Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Barsel, ferie, opsagt

IUNO
15/05/2023
Barsel, ferie, opsagt
IUNO logo
En medarbejder aftalte at skifte stilling fra produktudvikler til kundeservicemedarbejder under sin barsel. Det var fordi hendes opgaver blev flyttet til kundeservice. Der var altså ikke tale om en væsentlig vilkårsændring. Under barslen oplevede virksomheden nedgang i omsætningen, og hun blev opsagt da hun kom tilbage fra barsel. Hun var den mindst erfarne af de i alt fire kundeservicemedarbejdere.

En medarbejder havde været ansat i en virksomhed i to år da hun gik på barsel. Hendes stilling som produktudvikler indebar blandt andet håndteringen af krav og webshop-ordrer, som blev sendt afsted hver morgen. Hun hjalp også med at indtaste engros-ordrer. Virksomheden eksporterede primært til Tyskland og noget af kommunikationen var derfor på tysk.


I løbet af barslen aftalte medarbejderen med virksomheden at skifte stilling til kundeservicemedarbejder. Hun medbragte mange af sine tidligere opgaver, og de resterende blev automatiseret. Hendes løn og arbejdstid var uændret. Virksomheden oplevede en nedgang i omsætningen under samme periode.


Efter sin barsel, holdt hun ferie i 18 dage, før hun vendte tilbage til arbejdet. Da hun vendte tilbage, blev hun opsagt indenfor et par dage.

Dokumentation var på plads

Ligebehandlingsnævnet vurderede først, at der ikke havde været tale om en væsentlig ændring, at medarbejderen havde fået en ny stilling under sin barsel. Nævnet lagde vægt på, at medarbejderen havde beholdt mange af de samme opgaver til samme arbejdstid og løn. Derudover gav de det også betydning, at hun først protesterede over stillingsændringen, da hun blev opsagt.


Medarbejderen var ikke blevet forskelsbehandlet på grund af barsel. Det var fordi, at virksomheden havde dokumenteret nedgang i omsætningen. Hun havde derudover mindst erfaring og kunne ikke tysk, i modsætning til to af hendes kollegaer. Medarbejderen var ikke længere omfattet af den omvendte bevisbyrde. Det var også selvom, at medarbejderen blev opsagt få dage efter at være kommet tilbage fra ferie, der blev afholdt i forlængelse af barslen.

IUNO mener

Sagen viser, at virksomheder lovligt kan opsige medarbejdere på grund af arbejdsmangel og nedgang i omsætning. Det gælder også selvom, at en medarbejder har været på barsel. Når der er tale om beskyttede medarbejdere, er det ekstra vigtigt at have dokumentation for virksomhedens forhold og udvælgelsesprocessen.


IUNO anbefaler, at virksomheder er opmærksomme på, at der gælder en omvendt bevisbyrde, hvis en medarbejder bliver opsagt under barsel. Den omvendte bevisbyrde kan hænge ved, hvis beslutningen om opsigelsen er taget under barslen.


[Ligebehandlingsnævnets afgørelse af 14. marts 2023 i sag 21-43994]

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
International arbejdskraft - klare anbefalinger
International arbejdskraft - klare anbefalinger
01/07/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Tidsregistrering - er I klar?
Tidsregistrering - er I klar?
19/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Kommune var for langsom
Kommune var for langsom
21/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret, Forsikring og erstatning
Skat og brug af udenlandsk arbejdskraft
Skat og brug af udenlandsk arbejdskraft
21/06/2024
Skatte- og afgiftsret, Ansættelses- og arbejdsret
Lige rettigheder til vikarer på overenskomst
Lige rettigheder til vikarer på overenskomst
20/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret, EU-ret
Nye regler for udenlandsk arbejdskraft vedtaget
Nye regler for udenlandsk arbejdskraft vedtaget
24/06/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted