Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Arbejdsmiljørepræsentant beskyttet mod opsigelse

IUNO
26/09/2016
Arbejdsmiljørepræsentant beskyttet mod opsigelse
IUNO logo


En opsagt arbejdsmiljørepræsentant havde ret til kompensation på fem måneders løn, selvom hun ikke var særligt beskyttet mod opsigelse. Ifølge Østre Landsret var arbejdsmiljørepræsentanten nemlig omfattet af Industriens Funktionæroverenskomst, selvom virksomheden ikke havde tegnet overenskomst.

En arbejdsmiljørepræsentant arbejdede som konsulent i en it-afdeling, hvor hun blandt andet stod for optimering af it-processer. Arbejdsmiljørepræsentanten blev afskediget på grund af samarbejdsvanskeligheder og lagde efterfølgende sag an mod virksomheden, fordi hun mente, at hun som arbejdsmiljørepræsentant var særligt beskyttet mod opsigelse.

Virksomheden havde ikke indgået overenskomst på arbejdsmiljørepræsentantens fagområde.

Østre Landsret skulle derfor tage stilling til, om der gælder en almindelig regel om, at arbejdsmiljørepræsentanter er særligt beskyttet mod afskedigelse. Hvis nej, skulle landsretten afgøre, om tillidsmænd ”inden for samme eller tilsvarende faglige område” er særligt beskyttet mod afskedigelse. Ifølge arbejdsmiljøloven er arbejdsmiljørepræsentanter nemlig beskyttet mod afskedigelse på samme vilkår som tillidsrepræsentanter ”inden for samme eller tilsvarende faglige område”.


Omfattet af andre overenskomster?


Arbejdsmiljørepræsentanten henviste til en række lokale virksomhedsoverenskomster fra andre tilsvarende virksomheder for it-medarbejdere samt Industriens Funktionæroverenskomst, som hun mente, hun var omfattet af.

Virksomheden mente dog ikke, at arbejdsmiljørepræsentanten kunne være beskyttet af andre virksomheders lokale overenskomster, og derudover fremhævede virksomheden, at Industriens Funktionæroverenskomst ikke omfattede akademikere.


Landsretten: Arbejdsmiljørepræsentant tilkendt godtgørelse på fem måneders løn


Landsretten fastslog, at arbejdsmiljørepræsentanter ikke er særligt beskyttet mod afskedigelse. Denne afgørelse blev truffet på baggrund af arbejdsmiljølovens ordlyd og forarbejderne til loven.

Landsretten skulle derfor afgøre, om tillidsmænd ”inden for samme eller tilsvarende faglige område” var overenskomstmæssigt beskyttet mod afskedigelse. Ifølge landsretten kunne lokale virksomhedsoverenskomster fra andre virksomheder ikke overføres på arbejdsmiljørepræsentanten, og derudover var Industriens Funktionæroverenskomst ikke direkte anvendelig.

Ikke desto mindre afgjorde landsretten – i modsætning til byretten – at arbejdsmiljørepræsentanten var indirekte omfattet af Industriens Funktionæroverenskomst, fordi arbejdsmiljørepræsentantens arbejde med IT var dækket af Industriens Funktionæroverenskomst, samt at flere af arbejdsmiljørepræsentantens kollegaer i kraft af deres uddannelse ville have været omfattet af overenskomsten.

Virksomheden skulle derfor – ifølge Industriens Funktionæroverenskomst – godtgøre, at der var ”tvingende årsager” til at afskedige arbejdsmiljøkonsulenten. Dette var virksomheden ikke i stand til, og arbejdsmiljørepræsentanten blev derfor tilkendt en godtgørelse svarende til fem måneders løn.


IUNO mener


Landsretten udvider overenskomsternes anvendelsesområde til også at omfatte arbejdsmiljørepræsentanter, som er ansat i virksomheder uden overenskomst. Eneste krav er, at arbejdsmiljørepræsentanten arbejder ”inden for samme eller tilsvarende faglige område”, som overenskomsten dækker.

Det er underordnet, om arbejdsmiljørepræsentanten er dækket af overenskomstens anvendelsesområde. I den pågældende sag var det eksempelvis lige meget, at arbejdsmiljørepræsentanten var akademiker, selvom Industriens Funktionæroverenskomst ikke dækker akademikere.

Afgørelsen er derfor meget vidtgående og rejser en lang række uafklarede spørgsmål om rækkevidden af reglerne. Som praksis er lige nu, har virksomhederne ikke nogen reel sikkerhed for at kunne kende deres retsstilling, hvis der skrides til opsigelse af en arbejdsmiljørepræsentant.

IUNO anbefaler, at virksomheder orienterer sig om, hvilke overenskomster der kan være gældende på tværs af medarbejderne, inden virksomheden afskediger en arbejdsmiljørepræsentant, uden at der foreligger tvingende grunde.

Dommen vil muligvis blive anket til Højesteret, da den tager stilling til et spørgsmål, som tidligere har været uafklaret. Vi følger naturligvis udviklingen.

[Østre Landsrets dom af 16. august 2016 i sag B971-15]
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
IUNO logo
København
Njalsgade 19C, 3
2300 København S
53 74 27 00
communication@iuno.law
Stockholm
Grev Turegatan 30
114 38 Stockholm
Oslo
Tollbugata 8
0152 Oslo
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jobbørs
Vil du løse HR-juridiske opgaver i et ministerium, der arbejder med grøn omstilling?
Personalejurist med HR kompetencer til Billund Kommunes HR og Sundhedsstab
Skarpe jurister til internationalt kontor (genopslag)
Jurist til skadeafdeling
Annoncér dit stillingsopslag her
Artikler, der kunne være relevante for dig
Lovligt at bortvise medarbejder, der nægtede at blive testet for coronavirus
Lovligt at bortvise medarbejder, der nægtede at blive testet for coronavirus
I går
Ansættelses- og arbejdsret
Whistleblowerordninger i kommuner og offentlige virksomheder
Whistleblowerordninger i kommuner og offentlige virksomheder
25/11/2021
Ansættelses- og arbejdsret, Offentlig ret
Virksomhed, der havde fulgt bygherres plan, var ikke ansvarlig for medarbejders ulykke
Virksomhed, der havde fulgt bygherres plan, var ikke ansvarlig for medarbejders ulykke
23/11/2021
Ansættelses- og arbejdsret, Forsikring og erstatning
Lovforslag om ansattes forevisning af coronapas og test er nu fremsat
Lovforslag om ansattes forevisning af coronapas og test er nu fremsat
22/11/2021
Ansættelses- og arbejdsret
Lovligt at bortvise medarbejder efter ferie til ”orange” land
Lovligt at bortvise medarbejder efter ferie til ”orange” land
19/11/2021
Ansættelses- og arbejdsret
Ny dom afsagt i Østre Landsret om fastholdelsesbonus til lønmodtagere ved konkursbo
Ny dom afsagt i Østre Landsret om fastholdelsesbonus til lønmodtagere ved konkursbo
19/11/2021
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2021 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted