Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Forslag til ny dansk lov om forretningshemmeligheder fremsat

Bech-Bruun
15/01/2018
Forslag til ny dansk lov om forretningshemmeligheder fremsat
Lovforslaget implementerer Europa-Parlamentets og Rådets direktiv om beskyttelse af forretningshemmeligheder (2016/943/EU). Med lovforslaget kan danske virksomheder se frem til et styrket fokus på beskyttelse af deres forretningshemmeligheder og knowhow.


Erhvervsministeren har i går fremsat forslag til ”lov om forretningshemmeligheder”. Lovforslaget er i store træk identisk med lovudkastet, der blev sendt i høring den 6. oktober 2017, som du kan læse vores bemærkninger til her.

Det netop fremsatte lovforslag indarbejder delvis de indkomne høringssvars anbefalinger. En række høringssvar udtrykte blandt andet kritik af, at bemærkningerne til lovudkastet unødvendigt begrænsede danske virksomheders adgang til ”reverse engineering”. Den gængse definition af ”reverse engineering” er, at der foretages en teknisk, kemisk eller lignende undersøgelse af et produkt, der er tilgængeligt på markedet for derigennem at afdække de bagvedliggende forretningshemmeligheder. I bemærkninger til lovudkastets definition af forretningshemmeligheder fremgik det, at visse - væsentlige - former for reverse engineering ikke ville udgøre en lovlig erhvervelse af forretningshemmeligheder. Denne bemærkning er ikke fastholdt i lovforslaget. Bech-Bruun anser det som meget positivt for danske virksomheder, at denne unødvendige begrænsning i adgangen til at udføre ”reverse engineering” ikke er opretholdt.

Et af direktivets hovedprincipper er beskyttelsen af ytringsfrihed, herunder for medier og arbejdstagere og –repræsentanter (særligt whistleblowere). Erhvervsministeren har i det netop fremsatte lovforslag vurderet det nødvendigt at indskrive direkte i lovteksten, at sådanne ytringer er undtaget for retsforfølgelse, selvom de omfatter erhvervshemmeligheder.

Derimod har Erhvervsministeren ikke fulgt flere anbefalinger om, at virksomhederne skal kunne anvende bevissikringsreglerne med henblik på at styrke mulighederne for at håndhæve over for misbrug af forretningshemmeligheder. Det er Bech-Bruuns opfattelse, at det er ganske uhensigtsmæssigt, at der ikke på nuværende tidspunkt er grundlag for, at der kan gennemføres bevissikring på baggrund af misbrug af forretningshemmeligheder.


Lovforslagets væsentligste elementer


  • Begrebet ”Forretningshemmeligheder” defineres. Definitionen læner sig op ad hidtidig retspraksis’ definition af begrebet. Ligeledes defineres ulovlig erhvervelse, misbrug og videregivelse af forretningshemmeligheder med inspiration i gældende retspraksis herom.

  • Søgsmålsfrister introduceres. Indehaveren af forretningshemmeligheder skal anmode om midlertidigt forbud/påbud eller anlægge retssag om overtrædelse af reglerne inden for seks måneder. Det er dog fortsat uklart, hvorledes disse frister vil skulle beregnes i praksis.

  • Sanktionsmulighederne ved overtrædelse af reglerne inkluderer som noget nyt beslaglæggelse og udlevering af krænkende produkter. Endvidere udvides de økonomiske beføjelser, så en virksomhed kan opnå økonomisk godtgørelse i tillæg til erstatning.

  • Retten kan undtagelsesvist tillade fortsat misbrug af forretningshemmeligheder mod sikkerhedsstillelse eller økonomisk godtgørelse til indehaveren af forretningshemmeligheden.

  • Markedsføringslovens § 23 (som regulerer forbuddet mod uretmæssig anvendelse og videregivelse af erhvervshemmeligheder for personer, der var tilknyttet en virksomhed) ophæves.



Tidsplan


Folketingets første behandling af lovforslaget er sat på dagsordenen den 23. januar 2018. I henhold til EU-direktivet (2016/943/EU) skal medlemsstaterne senest den 9. juni 2018 have implementeret direktivet i national lovgivning.

 



 




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Eksterne investorer - Hvor, hvornår og hvordan?
Mange iværksætter overvejer før eller siden om de skal have eksterne investorer ind. Hvad skal man gøre sig af overvejelser inden man vælger at tage investorer ind i sin virksomhed?
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Force majeure - hvornår kan begrebet anvendes?
Mange virksomheder er ikke opmærksomme på at udvide force majeure-begrebet i deres kontrakter og flere anvender begrebet helt forkert. Bliv klogere på hvornår noget er en force majeure-begivenhed og hvornår du kan benytte en force majeure-klausul ved manglende leveringer.
Husk din ejeraftale - Selskabslovens regler er ikke nok
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Husk din ejeraftale - Selskabslovens regler er ikke nok
Hvorfor er det så vigtigt at have en ejeraftale mellem ejerne af små og mellemstore virksomheder? Fordi fordi Selskabsloven ikke tager stilling til mange af de helt væsentlige forhold, som typisk opstår mellem ejerne. Bliv klogere i denne episode og få gode input til hvordan du kommer i gang samt hvad en ejeraftalen skal indeholde.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Fejl i passagerafgift vil koste 10.000 kr. per styk
Fejl i passagerafgift vil koste 10.000 kr. per styk
28/11/2024
Transportret, Skatte- og afgiftsret, Øvrige
Hotel Nyborg Strand vinder principiel retssag med bistand fra Focus Advokater
Hotel Nyborg Strand vinder principiel retssag med bistand fra Focus Advokater
26/11/2024
Kontraktret, Øvrige
Skærpet regulering af miljømarkedsføring: Nye regler og anbefalinger
Skærpet regulering af miljømarkedsføring: Nye regler og anbefalinger
05/12/2024
E-handel og markedsføring, EU-ret, Øvrige
ICAO forhøjer grænserne for flyselskabers erstatningsansvar
ICAO forhøjer grænserne for flyselskabers erstatningsansvar
16/12/2024
Transportret, Øvrige
Fødevaresektoren i fokus: Nyeste udviklinger på UTP-området
Fødevaresektoren i fokus: Nyeste udviklinger på UTP-området
03/01/2025
Konkurrenceret, Øvrige, EU-ret
Anpartsselskaber får nye finansieringsmuligheder og lavere kapitalkrav
Anpartsselskaber får nye finansieringsmuligheder og lavere kapitalkrav
07/01/2025
Selskabsret, Øvrige
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2025 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted