Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Står din virksomhed over for et generationsskifte? Så vær opmærksom på regeringens lovforslag om reducering af bo- og gaveafgift

Delacour
06/03/2017
Står din virksomhed over for et generationsskifte? Så vær opmærksom på regeringens lovforslag om reducering af bo- og gaveafgift

Den 19. december 2016 offentliggjorde regeringen et udkast til lovforslag om nedsættelse af bo- og gaveafgift til 5 procent ved generationsskifte af familieejede virksomheder. Nedsættelsen skal gælde både ved generationsskifte i forbindelse med død (boafgift) og levende live (gaveafgift).


I dag betales en afgift på 15 procent af de værdier, som overføres indenfor den nærmeste familie som gave eller arv, såfremt værdierne overstiger det afgiftsfrie bundfradrag. Bundfradraget udgør ved beregning af gaveafgift i 2017 kr. 62.900,00 og ved beregning af boafgift i 2017 kr. 282.600,00.

Tanken bag lovudkastet er, at nedsættelsen af bo- og gaveafgiftssatsen skal finde anvendelse på gaveoverdragelser og arv, som har fundet sted fra den 1. januar 2016 og senere. Nedsættelsen skal ske gradvist fra de 15 procent i 2015 til 5 procent i 2020 og fremefter, som tabellen nedenfor viser. Det er herefter regeringens ambition, at der frem mod 2025 ved generationsskifte, hverken skal betales bo- eller gaveafgift.






















Afgiftsnedsættelse



 2015



 2016



 2017



 2018



 2019



 2020



Bo- og gaveafgiftssats (procent)



 15



 13



 13



 7



 6



 5



Er din virksomhed omfattet af lovforslaget?

De forslåede regler gælder både ved generationsskifte af virksomheder drevet i personligt regi, samt virksomheder drevet i selskabsform. Det er dog ikke alle virksomheder, som vil være omfattet af nedsættelsen, idet forslaget har fastsat en række betingelser, som skal være opfyldt, før afgiften nedsættes:

  1. For det første skal virksomheden være reel og aktiv. Det vil sige, at virksomhedens aktiviteter ikke har karakter af passiv kapitalanbringelse, som foreligger hvis enten mindst 50 procent af selskabet indtægter gennem de seneste tre år stammer fra udlejning af fast ejendom eller besiddelse af kontanter, værdipapirer eller lignende, eller hvis handelsværdien af selskabets udlejningsejendomme, kontanter, værdipapirer eller lignende gennem de seneste tre år udgør mindst 50 procent af handelsværdien af selskabets samlede aktiver, jf. ”pengetankreglen”.

  2. For det andet skal betingelserne for skattemæssig succession være opfyldt, hvilket indebærer, at den skattebyrde, som påhviler virksomheden ved salg af denne til handelsværdien, ikke udløses ved generationsskiftet, men udskydes til den endelige afhændelse af virksomheden.

  3. Derudover er det en betingelse, at virksomheden overdrages til virksomhedsejerens nære familiemedlemmer, herunder børn, børnebørn, oldebørn mv. samt sted- og adoptivbørn. For barnløse gælder nedsættelse dog også ved overdragelse til søskende eller søskendes børn.

  4. Endvidere er det en betingelse, at overdrageren skal have ejet virksomheden i mindst 1 år forud for overdragelsen, samt at overdragen eller dennes nærtstående skal have deltaget aktivt i virksomheden i mindst 1 år i løbet af ejertiden.

  5. Den sidste betingelse for at afgiften kan blive nedsat er, at erhververen skalbeholde virksomheden i mindst 3 år efter generationsskiftet. Hvis der sker salg af virksomheden inden for de 3 år, således at erhververen ikke længere er den reelle ejer af virksomheden, så forhøjes bo- eller gaveafgiften, medmindre videreoverdragelsen skyldes, at erhververen har en livstruende sygdom, er afgået ved døden eller, hvis videreoverdragelsen sker til et medlem af den nærmeste familie.


Opfylder din virksomhed ovenstående betingelser, vil de forslåede regler kunne sikre dig bedre muligheder for overdragelse af din virksomhed til næste generation, og gøre et generationsskifte mere attraktivt.

Lovforslaget forventes at træde i kraft den 1. april 2017, men med virkning for gaveoverdragelser og arv, som har fundet sted fra den 1. januar 2016 og frem.  



 




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artikler, der kunne være relevante for dig
Lovforslag om implementering af CSRD fremsat
Lovforslag om implementering af CSRD fremsat
26/02/2024
EU-ret, Selskabsret, Øvrige
EU-Parlamentet og Ministerrådet når til enighed om "Listing Act"
EU-Parlamentet og Ministerrådet når til enighed om "Listing Act"
28/02/2024
EU-ret, Finansiering og bankret, Selskabsret
Har I styr på jeres ejerforhold?
Har I styr på jeres ejerforhold?
11/03/2024
Selskabsret, Compliance
Nye og opdaterede regler om konkurskarantæne på vej
Nye og opdaterede regler om konkurskarantæne på vej
14/03/2024
Selskabsret, Insolvens og rekonstruktion
Ekspertudvalg: Risikerer danske fonde at miste fradragsret for almennyttige uddelinger?
Ekspertudvalg: Risikerer danske fonde at miste fradragsret for almennyttige uddelinger?
22/03/2024
Selskabsret, Skatte- og afgiftsret
Valg af selskabsform
Valg af selskabsform
12/04/2024
Selskabsret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted