En salgskonsulent meldte sig syg fredag morgen, mens han om aftenen tog på weekendtur til København, hvor han blandt andet deltog i et Top Gear-arrangement. Salgskonsulenten meldte sig syg igen om mandagen, men kunne ikke bevise, at han rent faktisk var syg. Vestre Landsret afgjorde derfor, at virksomheden bortviste medarbejderen berettiget.
Fredag inden påske meldte en salgskonsulent sig syg med begrundelsen, at han og sønnen var ramt af maveonde. Salgskonsulenten var dog frisk nok til at tage til København om aftenen, hvor han i løbet af weekenden blandt andet deltog i et Top Gear-arrangement. Salgskonsulenten lagde billeder fra arrangementet på Facebook.
Mandag og tirsdag meldte salgskonsulenten sig syg igen, hvorefter han tog til læge. Lægen mente, at salgskonsulenten havde begyndende stress, men udskrev ikke en lægeerklæring. Lægen henviste i stedet salgskonsulenten til HK.
Virksomheden valgte herefter at bortvise salgskonsulenten med den begrundelse, at han var blevet væk fra arbejde uden en lovlig grund. Denne vurdering var salgskonsulenten dog uenig i, og han lagde derfor sag an mod virksomheden med krav om løn og feriepenge i opsigelsesperioden.
Bortvisning var berettiget
Landsretten mente ikke, at der var bevis for, at medarbejderen havde været uarbejdsdygtig på grund af sygdom. Retten henviste til, at salgskonsulenten ikke var blevet sygemeldt af sin læge, og at det ikke fremgik af salgskonsulentens journaludskrift, om han var uarbejdsdygtig eller ej. Retten henviste i samme omgang til, at salgskonsulenten havde lagt billeder fra Top Gear-arrangementet på Facebook.
Landsretten afgjorde derfor, at bortvisningen var berettiget.
IUNO mener
Sagen viser, at det er berettiget at bortvise en medarbejder, som bliver væk fra arbejde uden at kunne bevise, at fraværet er lovligt, eksempelvis på grund af sygdom.
IUNO anbefaler, at virksomhederne udarbejder en klar politik for sygefravær, eventuelt suppleret med intern kommunikation eller træning for acceptabel og uacceptabel adfærd under sygdom. I sager, hvor medarbejderen overtræder reglerne for sygefravær, er det vigtigt at sikre sig den nødvendige dokumentation, og at den rigtige procedure følges, da domstolene stiller strenge krav på dette område. Opstår behovet og muligheden for at bortvise en medarbejder, er det vigtigt at virksomheden reagerer straks, da muligheden ellers forpasses.
[Vestre Landsrets dom af 14. april 2015]
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →