Vegansk ret på menuen
Alle medarbejdere er beskyttet mod direkte eller indirekte forskelsbehandling på grund af deres religion og tro. Reglerne definerer ikke tro, men henviser til menneskerettighederne, som med de seneste sager i Danmark og udlandet, også dækker en overbevisning om at leve vegansk.
Selv om der er tale om andre landes regler, viser sager fra Storbritannien og Norge, at veganere også er beskyttet mod diskrimination på arbejdsmarkedet. Meget taler derfor for, at veganere også kan være beskyttet på det private arbejdsmarked i Danmark.
En blandet ret
Der er kun få sager om medarbejderes ret til særlig mad på arbejdspladsen. Efter de almindelige regler skal virksomheder objektivt kunne begrunde indirekte forskelsbehandling af medarbejdere i saglige formål, som er nødvendige.
De seneste sager på det offentlige område viser, at en tvungen frokostordning, som ikke tilgodeser vegansk mad, kan være ulovlig forskelsbehandling. Det gælder for eksempel, hvis virksomheden ikke har undersøgt muligheden for at tilbyde vegansk mad, eller for at undtage medarbejderen for ordningen og i stedet give mulighed for at tage egen frokost med.
Omvendt kan der næppe stilles et generelt krav om, at arbejdsgiveren skal kunne tilbyde vegansk mad som en del af frokostordningen. Det samme gælder på andre områder, hvor religion eller tro stiller særlige krav til maden på arbejdspladsen.
IUNO mener
IUNO anbefaler, at virksomheder er opmærksomme på medarbejderes særlige kostkrav på grund af religion eller tro, når der serveres mad på arbejdspladsen. Virksomheder skal kunne begrunde det, hvis der ikke er taget hensyn. Ledelsen skal som minimum undersøge andre løsningsmuligheder, og hvis der findes en løsning uden nogen større praktisk eller økonomisk byrde, bør virksomheder tilbyde den.