Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Virksomheder bag ulovligt vejstribekonsortium frifindes

Kromann Reumert
14/03/2022
Virksomheder bag ulovligt vejstribekonsortium frifindes
Kromann Reumert logo
Højesteret fastslog i sin dom af 27. november 2019, at virksomhederne Eurostar Danmark A/S og LKF Vejmarkering A/S (nu GVCO A/S) havde overtrådt kartelforbuddet ved at indgå et ulovligt konsortiesamarbejde. Københavns Byret har imidlertid nu den 11. februar 2022 frifundet de tiltalte for straf, da der ikke forelå forsæt eller grov uagtsomhed.

Baggrund for sagen

Højesteret kom i sin dom af 27. november 2019 frem til, at virksomhederne Eurostar Danmark A/S og LKF Vejmarkering A/S (nu GVCO A/S) havde overtrådt konkurrencelovens § 6, stk. 1 og TEUF art. 101, stk. 1.


Selskaberne var i 2014 blandt de største danske entreprenører inden for vejmarkering. I forbindelse med Vejdirektoratets udbud af en kontrakt på genmarkering af det statslige vejnet havde de to selskaber − på opfordring af Vejdirektoratet − etableret et konsortium, der afgav ét samlet tilbud på tre delaftaler i udbuddet. Konsortiet vandt udbuddet med den samlet set laveste pris på alle tre distrikter.


Højesteret fandt, at selskaberne måtte anses for at være konkurrenter, da begge selskaber selvstændigt kunne have budt på minimum én af delaftalerne for de enkelte distrikter. Højesteret fandt det ikke godtgjort, at udbuddet skulle anses samlet med alle tre delaftaler. Derudover fandt Højesteret, at konsortieaftalen i sig selv måtte anses for at have haft et konkurrencebegrænsende formål og ikke havde karakter af et produktionssamarbejde.


Konkurrencerådet politianmeldte parterne, og anklagemyndigheden lagde i 2020 sag an mod Eurostar, GVCO og tre personligt tiltalte med påstand om bødestraf og betingede fængselsstraffe. Københavns Byrets dom vedrører altså alene den strafferetlige del af sagen.


Københavns Byrets dom

Københavns Byret frifandt alle de tiltalte i sagen, da retten vurderede, at ikke alle betingelserne for straf for overtrædelse af konkurrencelovens § 23, stk. 1 og 3 var til stede.


Retten fandt, at den pågældende konsortieaftale var en kartelaftale, som var en forudsætning for anvendelsen af den dagældende konkurrencelovs § 23, stk. 3. Herefter konkluderede retten dog, at de personligt tiltalte ikke havde handlet forsætligt og derfor ikke kunne straffes for overtrædelse af konkurrencelovens § 23, stk. 3.


Retten fandt herudover, at ingen af de tiltalte havde handlet groft uagtsomt, hvilket er en betingelse for bødeansvar både i forhold til selskaber og personer efter konkurrencelovens § 23, stk. 1.


Retten lagde ved forsætlighedsvurderingen vægt på, at Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen over to notater havde udtalt sig på en sådan måde, der måtte forstås på den måde, at styrelsen ikke mente, at personerne havde handlet forsætligt.


I vurderingen af både forsæt og grov uagtsomhed fandt retten det bevist, at de tiltalte personer var af den overbevisning, at afgivelse af tilbud på den samlede opgave var et konkurrenceparameter. De tiltalte havde ligeledes forud for konsortiets tilbud på udbuddet fra 2014 indhentet en advokatvurdering, som ikke havde givet dem grund til at tro, at dette ikke skulle være tilfældet.


Retten lagde slutteligt vægt på, at de tiltalte på baggrund af deres forståelse af konkurrenceparametrene ikke havde overvejet, at deres mulighed for at afgive tilbud på et enkelt distrikt var det afgørende for den konkurrenceretlige vurdering, hvilket også først blev fastlagt ved Højesterets dom i 2019.


Anklagemyndigheden har anket dommen.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Udsigt til dårligt vejr på Øresundsbroen: Ny vurdering af støtteforanstaltninger
Udsigt til dårligt vejr på Øresundsbroen: Ny vurdering af støtteforanstaltninger
20/02/2024
Konkurrenceret, EU-ret
Strafbortfald til deltagere i ulovligt vejstribekonsortium
Strafbortfald til deltagere i ulovligt vejstribekonsortium
08/03/2024
Konkurrenceret, EU-ret
EU-ret: Misbrugsregler kan anvendes på små fusioner
EU-ret: Misbrugsregler kan anvendes på små fusioner
04/03/2024
EU-ret, Konkurrenceret
Retningslinjer for bæredygtige aftaler i landbrugssektoren vedtaget
Retningslinjer for bæredygtige aftaler i landbrugssektoren vedtaget
15/04/2024
Konkurrenceret, E-handel og markedsføring, EU-ret
Ulovlig priskoordinering: Uventede efterdønninger af covid-19
Ulovlig priskoordinering: Uventede efterdønninger af covid-19
16/04/2024
Konkurrenceret
Generaladvokaten foreslår begrænsning af henvisningsreglerne
Generaladvokaten foreslår begrænsning af henvisningsreglerne
I går
Konkurrenceret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted