En medarbejder med 31 års anciennitet kunne med rette bortvises efter at have overtrådt virksomhedens rygereglement. Det blev slået fast i en ny afgørelse fra Østre Landsret.
Medarbejdere er forpligtede til at overholde arbejdsgiverens fastsatte politikker og reglementer for arbejdets udførelse. En overtrædelse heraf kan få ansættelsesretlige konsekvenser, herunder i form af bortvisning.
Den konkrete sag angik spørgsmålet om, hvorvidt en bortvisning som følge af overtrædelse af virksomhedens rygepolitik var berettiget, når medarbejderen havde en særlig høj anciennitet.
Anciennitet til hinder for bortvisning?
Sagen omhandlede en medarbejder ansat i en juicefabrik. Medarbejderen havde tændt en cigaret uden for virksomhedens rygeområde, selv om han en gang tidligere havde modtaget en advarsel for samme overtrædelse. Medarbejderen bestred dog i retten, at han tidligere havde fået en advarsel.
Virksomheden havde i øvrigt i samme periode skærpet sin rygepolitik med henblik på at efterkomme EU-retlige krav og certificeringsstandarder, og retten var ikke i tvivl om, at medarbejderen var blevet orienteret om denne skærpelse.
Spørgsmålet var herefter, om medarbejderens anciennitet på 31 år var til hinder for, at en bortvisning kunne anvendes som sanktion for overtrædelse af rygepolitikken.
Gentagen overtrædelse fik konsekvenser
Bortvisningen af medarbejderen var ifølge Østre Landsret berettiget. Der blev ved afgørelsen lagt vægt på, at medarbejderen var blevet orienteret om den skærpede rygepolitik, og at medarbejderen tidligere havde fået en advarsel for overtrædelse af rygereglementet.
Det ændrede ikke ved resultatet, at medarbejderen i forbindelse med den første advarsel ikke blev gjort opmærksom på de ansættelsesretlige konsekvenser, en gentagen overtrædelse kunne medføre.
Dette er lettere overraskende, idet domstolene normalt stiller som betingelse for at kunne skride til bortvisning af en medarbejder på grund af en tidligere meddelt advarsel, at medarbejderen i advarslen er blevet gjort opmærksom på de ansættelsesretlige konsekvenser, en ny overtrædelse af det pågældende forhold vil kunne medføre.
Afgørelsen viser, at …
Overtrædelse af en rygepolitik kan få vidtrækkende konsekvenser for den enkelte medarbejders ansættelsesforhold.
Selv om medarbejdere med høj anciennitet nyder en særlig beskyttelse ved afskedigelse, viser dommen, at konsekvensen også gør sig gældende for denne gruppe af medarbejdere.
Det er et krav, at alle virksomheder har en rygepolitik – også for e-cigaretter. Som abonnent på HR eBogen får du gratis eksempler på rygepolitikker.
Læs mere om HR eBogen – og bliv abonnent nu til en særlig favorabel pris.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →