Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Arbejdsgiver måtte betale pensionen to gange

Delacour
30/09/2014
189
Arbejdsgiver måtte betale pensionen to gange
Delacour logo
Højesteret har i en ny afgørelse fastslået vigtigheden af, at en arbejdsgiver indbetaler det aftalte lønmodtagerpensionsbidrag til en pensionsordning, og ikke som løn. I modsat fald risikerer arbejdsgiveren at skulle betale pensionsbidraget en gang til.

 

Særlige lønvilkår for elever
Efter erhvervsuddannelsesloven skal lønnen for elever udgøre mindst den løn, der er fastsat ved kollektiv overenskomst inden for uddannelsesområdet.

Overenskomstparterne aftaler således mindstelønnen for elever med bindende virkning for virksomheder og elever inden for uddannelsesområdet. Dette gælder, uanset om virksomheden og eleven i det konkrete tilfælde er medlem af de forhandlingsberettigede organisationer.

Højesteret har tidligere fastslået, at begrebet løn i erhvervsuddannelsesloven tillige omfatter andre elementer end grundlønnen som f.eks. søgnehelligdagsbetaling.

I Højesterets dom af 20. august 2014, jf. dommen nedenfor, fastslog Højesteret, at begrebet løn i erhvervsuddannelsesloven også omfatter pension.

 

Højesterets dom af 20. august 2014
I den pågældende sag havde en arbejdsgiver ansat en økonomielev. Overenskomsten, der var gældende inden for uddannelsesområdet, foreskrev, at arbejdsgiveren skulle indbetale pension til en pensionsordning. Pensionsbidraget bestod af et arbejdsgiverbidrag og et lønmodtagerbidrag. I forbindelse med indbetaling af pension skulle lønmodtagerbidraget fratrækkes i medarbejderens løn.

I stedet for at indbetale lønmodtagerdelen af pensionsbidraget til en pensionsordning, udbetalte arbejdsgiveren beløbet direkte til medarbejderen som løn.

Højesteret skulle herefter tage stilling til, om lønmodtageren havde krav på, at arbejdsgiveren efterbetalte lønmodtagerbidraget, som ikke var blevet indbetalt til en pensionsordning, men som arbejdsgiveren havde udbetalt til lønmodtageren som løn.

 

Højesterets begrundelse og resultat
Højesteret udtalte generelt, at en arbejdsgiver som udgangspunkt ikke med frigørende virkning kan opfylde sin pligt til at indbetale pensionsbidraget ved at udbetale pensionsbidraget til medarbejderen som løn, og det gælder, uanset om forpligtelsen til at indbetale til en pensionsordning hviler på en individuel aftale eller på en kollektiv overenskomst, herunder ved en lovbestemt ordning.

Baggrunden herfor var, at den løn, der udbetales til medarbejderen, og det pensionsbidrag, medarbejderen har krav på at få indbetalt til en pensionsordning, er to forskellige lønelementer, som tjener forskellige formål.

Højesteret udtalte herefter, at mulighederne for at fravige udgangspunktet er begrænsede, hvis forpligtelsen til at indbetale en pensionsordning er baseret på en kollektiv overenskomst.

Højesteret fandt ikke, at der var konkrete omstændigheder, der kunne føre til, at udgangspunktet kunne fraviges i den konkrete sag.

Højesteret fandt derfor, at arbejdsgiveren var forpligtet til at efterbetale lønmodtagerens andel af pensionsbidraget, og at arbejdsgiveren ikke kunne kræve den for meget udbetalte løn tilbagebetalt, da dette var modtaget i god tro.

 

DELACOUR bemærker
Det er således vigtigt, at pensionsbidrag indbetales på en pensionsordning og ikke udbetales som løn, idet arbejdsgiveren i modsat fald som udgangspunkt skal efterbetale lønmodtagerens andel af pensionsbidraget.

 
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
Delacour logo
København
Portland Towers
Göteborg Plads 1
2150 Nordhavn
70 11 11 22
70 11 11 33
delacour@delacour.dk
Aarhus
Åboulevarden 13
8000 Aarhus C
Ledige jobs
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 48.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Coronavirus: Ny trepartsaftale skal hjælpe medarbejdere med hjemsendte børn
Coronavirus: Ny trepartsaftale skal hjælpe medarbejdere med hjemsendte børn
21/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Sexchikane på arbejdspladsen
Sexchikane på arbejdspladsen
21/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Opsigelse af funktionærer
Opsigelse af funktionærer
18/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Udbetaling af indefrosne feriepenge
Udbetaling af indefrosne feriepenge
16/09/2020
Øvrige, Ansættelses- og arbejdsret
Nyt lovforslag skal sikre bedre forhold for udstationerede medarbejdere
Nyt lovforslag skal sikre bedre forhold for udstationerede medarbejdere
15/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
COVID-19: Folketinget har nu vedtaget reglerne om iværksættelse af midlertidig arbejdsfordeling
COVID-19: Folketinget har nu vedtaget reglerne om iværksættelse af midlertidig arbejdsfordeling
11/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted