Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Afskedigelse af medarbejder efter varslet fædreorlov var uberettiget

NJORD Lawfirm
29/05/2017
Afskedigelse af medarbejder efter varslet fædreorlov var uberettiget
NJORD Lawfirm logo

Arbejdsgiveren kunne ikke løfte bevisbyrden for, at afskedigelsen af en mandlig medarbejder ikke var begrundet i hans ønske om at afholde to ugers fædreorlov. Medarbejderen blev derfor tilkendt en godtgørelse svarende til ni måneders løn.


Den mandlige medarbejder var ansat i en transportvirksomhed, hvor han arbejdede med air cargo. I det første halvår af 2013 oplevede virksomheden en betydelig nedgang i omsætningen i den afdeling, medarbejderen var tilknyttet. Nedgangen skyldtes tab af store kunder.

Virksomheden så sig derfor nødsaget til at sammenlægge medarbejderens afdeling med en anden afdeling og i den forbindelse afskedige to medarbejdere. Den mandlige medarbejder blev, som den ene af de to, afskediget.

Medarbejderen havde forinden afskedigelsen holdt to ugers fædreorlov og syv ugers forældreorlov, og i forbindelse med sit andet barns fødsel ønskede han at afholde yderligere to ugers fædreorlov. Dette havde han orienteret sin arbejdsgiver om inden den 29. august 2013, hvor han blev afskediget.

Derfor var spørgsmålet i sagen, om afskedigelsen af medarbejderen var begrundet i hans planer om afholdelse af fædreorlov, hvilket ville være i strid med ligebehandlingsloven.


Arbejdsgiver kunne ikke løfte bevisbyrden


Da sagen kom for retten, var det således afgørende, om arbejdsgiveren kunne løfte bevisbyrden for, at afskedigelsen ikke var begrundet i medarbejderens ønske om afholdelse af fædreorlov, men derimod var objektivt begrundet.

Østre Landsret vurderede, at de kriterier, der førte til medarbejderens afskedigelse, ikke udelukkende hvilede på klare objektive forhold, men at der ved afskedigelserne også indgik en subjektiv vurdering af hver enkelt medarbejder i de sammenlagte afdelinger.

Derfor vurderede landsretten, at arbejdsgiveren ikke kunne bevise, at afskedigelsen af den mandlige medarbejder ikke var begrundet i den forestående fædreorlov. Afskedigelsen var derfor ikke saglig, og medarbejderen blev derfor tilkendt godtgørelse svarende til ni måneders løn.


Afgørelsen viser, at …


Mandlige medarbejdere også nyder beskyttelse mod afskedigelse i forbindelse med graviditet og fædreorlov, hvis det kan bevises, at afskedigelsen er begrundet i disse forhold, og arbejdsgiveren samtidig ikke kan løfte bevisbyrden for, at afskedigelsen hviler på et andet sagligt grundlag.

Ved vurderingen af, om arbejdsgiveren havde løftet sin bevisbyrde, blev det i denne sag tillagt vægt, at medarbejderen ikke tidligere havde modtaget påtaler, og at medarbejderen ikke havde afvist omlægning af arbejdsopgaverne i forbindelse med sammenlægningen.

Hvis du skal afskedige medarbejdere, der nyder en sådan beskyttelse i forbindelse med barsel og fædreorlov, er det derfor vigtigt, at advarsler, påtaler eller lignende kan dokumenteres, da dette hjælper med at løfte bevisbyrden for dig som arbejdsgiver.

Hvis ikke, risikerer du, at afskedigelsen kommer til at hvile på medarbejderens subjektive forhold frem for at være sagligt begrundet i enten arbejdsgiverens egne forhold eller i medarbejderens andre, objektive forhold.

 


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores nyhedsservice her.
NJORD Lawfirm logo
København
Pilestræde 58
1112 København K
33 12 45 22
33 93 60 23
copenhagen@njordlaw.com
Aarhus
Åboulevarden 17
8000 Aarhus C
Nyhedsservice
Gå ikke glip af vigtig juridisk viden
Vælg selv dine interesseområder og modtag juridisk nyt fra landets førende specialister.
Tilmeld dig nu
Jobbørs
Jurist til dynamisk og nytænkende organisation
Juridisk konsulent
Fuldmægtige til Team Insolvens
Advokater til vores kontorer i Aarhus og København
Annoncér dit stillingsopslag her
Kurser, der kunne være relevante for dig
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske online-platform samt formidler af juridisk viden. Her finder du juridiske nyheder, kurser og arrangementer. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 77, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
© 2022 Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted