Et sundt psykisk arbejdsmiljø er afgørende for en velfungerende virksomhed. En kortlægning af de psykiske forhold på arbejdspladsen kan skabe overblik over de forhold, som virksomheden eventuelt skal arbejde på.
I forbindelse med virksomhedens arbejde med at sikre et sundt og sikkert arbejdsmiljø skal virksomheden udarbejde en skriftlig arbejdspladsvurdering. Arbejdspladsvurderingen skal blandt andet indeholde identifikation og kortlægning af virksomhedens arbejdsmiljøforhold. Dette indebærer også de forhold, der har indflydelse på det psykiske arbejdsmiljø.
Et godt psykisk arbejdsmiljø skaber større arbejdsglæde og mindsker risikoen for stressrelaterede sygemeldinger. Det kan derfor betale sig at bruge tid på at skabe overblik over, hvad der bidrager til et godt psykisk arbejdsmiljø, og hvad virksomheden eventuelt kan forbedre med fremover.
Men det psykiske arbejdsmiljø er sværere at måle end det fysiske. Derfor har Arbejdstilsynet udarbejdet en vejledning, der gennemgår forskellige metoder, som I som virksomhed kan bruge til at kortlægge det psykiske arbejdsmiljø på jeres arbejdsplads.
I vejledningen kan man læse om fordele og ulemper ved eksempelvis spørgeskemaundersøgelser og forskellige typer interviews, samt hvordan man får mest muligt ud af de forskellige metoder.
Du kan finde vejledningen på Arbejdstilsynets hjemmeside her.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →