Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Arbejdsgiver slog forgæves i bolledejen

IUNO
27/02/2015
Arbejdsgiver slog forgæves i bolledejen


En bagervirksomhed kunne ikke afskedige to medarbejdere, som havde udtalt sig groft om deres kollegaer i en lukket gruppe på Facebook. Opmanden slog fast, at arbejdsgiveren havde ret til at reagere ansættelsesretligt, men at udtalelserne ikke var tilstrækkeligt grove til at retfærdiggøre en afskedigelse.

En række ansatte i en stor bagervirksomhed oprettede i forbindelse med en ulovlig arbejdsnedlæggelse en lukket chatgruppe på Facebook, hvor de drøftede arbejdsnedlæggelsen og sendte beskeder til hinanden. Det var ikke alle medarbejdere i virksomheden, der deltog i arbejdsnedlæggelsen, hvilket blev diskuteret i chatten.

Den 23. maj 2014 blev virksomheden bekendt med, at nogle af de ikke-strejkende medarbejdere følte sig udsat for trusler mundtligt og via Facebook. Det fik virksomheden til i samarbejde med tillidsmanden at sætte et opslag op, hvor virksomheden tog afstand fra trusler og samtidig slog fast, at eventuelle trusler ville medføre bortvisning.

En uge senere blev to medarbejdere afskediget på grund af deres udtalelser i chatsamtalen på Facebook. Det skete, efter at virksomheden havde fået kendskab til et uddrag af chatsamtalerne den 22. og 23. maj 2014.

Truede med ”ekstra rasp i raspmaskinen”
Den ene medarbejder havde blandt andet skrevet, at der nok ville blive et ”trykket arbejdsklima” og ”ville nok passe lidt på næste gang jeg lavede rasp, der kunne hurtigt komme noget med i rasperen”.

Den anden medarbejder havde skrevet ”Lad dem arbejde. Frys dem ud senere. De skal bare ikke føle at det jo nok går pga. det ene eller det andet…”.

Opmanden: Chatsamtale kunne ikke retfærdiggøre afskedigelser
Opmanden fandt indledningsvist, at virksomheden havde ret til at reagere ansættelsesretligt, selvom udtalelserne var fremsat i en chatgruppe, som kun var åben for de strejkende medarbejdere.

Ifølge opmanden var der ikke trusler om fysisk overlast i chatsamtalen, som blot skulle forstås som en tilkendegivelse om, at de ikke-strejkende kolleger ville blive udsat for repressalier af social art.

Af hensyn til det kollegiale samarbejde mente opmanden, at virksomheden havde god grund til at påtale medarbejdernes udtalelser, men udtalelserne var til gengæld ikke så grove, at de i sig selv kunne retfærdiggøre afskedigelsen af de to medarbejdere, som ikke tidligere havde modtaget påtaler for mobning eller anden ukollegial adfærd.

De afskedigede medarbejdere blev derfor tilkendt en godtgørelse på 100.000 kr. hver, som blandt andet blev fastsat ud fra anciennitet og løn samt ud fra den omstændighed, at medarbejderne ikke havde haft mulighed for at forklare sig.

IUNO mener
Sagen er interessant, fordi den bidrager til forståelsen af, hvordan retten forholder sig til medarbejderes brug af Facebook. Sagen viser, at en virksomhed sagtens kan reagere ansættelsesretligt, selvom medarbejderne har udtalt sig i en lukket gruppe, men at udtalelserne skal have en vis grovhed, før de kan retfærdiggøre en afskedigelse. Tidligere praksis har vist, at domstolene ofte lægger begrænset vægt på grove ytringer i private samtaler på Facebook, fordi private Facebooksamtaler ofte har en grovere tone end ikke-private samtaler.

IUNO anbefaler, at virksomheden indkalder medarbejderne til en samtale og undersøger omstændighederne nærmere, inden man afskediger en medarbejder på grund af en grov og uhensigtsmæssig samtale på Facebook.

[Afskedigelsesnævnets tilkendegivelse af 29. januar 2015]


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Perlekæder i arbejdstid førte til strid
Perlekæder i arbejdstid førte til strid
07/05/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Lønnedgang på cirka 10 % var nok til erstatning
Lønnedgang på cirka 10 % var nok til erstatning
15/05/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Dobbeltagent kunne ikke bortvises
Dobbeltagent kunne ikke bortvises
17/05/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Er du opdateret på den seneste praksis vedrørende beskatning af smartwatches?
Er du opdateret på den seneste praksis vedrørende beskatning af smartwatches?
21/05/2024
Skatte- og afgiftsret, Ansættelses- og arbejdsret
Vegansk ret på menuen
Vegansk ret på menuen
21/05/2024
Ansættelses- og arbejdsret, Øvrige
Ny lov om tidsregistrering træder i kraft den 1. juli 2024
Ny lov om tidsregistrering træder i kraft den 1. juli 2024
23/05/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted