Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Sø- og Handelsretten ophæver dele af afgørelser om koordinering af rabatter

Kromann Reumert
14/12/2021
Sø- og Handelsretten ophæver dele af afgørelser om koordinering af rabatter
Kromann Reumert logo
Sø- og Handelsretten har den 10. november 2021 delvist ophævet Konkurrenceankenævnets kendelse, som stadfæstede en afgørelse, der var truffet af Konkurrencerådet om ulovlig koordinering af rabatter ved salg af reklameplads. Sø- og Handelsretten fandt det ikke bevist, at en ulovlig aftale var opretholdt efter sit udløb i form af samordnet praksis udelukkende på den baggrund, at virksomhederne ikke havde taget afstand fra den tidligere skriftlige koordinering.

Sagens baggrund

Clear Channel Denmark A/S og AFA JCDecaux A/S er to af de største aktører på markedet for outdoor-medier, såsom billboards og reklamestandere i bybilledet ved blandt andet busstoppesteder og supermarkeder. Virksomhederne havde indgået en skriftlig aftale om koordinering af fælles rabatsatser for medieprovision, sikkerhedsstillelse, informationsgodtgørelse og i en del af perioden også en kontantrabat. De havde ligeledes drøftet kundernes reaktioner på rabatsatserne i perioden. De skriftlige aftaler udløb den 31. december 2010. Forinden var kontakten mellem virksomhederne ophørt. I den efterfølgende periode havde virksomhederne i overvejende grad anvendt de samme rabatsatser, indtil Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i april 2015 foretog en kontrolundersøgelse. Kontantrabatten var dog ikke blevet anvendt efter ophøret. Konkurrencerådet fandt efterfølgende, at denne fortsatte ensartethed udgjorde en ulovlig samordnet praksis.


Virksomhederne indbragte afgørelsen for Konkurrenceankenævnet og gjorde gældende, at aftalen var baseret på en branchenorm, og at en eventuel konkurrencebegrænsende adfærd under alle omstændigheder var ophørt ved udgangen af aftalens udløb. Konkurrenceankenævnet tog ikke dette til følge, og særligt for så vidt angår påstanden om den samordnede praksis, lagde ankenævnet vægt på, at virksomhederne ikke aktivt havde taget afstand fra at ville fortsætte med at anvende satserne fra den udløbne aftale efter dens ophør.


Sø- og Handelsrettens dom

Virksomhederne indbragte herefter sagen for Sø- og Handelsretten. Clear Channel Denmark A/S indbragte dog kun sagen for så vidt angår perioden efter udløbet af den skriftlige aftale.


Retten stadfæstede afgørelsen om den konkurrencebegrænsende aftale for så vidt angår perioden indtil den 31. december 2010. Sø- og Handelsretten valgte imidlertid at ophæve afgørelsen om den samordnede praksis og fandt, at denne adfærd ikke var i strid med konkurrencereglerne. For denne periode fandt Sø- og Handelsretten det ikke godtgjort, at parternes adfærd var udtryk for en ulovlig samordnet praksis om rabatsatser, men derimod at der udelukkende forelå en parallel adfærd. Sø- og Handelsretten understregede, at en parallel adfærd udelukkende kan udgøre en samordnet praksis, såfremt samordningen er den eneste sandsynlige forklaring på en sådan adfærd.


Retten lagde også afgørende vægt på, at den sidste kontakt mellem virksomhederne havde været mere end et år før den parallelle adfærd, at kontantsatsen ikke var videreført, at satserne for medieprovision og sikkerhedsstillelse var udtryk for vidt udbredte branchestandarder, og at den forudgående aftale var tidsbestemt.


Vores bemærkninger

Afgørelsen er særlig interessant, idet den viser, at der kræves konkrete og positive bevisfaktorer for, at der kan fastslås grundlag for en samordnet praksis. Dermed begrænser retten myndighedernes anvendelse af begrebet "samordnet praksis". Afgørelsen hjælper dermed til at sikre forudsigeligheden og retssikkerheden for de virksomheder, som opererer på markeder, hvor der ikke er stort spillerum for differentieret adfærd.


Dommen fastslår, at det ikke er tilstrækkeligt til at konstatere en overtrædelse, at der ikke tages afstand fra en tidligere ulovlig koordinering, men at konkurrencemyndighederne skal kunne bevise, at der har udspillet sig en reel adfærdskoordinering.


Læs vores tidligere nyhedsbrev om Konkurrenceankenævnets afgørelse.


Læs Sø- og Handelsrettens afgørelse.


Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artiklen er forfattet af:
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Artikler, der kunne være relevante for dig
EU-Domstolen afviser erstatningsansvar for Kommissionen i UPS-sag
EU-Domstolen afviser erstatningsansvar for Kommissionen i UPS-sag
25/01/2024
EU-ret, Konkurrenceret
Arealudviklingsselskaber - husk fusionskontrolreglerne
Arealudviklingsselskaber - husk fusionskontrolreglerne
05/02/2024
Konkurrenceret, Fast ejendom og entreprise, Offentlig ret
Kommissionen fik (næsten) ret i lånerentekartellet
Kommissionen fik (næsten) ret i lånerentekartellet
08/02/2024
EU-ret, Konkurrenceret
Udsigt til dårligt vejr på Øresundsbroen: Ny vurdering af støtteforanstaltninger
Udsigt til dårligt vejr på Øresundsbroen: Ny vurdering af støtteforanstaltninger
20/02/2024
Konkurrenceret, EU-ret
Strafbortfald til deltagere i ulovligt vejstribekonsortium
Strafbortfald til deltagere i ulovligt vejstribekonsortium
08/03/2024
Konkurrenceret, EU-ret
EU-ret: Misbrugsregler kan anvendes på små fusioner
EU-ret: Misbrugsregler kan anvendes på små fusioner
04/03/2024
EU-ret, Konkurrenceret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted