Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

To arbejdstøjs­producenter frifindes for kartel­virksomhed

Kromann Reumert
15/10/2019
To arbejdstøjs­producenter frifindes for kartel­virksomhed
Kromann Reumert logo
To virksomheder og to ledende medarbejdere blev af retten i Glostrup frifundet for at have koordineret tilbudspriser på en rammeaftale om arbejdstøj. Retten fandt ikke, at der var ført det fornødne bevis for, at samarbejdet mellem virksomhederne havde haft til formål eller følge at begrænse konkurrence og frifandt således begge virksomheder og de to ledende medarbejdere, sidstnævnte for påstand om fængselsstaf.


Retten i Glostrups dom af den 24. september 2019


I 2014 gennemførtes et tværministerielt udbud af fem myndigheder bestående af fem delaftaler om arbejdsbeklædning, hvilket blandt andet indebar en delaftale vedrørende fodtøj og en delaftale vedrørende logistik. Virksomheden Bacher Logistics bød på alle fem delaftaler, mens virksomheden Bjerregaard Sikkerhed kun bød på delaftalen om fodtøj.


Usædvanlige forhold i tilbuddene


Ordregiveren identificerede nogle forhold i tilbuddene, som medførte, at ordregiveren kontaktede Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Ét af disse forhold var blandt andet, at begge virksomheder havde angivet samme priser i delaftalen om fodtøj og tilmed havde lavet samme fejl ved at prissætte et produkt til 0 kr. Ved ordregivers henvendelse til én af virksomhederne blev det oplyst, at virksomheden gerne ville rette denne fejl, og at de havde været i kontakt med den anden virksomhed, der ønskede det samme.

Der blev efterfølgende identificeret materiale, som understøttede, at virksomhederne ville "gå sammen" om udbuddet. Dette materiale var blandt andet mailkorrespondance mellem de to ledende medarbejdere fra virksomhederne og materiale vedrørende parternes deltagelse i og drøftelser under et "årsmøde".


Rettens frifindelse


I den strafferetlige procedure havde Anklagemyndigheden nedlagt påstand om fængselsstraf til de to ledende medarbejdere. Dette er tidligere set i nedrivningskartelsagerne, som du kan læse om i en af vores tidligere nyheder, men er endnu ikke blevet fulgt af domstolene.

Retten i Glostrup udtalte, at virksomhederne normalt ikke var konkurrenter, og at det ikke var usædvanligt, at virksomheder samarbejder om afgivelse af bud. Bacher Logistics beskæftigede sig primært med logistik, mens Bjerregaard Sikkerhed var grossistleverandør af fodtøj. Retten fandt det således bevist, at formålet med årsmødet og at "gå sammen" alene var, at Bjerregaard skulle være underleverandør til Bacher. Det var derfor ikke usædvanligt, at Bacher baserede sit bud på materiale fra Bjerregaard.

Retten fandt desuden, at mailkorrespondancen mellem de to ledende medarbejdere ikke gav indikation for, at parterne havde indgået en prisaftale. Derudover blev det fundet, at virksomhedernes enslydende priser ganske vist kunne indikere, at der var indgået en aftale om at samordne bud, men at der ikke var andet materiale, der kunne underbygge dette.

På den baggrund konkluderede Retten (dommen kan læses her), at der, som sagen var oplyst, ikke var fornøden sikkerhed for, at samarbejdet mellem virksomhederne havde haft til formål eller følge at begrænse konkurrencen. Både virksomhederne og de ledende medarbejdere blev derfor frifundet.

 

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Artikler, der kunne være relevante for dig
EU-Domstolen afviser erstatningsansvar for Kommissionen i UPS-sag
EU-Domstolen afviser erstatningsansvar for Kommissionen i UPS-sag
25/01/2024
EU-ret, Konkurrenceret
Arealudviklingsselskaber - husk fusionskontrolreglerne
Arealudviklingsselskaber - husk fusionskontrolreglerne
05/02/2024
Konkurrenceret, Fast ejendom og entreprise, Offentlig ret
Kommissionen fik (næsten) ret i lånerentekartellet
Kommissionen fik (næsten) ret i lånerentekartellet
08/02/2024
EU-ret, Konkurrenceret
Udsigt til dårligt vejr på Øresundsbroen: Ny vurdering af støtteforanstaltninger
Udsigt til dårligt vejr på Øresundsbroen: Ny vurdering af støtteforanstaltninger
20/02/2024
Konkurrenceret, EU-ret
Strafbortfald til deltagere i ulovligt vejstribekonsortium
Strafbortfald til deltagere i ulovligt vejstribekonsortium
08/03/2024
Konkurrenceret, EU-ret
EU-ret: Misbrugsregler kan anvendes på små fusioner
EU-ret: Misbrugsregler kan anvendes på små fusioner
04/03/2024
EU-ret, Konkurrenceret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted