Højesteret har med sin afgørelse af 17. oktober 2017 (U 2018.471 H) tilføjet endnu et element til den mosaik af afgørelser, der drejer sig om medarbejdernes retsstilling ved helt eller delvist salg af en konkursramt virksomhed.
t konkursbo og et selskab indgik den 23. december 2011 aftale om, at selskabet skulle overtage en del af den konkursramte virksomhed. Overdragelsen skulle være med virkning fra den 30. december 2011. Den 27. december modtog en tillidsmand, der var ansat i den overdragne del af virksomhed, besked fra konkursboet om,
- at han ikke var omfattet af overdragelsesaftalen
- at han var opsagt
- og fritstillet med virkning fra den 27. december 2011
Tillidsmanden krævede løn i opsigelsesperioden og godtgørelse for uberettiget afskedigelse over for det selskab, der var køber af virksomheden.
Højesteret fandt, at opsigelsen skete i nær sammenhæng med overdragelsen, og at det måtte lægges til grund, at afskedigelsen skyldtes virksomhedsoverdragelsen. Højesteret fandt det ikke godtgjort, at der forelå tvingende grunde til at afskedige tillidsmanden, der havde bred erfaring og kunne bruges i alle funktioner i den overdragne del af virksomheden. Højesteret bemærkede, at 42 af de hidtidige medarbejdere i den konkursramte virksomhed blev overtaget af selskabet.
Afskedigelsen af tillidsmanden var derfor i strid med virksomhedsoverdragelseslovens § 3, stk. 1, hvorefter det købende selskab skulle betale løn og godtgørelse til tillidsmanden med ca. DKK 1,3 mio.
Afgørelsen viser, at det er vigtigt at være opmærksom på lønmodtagerne også ved overdragelse af insolvente virksomheder. Det kan være kostbart ikke at gennemføre en grundig kortlægning af dette område, før virksomhedsoverdragelsesaftalen underskrives.
Resultatet af afgørelsen kommer dog ikke bag på TVC Advokatfirma. Den bekræfter således blot, at den opfattelse af retsstillingen, som TVC Advokatfirma har haft og altid har rådgivet efter, er fuldstændig korrekt.
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice
her →