Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Tagpap-branchens branchestandarder er ulovlige

DLA Piper
20/07/2017
Tagpap-branchens branchestandarder er ulovlige

De to danske tagpapproducenter Icopal Danmark ApS (Icopal) og Nordic Waterproofing A/S (NWP) er de to eneste medlemmer af brancheforeningen Danske Tagpapfabrikanters Brancheforening (DTB). I 1981 oprettede DTB Tagpapbranchens Oplysningsråd (TOR), som har til formål at udbrede kendskabet til den rette anvendelse og opbygning af tagkonstruktioner. TOR udarbejder og fastsætter branchestandarder, de såkaldte TOR-anvisninger, som er meget udbredte og anvendes i hele branchen af for eksempel bygherrer, rådgivere og udførende virksomheder.





Konkurrencerådet har den 31. maj 2017 truffet afgørelse om, at der er indgået en konkurrencebegrænsende aftale og/eller samordnet praksis mellem Icopal, NWP, DTB og TOR. Parternes praksis består ifølge Konkurrencerådet af flere forhold og udgør samlet set en bredere restriktiv aftale, som begrænser konkurrencen og afskærmer markedet for produkterne tagpap og tagfolie beregnet til tagbeklædning.

Et af de centrale forhold i parternes aftale er fastsættelsen af branchestandarden i form af TOR-anvisningerne, som officielt bliver udgivet af TOR, men som ifølge Konkurrencerådet reelt fastsættes af de involverede parter (Icopal, NWP, DTB og TOR) på baggrund af disses kommercielle interesser.

Det fremgår af EU-Kommissionens retningslinjer, at standarder normalt har positive økonomiske virkninger, idet de blandt andet er med til at fremme den økonomiske integration, forstærker konkurrencen og mindsker produktions- og salgsomkostninger. Det fremgår dog også, at standarder, som er led i en bredere restriktiv aftale, der tager sigte på at udelukke faktiske eller potentielle konkurrenter, har et konkurrencebegrænsende formål. I denne forbindelse finder Konkurrencerådet, at parternes aftale ud fra sit indhold og målsætning i sig selv er tilstrækkelig skadelig for konkurrencen til at have et konkurrencebegrænsende formål.

Den konkurrencebegrænsende praksis består ifølge rådet i, at parterne har fastsat en standard, der tager sigte på at afskærme markedet over for konkurrenter under hensyn til de to danske producenters kommercielle interesser, og i forlængelse heraf at have etableret mærke- og kontrolordningen TOR Godkendt, som skal sikre, at standarden overholdes. Herudover har parterne koordineret adfærd over for andre interessenter for at påvirke dem til at undlade at anvende eller markedsføre konkurrerende produkter, som ikke opfylder standarden. Icopal og NWP har ligeledes koordineret adfærd mellem hinanden, blandt andet i regi af TOR og DTB, hvorefter de har tilpasset/begrænset deres eget primære produktudbud på det danske marked for tagpap og tagfolie.

Parterne har angivet, at TOR-anvisningerne er nødvendige for at opretholde et vist kvalitetsniveau i forhold til vandtæthed og brandhæmning for tagpapprodukterne. Hertil har Trafik- og Byggestyrelsen på styrelsens anmodning foretaget en vurdering i relation til byggelovgivningen og fundet, at det ikke er nødvendigt at stille krav til yderligere egenskaber end de krav, der allerede er til tagpap efter den europæiske standard EN 13707.

Konkurrencerådet finder således, at det faktum, at Icopal og NWP både har oprettet DTB og TOR, og at DTB godkender TOR’s vedtægter, hvor TOR’s formål og virksomhed er beskrevet, og at DTB godkender opgaverne for og aflønningen af sekretariatsfunktionen, understreger den tætte forbindelse mellem de to foreninger. Det understreger endvidere sammenhængen mellem DTB’s interesser (det vil sige Icopals og NWP’s interesser) og TOR’s interesser for så vidt angår anvendelse og udbredelse af standarden.

Konkurrencerådet har vurderet, at sagen bør anmeldes til SØIK med henblik på strafferetlig forfølgelse. Rådet vil dog afvente en eventuel anke af afgørelsen til Konkurrenceankenævnet.

Det er en interessant afgørelse, fordi parterne ikke har koordineret priser, kunde- eller markedsdeling, og aftalen indeholder således ikke elementer af klassiske kartelaftaler. Konkurrencerådet lægger i denne sag imidlertid til grund, at TOR-standarden er oprettet og fastsat med henblik på at begrænse konkurrencen, og at formålet således har været at holde konkurrenter ude af markedet. Grænsen mellem en lovlig og en konkurrencebegrænsende standard kan herefter i nogle tilfælde synes vanskelig at definere, men det har formentlig været afgørende i denne sag, at en brancheforening og et oplysningsråd har promoveret standarden som nødvendig og har skrevet miskrediterende artikler om konkurrenter, som ikke opfylder standarden, samt at denne er fastsat under hensyntagen til to producenters kommercielle interesser.

 




 




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artikler, der kunne være relevante for dig
Pay-for-delay og Patentforlig: Når konkurrencen begrænses
Pay-for-delay og Patentforlig: Når konkurrencen begrænses
17/09/2024
Konkurrenceret, EU-ret
Betalingsrapport 2024: Store prisforskelle på indløsningsgebyrer
Betalingsrapport 2024: Store prisforskelle på indløsningsgebyrer
23/09/2024
Konkurrenceret, Øvrige, E-handel og markedsføring
Nykredit forpligter sig til at ændre vilkår af hensyn til konkurrencen om realkreditlån
Nykredit forpligter sig til at ændre vilkår af hensyn til konkurrencen om realkreditlån
01/10/2024
Konkurrenceret
Søgemaskinen er igen i søgelyset: Retten ophæver milliardbøde til Google i misbrugssag
Søgemaskinen er igen i søgelyset: Retten ophæver milliardbøde til Google i misbrugssag
09/10/2024
Konkurrenceret, EU-ret
Ingen kartelrabat til kooperativer
Ingen kartelrabat til kooperativer
23/10/2024
Konkurrenceret, EU-ret
Google nægter tredjepartsadgang til Android Auto: Muligt misbrug af dominerende stilling
Google nægter tredjepartsadgang til Android Auto: Muligt misbrug af dominerende stilling
11/11/2024
Konkurrenceret, EU-ret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du at udgive materiale?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted