Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Svenske tobaksafgifter går op i røg

IUNO
22/06/2022
Svenske tobaksafgifter går op i røg
IUNO logo
Tobakstågerne er lettet i Sverige. Efter lang tids uvished står det efter en dom fra Högsta Domstolen nu klart, at en vejtransportør ikke skal erstatte tobaksafgifter ved tyveri af tobak under en CMR-transport.

I en sag fra Högsta Domstolen i Sverige havde en vareejer sendt et parti cigaretter fra Holland til Sverige med en hollandsk transportør, som havde givet opgaven videre til en anden hollandsk transportør. Cigaretterne blev stjålet i Sverige, og det udløste svenske tobaksafgifter.


Den første transportør betalte vareejeren for både cigaretternes værdi og afgiften. Så forlangte han det fulde beløb refunderet af den anden transportør for de svenske domstole. Spørgsmålet blev derfor: skal tobaksafgifterne betales i tillæg til varens værdi, uden ansvarsbegrænsning? Eller indgår tobaksafgiften i varens værdi så betaling af ansvarsgrænsen gør op med den.


Högsta Domstolen fandt, at der ikke var noget entydigt billede af, hvordan CMR skulle forstås i forhold til dette spørgsmål i de lande, der havde afgjort spørgsmålet.


I nogle lande er retspraksis, at transportøren skal betale begrænsningsbeløbet efter CMR med tillæg (uden ansvarsgrænse) af fragt, told og andre udgifter, som er påløbet på grund af transportens faktiske forløb. Hvis fx cigaretter bliver stjålet og dette udløser tobaksafgift i det land, hvor tyveriet fandt sted, skal transportøren derfor også betale tobaksafgift ud over ansvarsgrænsen. Dette gælder bl.a. i Danmark.


I andre lande skal der derimod betales den fragt, told og afgifter som ville påløbe, hvis transporten var forløbet som planlagt. Dermed har det ikke betydning, at godset er blevet stjålet, og så skal der ikke betales tobaksafgifter.


Högsta Domstolen analyserede CMR og kom frem til, at konventionens system med omvendt bevisbyrde og ansvarsbegrænsning var et forsøg på en rimelig risikofordeling mellem vareejere og transportører. I lyset af dette, kom Högsta Domstolen frem til, at hvis der skulle betales (meget høje) tobaksafgifter udover dette, ville der blive givet erstatning for et følgetab, som ellers er udelukket i CMR. Og derudover passede det bedre i CMR’s systematik, at de udgifter der skal betales ud over ansvarsgrænsen, ikke omfattede tobaksafgiften.


Högsta Domstolen var derfor enig med Hovrätten og Tingrätten i, at den sagsøgte transportør ikke skulle betale tobaksafgiften.


IUNO mener

Denne sag flytter grænserne i sager om gods med høje punktafgifter. Ved transport af gods mellem Danmark og Sverige er det nu af stor betydning, om sagen afgøres i det ene eller det andet land, da domstolene er kommet til modsatte konklusioner. IUNO anbefaler både vareejere og transportører at søge rådgivning om, hvor en sag bør anlægges, så snart sådan en sag opstår.


[Högsta Domstolen af den 14. juni 2022 i sag T 3379-21]

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Ny retspraksis for Danmarks fortolkning af Cabotagereglerne har set dagens lys
Ny retspraksis for Danmarks fortolkning af Cabotagereglerne har set dagens lys
26/09/2023
Transportret
Automatisk ombookingsystem anerkendt som rimelig forholdsregel
Automatisk ombookingsystem anerkendt som rimelig forholdsregel
18/01/2024
Transportret
Er du klar til den nye kilometerafgift pr. 1. januar 2025?
Er du klar til den nye kilometerafgift pr. 1. januar 2025?
18/01/2024
Miljøret, Transportret, Skatte- og afgiftsret
Udsigt til seks timers forsinkelse – ingen kompensation
Udsigt til seks timers forsinkelse – ingen kompensation
21/03/2024
Transportret, EU-ret
De danske NIS2- og CER-love træder i kraft 1. januar 2025
De danske NIS2- og CER-love træder i kraft 1. januar 2025
02/04/2024
Compliance, Energi og forsyning, Transportret
Refusion via rejsebureau
Refusion via rejsebureau
11/04/2024
Øvrige, Transportret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted