Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Bedre beskyttelse med baggrundstjek

IUNO
15/05/2023
Bedre beskyttelse med baggrundstjek
IUNO logo
Stadig flere virksomheder har fokus på at øge beskyttelsen af fortrolige oplysninger. Det gælder både for virksomheder, hvor misbrug kan få samfundsmæssige konsekvenser, men selvfølgelig også helt generelt, især i konkurrenceprægede brancher. I den forbindelse spiller medarbejdere selvsagt en central rolle. Her kan et baggrundstjek være ét blandt flere sikkerhedsforanstaltninger, som virksomheder kan få glæde af – forudsat at databeskyttelsesreglerne er overholdt.

Rekrutteringsprocessen er ofte forskellig alt efter hvilken type virksomhed, der er tale om. Der kan kræves IQ- og personlighedstests, men der kan efter omstændighederne også udføres et baggrundstjek. Udover at sikre det rigtige match, kan et baggrundstjek hjælpe med at øge beskyttelsen af fortrolige oplysninger, som den endelige kandidat bliver lukket ind til.


I den forbindelse, skal virksomheder indrette et baggrundstjek efter databeskyttelsesreglerne, når oplysningerne bliver registreret. Det gælder uanset, om baggrundstjekket foretages af virksomheden eller en tredjepart.

Legitim interesse er tit udgangspunktet


Et baggrundstjek skal være nødvendigt og proportionalt. Det forudsætter en konkret vurdering af hver type oplysning, fordi et baggrundstjek ofte er af varierende omfang. Eksempler på kategorier af oplysninger omfatter:


  • Referencer fra tidligere arbejdspladser
  • Straffeattest eller børneattest
  • Billedlegitimation
  • Verificering af uddannelsessted
  • Oplysninger fra RKI-registret
  • Offentligt tilgængelige oplysninger (fx fra sociale medier)

Retsgrundlaget er ofte virksomhedens legitime interesse. Årsagen er at samtykke i ansættelsesforhold sjældent kan leve op til betingelsen om at være frivilligt afgivet. Men, der kan også være andre retsgrundlag i spil hvis der eksempelvis er tale om oplysninger om lovovertrædelser, følsomme oplysninger eller fortrolige oplysninger, såsom CPR-nummer.


Når retsgrundlaget for behandlingsaktiviteten er legitim interesse, kræver det en interesseafvejning. Interesseafvejningen kræver, at virksomhedens behandlingsbehov bliver vejet mod jobansøgerens. Her har det betydning hvilken oplysning der er tale om, hvad formålet er og om behandlingen giver anledning til konsekvenser for jobansøgeren.

IUNO mener

Udover at have retsgrundlaget på plads, skal virksomheder også huske på de andre databeskyttelsesforpligtelser. Virksomheder skal blandt andet også overholde oplysningspligten og reglerne om opbevaringsbegrænsning, når der udføres et baggrundstjek. Netop derfor, har mange virksomheder en målrettet oplysningsskrivelse, som kan udleveres som led i rekrutteringsprocessen.


IUNO anbefaler, at virksomheder har retningslinjer for, hvordan der skal foretages et baggrundstjek ved rekruttering. Det kan eksempelvis afhænge af hvilken stilling, der er tale om. Retningslinjerne skal sikre, at der bliver foretaget konkrete vurderinger af hvornår i ansøgningsprocessen og til hvilke formål, der indhentes de forskellige oplysninger.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
International arbejdskraft - klare anbefalinger
International arbejdskraft - klare anbefalinger
01/07/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Tidsregistrering - er I klar?
Tidsregistrering - er I klar?
19/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Kommune var for langsom
Kommune var for langsom
21/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret, Forsikring og erstatning
Skat og brug af udenlandsk arbejdskraft
Skat og brug af udenlandsk arbejdskraft
21/06/2024
Skatte- og afgiftsret, Ansættelses- og arbejdsret
Lige rettigheder til vikarer på overenskomst
Lige rettigheder til vikarer på overenskomst
20/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret, EU-ret
Nye regler for udenlandsk arbejdskraft vedtaget
Nye regler for udenlandsk arbejdskraft vedtaget
24/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted