Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Arbejdsgiver måtte betale for uberettiget bortvisning af medarbejder

NJORD Law Firm
03/10/2017
Arbejdsgiver måtte betale for uberettiget bortvisning af medarbejder

En medarbejder blev bortvist, fordi han udeblev fra arbejde samt købte ikke-arbejdsrelaterede genstande gennem virksomhedens rabatordning. Alligevel vurderede Vestre Landsret, at bortvisningen var uberettiget, og medarbejderen blev tilkendt 185.282,93 kr. i godtgørelse.



Arbejdsgivere kan sanktionere en medarbejders væsentlige misligholdelse af ansættelsesforholdet med bortvisning. Bortvisning er den mest indgribende sanktion, og der er derfor krav om, at misligholdelsen skal være væsentlig og af en vis grovhed, førend der kan skrides til bortvisning.

I en nylig sag skulle Vestre Landsret tage stilling til, om henholdsvis en udeblivelse fra arbejdet og et møde, som medarbejderen var indkaldt af lederen, samt medarbejderens indkøb af ikke-arbejdsrelaterede varer gennem virksomhedens rabatordning udgjorde en så væsentlig og grov misligholdelse af ansættelsesforholdet, at det berettigede en bortvisning.


Medarbejderen sagde op først


Medarbejderen var ansat som regionschef hos en salgsvirksomhed. Hans arbejdsopgaver bestod blandt andet i at markedsføre virksomhedens produkter gennem opsøgende salgsarbejde.

Som følge af at medarbejderen ikke havde overholdt virksomhedens retningslinjer om, at kundebesøg skulle foretages i tidsrummet mellem kl. 8 og 16, og at han havde givet større rabatter, end hvad der var tilladt efter virksomhedens rabatpolitik, modtog medarbejderen en skriftlig advarsel.

Kort efter opsagde medarbejderen selv sin stilling.


Bortvist efter udeblivelse fra møde


Medarbejderen blev herefter indkaldt til et møde på virksomhedens hovedkontor, hvor det skulle drøftes, hvordan samarbejdet skulle forløbe i opsigelsesperioden.

Medarbejderen informerede først arbejdsgiveren om, at han var forhindret i at deltage i mødet, efter at mødet skulle have været afholdt, men foreslog, at mødet kunne holdes telefonisk eller dagen efter. Medarbejderen modtog kort efter en bortvisningsskrivelse med henvisning til, at han ulovligt var udeblevet fra mødet hos arbejdsgiveren.

Endvidere havde medarbejderen indkøbt ikke-arbejdsrelaterede produkter gennem virksomheden med henblik på at opnå rabatter. Arbejdsgiveren var af den overbevisning, at disse forhold udgjorde en så grov misligholdelse af ansættelsesforholdet, at det kunne berettige en bortvisning.

Medarbejderen mente imidlertid, at bortvisningen var uberettiget, og lagde sag an mod arbejdsgiveren med krav om løn i opsigelsesperioden.


Vestre Landsret: Bortvisningen var ikke berettiget


Efter bevisførelsen og medarbejderens forklaring vurderede landsretten, at bortvisningen var uberettiget.

Det blev lagt til grund, at medarbejderens udeblivelse fra mødet ikke kunne begrunde en bortvisning, fordi medarbejderen forklarede, at han var blevet indkaldt til mødet med meget kort varsel, at der var mindst fire timers kørsel fra hans bopæl til mødestedet, og at han alternativt havde foreslået at afholde mødet telefonisk eller at komme dagen efter.

For så vidt angik medarbejderens køb af ikke-arbejdsrelaterede varer gennem virksomhedens rabatordning, vurderede retten, at dette ikke i sig selv udgjorde en tilstrækkelig grov misligholdelse af ansættelsesforholdet, som kunne begrunde en bortvisning.

Medarbejderen blev tilkendt 185.282,93 kr. i godtgørelse for uberettiget bortvisning.


Afgørelsen viser, at …


Det i en bortvisningssag er vigtigt at foretage en meget konkret vurdering og ikke mindst kunne føre bevis for, at ansættelsesforholdet er groft misligholdt.

Afgørelsen ændrer dog ikke ved, at udeblivelse fra arbejde og private indkøb gennem virksomheden udgør en væsentlig misligholdelse af ansættelsesforholdet. I den konkrete sag kunne arbejdsgiveren dog ikke føre bevis for disse forhold, hvorfor bortvisningen blev kendt uberettiget.

 






Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fandt du artiklen nyttig?
Bedøm artiklen på en skala fra 1 - 5
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Kan man opsige en medarbejder på barsel begrundet i besparelser?
Kan man opsige en medarbejder på barsel begrundet i besparelser?
27/12/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Pligt til at sikre medarbejderes AI-færdigheder
Pligt til at sikre medarbejderes AI-færdigheder
07/01/2025
Persondata, Ansættelses- og arbejdsret
Frifundet for sexchikane
Frifundet for sexchikane
10/01/2025
Ansættelses- og arbejdsret
Ny lov skal sikre bedre kønsfordeling i ledelsen
Ny lov skal sikre bedre kønsfordeling i ledelsen
15/01/2025
Ansættelses- og arbejdsret
Når arbejdet slider på sjælen
Når arbejdet slider på sjælen
20/01/2025
Ansættelses- og arbejdsret
Virksomhed satte sig selv på spyd
Virksomhed satte sig selv på spyd
I går
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2025 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted