Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Arrangementer Find juridisk specialist Domme
Om Jurainfo Bliv samarbejdspartner Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Artikel

Arbejdsgiver måtte betale for uberettiget bortvisning af medarbejder

NJORD Lawfirm
03/10/2017
253
Arbejdsgiver måtte betale for uberettiget bortvisning af medarbejder
NJORD Lawfirm logo

En medarbejder blev bortvist, fordi han udeblev fra arbejde samt købte ikke-arbejdsrelaterede genstande gennem virksomhedens rabatordning. Alligevel vurderede Vestre Landsret, at bortvisningen var uberettiget, og medarbejderen blev tilkendt 185.282,93 kr. i godtgørelse.Arbejdsgivere kan sanktionere en medarbejders væsentlige misligholdelse af ansættelsesforholdet med bortvisning. Bortvisning er den mest indgribende sanktion, og der er derfor krav om, at misligholdelsen skal være væsentlig og af en vis grovhed, førend der kan skrides til bortvisning.

I en nylig sag skulle Vestre Landsret tage stilling til, om henholdsvis en udeblivelse fra arbejdet og et møde, som medarbejderen var indkaldt af lederen, samt medarbejderens indkøb af ikke-arbejdsrelaterede varer gennem virksomhedens rabatordning udgjorde en så væsentlig og grov misligholdelse af ansættelsesforholdet, at det berettigede en bortvisning.


Medarbejderen sagde op først


Medarbejderen var ansat som regionschef hos en salgsvirksomhed. Hans arbejdsopgaver bestod blandt andet i at markedsføre virksomhedens produkter gennem opsøgende salgsarbejde.

Som følge af at medarbejderen ikke havde overholdt virksomhedens retningslinjer om, at kundebesøg skulle foretages i tidsrummet mellem kl. 8 og 16, og at han havde givet større rabatter, end hvad der var tilladt efter virksomhedens rabatpolitik, modtog medarbejderen en skriftlig advarsel.

Kort efter opsagde medarbejderen selv sin stilling.


Bortvist efter udeblivelse fra møde


Medarbejderen blev herefter indkaldt til et møde på virksomhedens hovedkontor, hvor det skulle drøftes, hvordan samarbejdet skulle forløbe i opsigelsesperioden.

Medarbejderen informerede først arbejdsgiveren om, at han var forhindret i at deltage i mødet, efter at mødet skulle have været afholdt, men foreslog, at mødet kunne holdes telefonisk eller dagen efter. Medarbejderen modtog kort efter en bortvisningsskrivelse med henvisning til, at han ulovligt var udeblevet fra mødet hos arbejdsgiveren.

Endvidere havde medarbejderen indkøbt ikke-arbejdsrelaterede produkter gennem virksomheden med henblik på at opnå rabatter. Arbejdsgiveren var af den overbevisning, at disse forhold udgjorde en så grov misligholdelse af ansættelsesforholdet, at det kunne berettige en bortvisning.

Medarbejderen mente imidlertid, at bortvisningen var uberettiget, og lagde sag an mod arbejdsgiveren med krav om løn i opsigelsesperioden.


Vestre Landsret: Bortvisningen var ikke berettiget


Efter bevisførelsen og medarbejderens forklaring vurderede landsretten, at bortvisningen var uberettiget.

Det blev lagt til grund, at medarbejderens udeblivelse fra mødet ikke kunne begrunde en bortvisning, fordi medarbejderen forklarede, at han var blevet indkaldt til mødet med meget kort varsel, at der var mindst fire timers kørsel fra hans bopæl til mødestedet, og at han alternativt havde foreslået at afholde mødet telefonisk eller at komme dagen efter.

For så vidt angik medarbejderens køb af ikke-arbejdsrelaterede varer gennem virksomhedens rabatordning, vurderede retten, at dette ikke i sig selv udgjorde en tilstrækkelig grov misligholdelse af ansættelsesforholdet, som kunne begrunde en bortvisning.

Medarbejderen blev tilkendt 185.282,93 kr. i godtgørelse for uberettiget bortvisning.


Afgørelsen viser, at …


Det i en bortvisningssag er vigtigt at foretage en meget konkret vurdering og ikke mindst kunne føre bevis for, at ansættelsesforholdet er groft misligholdt.

Afgørelsen ændrer dog ikke ved, at udeblivelse fra arbejde og private indkøb gennem virksomheden udgør en væsentlig misligholdelse af ansættelsesforholdet. I den konkrete sag kunne arbejdsgiveren dog ikke føre bevis for disse forhold, hvorfor bortvisningen blev kendt uberettiget.

 


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
NJORD Lawfirm logo
København
Pilestræde 58
1112 København K
33 12 45 22
33 93 60 23
copenhagen@njordlaw.com
Aarhus
Åboulevarden 17
8000 Aarhus C
Ledige jobs
Jurainfo logo
Annoncér dit stillingsopslag her og nå ud til mere end 46.000 månedlige besøgende

Juridiske nyheder & artikler

Hold dig opdateret på de seneste juridiske nyheder eller søg blandt de mere end 4.000 artikler som allerede er udgivet. Vi har samlet det vigtigste viden ét sted.

Juridiske kurser & arrangementer

Find nemt dit næste kursus eller anden relevant efteruddannelse inden for dit felt. Søg på tværs af fagområder fra en række forskellige udbydere.

Find Juridisk Specialist

Brug for en advokat? Søg efter verificerede specialister på tværs af advokatbranchen og find en specialist inden for det område, hvor du søger råd og vejledning.

Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Artikler, der kunne være relevante for dig
Coronavirus: Ny trepartsaftale skal hjælpe medarbejdere med hjemsendte børn
Coronavirus: Ny trepartsaftale skal hjælpe medarbejdere med hjemsendte børn
21/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Sexchikane på arbejdspladsen
Sexchikane på arbejdspladsen
21/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Opsigelse af funktionærer
Opsigelse af funktionærer
18/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Udbetaling af indefrosne feriepenge
Udbetaling af indefrosne feriepenge
16/09/2020
Øvrige, Ansættelses- og arbejdsret
Nyt lovforslag skal sikre bedre forhold for udstationerede medarbejdere
Nyt lovforslag skal sikre bedre forhold for udstationerede medarbejdere
15/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
COVID-19: Folketinget har nu vedtaget reglerne om iværksættelse af midlertidig arbejdsfordeling
COVID-19: Folketinget har nu vedtaget reglerne om iværksættelse af midlertidig arbejdsfordeling
11/09/2020
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
E-mail: kontakt@jurainfo.dk
CVR-nr. 38375563
© 2020 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted