Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Videoovervågning på arbejdspladsen

Videoovervågning på arbejdspladsen
IUNO logo
Databeskyttelsesforordningen gælder også ved videoovervågning, men mange virksomheder introducerer ikke de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger, når der bliver introduceret overvågning på arbejdspladsen. For nylig pålagde det tyske datatilsyn en tøjvirksomhed en bøde på 35.3 millioner euro for ulovlig overvågning af medarbejdere. Samme virksomhed bliver, sammen med en anden virksomhed, nu undersøgt nærmere af det svenske datatilsyn.

Selvom mange medarbejdere måske ikke har noget imod brug af videoovervågning på arbejdspladsen af sikkerhedshensyn eller andre årsager, skal de nødvendige sikkerhedsforanstaltninger altid iværksættes for at undgå misbrug til uventede eller helt andre årsager, som for eksempel markedsføringsformål eller overvågning af medarbejdernes præstation.


I Danmark, Sverige og Norge er videoovervågning en kontrolforanstaltning over for medarbejderne. Udover at sørge for at overholde de gældende databeskyttelsesregler, skal virksomheder derfor også først og fremmest sørge for at overholde nationale regler og begrænsninger før der iværksættes overvågning på arbejdspladsen. Forpligtelser kan omfatte, men er ikke begrænsede til, krav til forudgående information til medarbejderne, at overvågningen ikke må være krænkende over for medarbejderne, men kan også udløse krav til forhandling.


Derudover gælder der begrænsninger under de forskellige regelsæt i de nordiske lande i forhold til hvor længe optagelserne kan opbevares. Optagelser skal aldrig opbevares længere end nødvendigt, men i Danmark er udgangspunktet normalt 72 timer, mens hovedreglen i Sverige er 3 dage og for Norge bør optagelserne ikke gemmes i mere end én uge. Når der er tale om optagelser til kriminalitetsforebyggende formål, må opbevaringsperioden ikke overstige 30 dage i alle tre lande. Virksomheder skal i alle tre lande være opmærksomme på, at der også gælder særskilte lovregler der regulerer brugen af videoovervågning, herunder krav til skiltning.


Videoovervågning skal altid ske på et informeret og gennemsigtigt grundlag

Ifølge det Europæiske Databeskyttelsesråd skal virksomheder altid grundigt overveje de såkaldte databeskyttelsesprincipper før der bliver indført videoovervågning. Principperne indebærer eksempelvis, at virksomheder skal sikre at behandling sker på et fair, gennemsigtigt og lovligt grundlag, men også at behandling er begrænset til det anførte formål og til hvad der er nødvendigt i den forbindelse.

Som led i undersøgelserne af den multinationale tøjvirksomheds brug af videoovervågning over for flere hundrede medarbejdere, stillede det svenske datatilsyn derfor spørgsmål til at afklare:


  • Hvornår bliver videoovervågningen foretaget og hvorfor?
  • Sker videoovervågning i realtid og hvor længe bliver optagelserne opbevaret?
  • Hvad er formålet med videoovervågningen og var der andre alternativer?
  • Hvad er behandlingsgrundlaget og hvordan bliver medarbejderne informeret?

Som led i at sikre, at virksomheder giver medarbejderne den nødvendige information på en letforståelig måde, er det anbefalet at give informationerne i to lag: det første lag er skiltningen i sig selv og det andet lag er de obligatoriske detaljer, der gives på anden måde.


IUNO mener

Medarbejdere forventer for det meste ikke at blive overvåget på deres arbejdsplads, og brugen af videoovervågning er utvivlsomt et væsentligt indgreb i deres rettigheder. I den nævnte beslutning fra det tyske datatilsyn blev det understreget, at virksomheden havde optaget essentielle detaljer om medarbejdernes privatliv, herunder deres ferier, sygefravær, familieproblemer og religion.


IUNO anbefaler at virksomheder forsigtigt overvejer alle omstændigheder involveret ved nuværende eller fremtidig brug af videoovervågning, både i lyset af de gældende databeskyttelsesregler men også i lyset af restriktioner under ansættelsesretten. For at lette den administrative byrde og risikoen for brud på reglerne kan virksomheder med fordel implementere effektive systemer og rutiner for at sikre fokus på de mange rettigheder og forpligtelser i spil.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Har du pligt til at oprette en whistleblowerordning inden den 17. december 2023?
Bliv klogere på whistleblowerloven, herunder hvilke virksomheder, der har pligt til at etablere en whistleblowerordning.
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Jurainfo Exclusive logo
PODCAST
Tredjelandsoverførsler og den nye aftale med USA
Vi sætter fokus på overførsel af personoplysninger til usikre tredjelande, herunder overførsler til USA baseret på den nye aftale mellem EU og USA.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Knap 170.000 kr. til medarbejder efter seksuel chikane
Knap 170.000 kr. til medarbejder efter seksuel chikane
12/12/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Kønsbalanceloven er nu vedtaget
Kønsbalanceloven er nu vedtaget
19/12/2024
Ansættelses- og arbejdsret
Kan man opsige en medarbejder på barsel begrundet i besparelser?
Kan man opsige en medarbejder på barsel begrundet i besparelser?
27/12/2024
Ansættelses- og arbejdsret
EDPB vedtager udtalelse om AI-modeller
EDPB vedtager udtalelse om AI-modeller
03/01/2025
Persondata
Pligt til at sikre medarbejderes AI-færdigheder
Pligt til at sikre medarbejderes AI-færdigheder
07/01/2025
Persondata, Ansættelses- og arbejdsret
Frifundet for sexchikane
Frifundet for sexchikane
10/01/2025
Ansættelses- og arbejdsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2025 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted