggende ændringer i persondataforordningen er, at de nuværende krav om anmeldelse og underretning om behandling af persondata bliver fjernet. Medlemsstaterne har dog mulighed for at fastsætte nationale regler på visse områder – for eksempel for behandling af persondata i forbindelse med ansættelsesforhold. Det kan derfor ske, at Danmark vælger at fastsætte regler om anmeldelse af behandling af persondata i forbindelse med personaleadministration, som vi kender det i dag, og/eller at andre EU-lande fastsætter regler herom. I sådan et tilfælde vil One Stop Shop-mekanismen formentlig komme til at spille en særlig rolle.


Data Protection Officers


Den nye persondataforordning indeholder flere ændringer, som vi løbende vil informere om. Vi har i et tidligere nyhedsbrev skrevet om kravet om at ansætte en Data Protestion Officer, find nyhedsbrevet her.

 









Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
IUNO logo
København
Njalsgade 19C, 3
2300 København S
53 74 27 00
communication@iuno.law
Stockholm
Grev Turegatan 30
114 38 Stockholm
Oslo
Tollbugata 8
0152 Oslo
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jobbørs
Jurist med interesse i GDPR til Vejdirektoratets juridiske afdeling
Juridisk konsulent
Juridisk konsulent til Vej og ejendom i deltidsstilling
Fuldmægtige til Team Insolvens
Annoncér dit stillingsopslag her
Faglige videoer, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Nu kan der indberettes til Datatilsynets nye whistleblowerordning
Nu kan der indberettes til Datatilsynets nye whistleblowerordning
17/01/2022
Ansættelses- og arbejdsret, Compliance
Virksomheder skal passe på med at bede om medarbejderes vaccinestatus
Virksomheder skal passe på med at bede om medarbejderes vaccinestatus
17/01/2022
Ansættelses- og arbejdsret
Status på lovprogrammet inden for ansættelsesret: øremærket barsel og LGBTI-forhold
Status på lovprogrammet inden for ansættelsesret: øremærket barsel og LGBTI-forhold
11/01/2022
Ansættelses- og arbejdsret
Ingen ubetinget indsigtsret i whistleblowerordninger
Ingen ubetinget indsigtsret i whistleblowerordninger
07/01/2022
Ansættelses- og arbejdsret, Persondata
Virksomhed berettiget i opsigelse af medarbejdere uden fratrædelsesvilkår
Virksomhed berettiget i opsigelse af medarbejdere uden fratrædelsesvilkår
07/01/2022
Ansættelses- og arbejdsret
Rådigheds- og tilkaldevagter
Rådigheds- og tilkaldevagter
06/01/2022
EU-ret, Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2022 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted