Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Snart kan det blive vanskeligt at ’købe nu og betale senere’

Snart kan det blive vanskeligt at ’købe nu og betale senere’
Bech Bruun logo
”Køb nu – betal senere”. Denne mulighed for at købe på kredit via webshops har mange virksomheder valgt at tage i brug via tredjepartsudbydere. Et nyt lovudkast vil imidlertid gøre det langt sværere for erhvervsdrivende at tilbyde disse kreditter. Bliver lovforslaget vedtaget, vil det således betyde, at disse ”køb nu – betal senere”-kreditter bliver reguleret på samme måder som andre forbrugskreditter.

I de senere år er der sket en stigning i antallet af virksomheder, som udbyder ”køb nu – betal senere”-kreditter, der tilbydes rente- og omkostningsfrit. Selvom kreditterne udbydes rente- og omkostningsfrie, risikerer forbrugere imidlertid, at selv små kreditter kan vokse sig store, da kreditterne underlægges strafrenter og rykkergebyrer, hvis forbrugeren ikke overholder tilbagebetalingsplanen.


Flere politikere og organisationer har kritiseret kreditterne, ligesom Erhvervsministeriet har haft særligt fokus på udviklingen. Kreditterne har indtil nu ikke været reguleret af lov om forbrugslånsvirksomheder og kreditaftaleloven i lighed med andre traditionelle kreditter (forbrugslån), idet kreditterne har været undtaget lovenes bestemmelser.


Da ”køb nu – betal senere”-kreditterne ikke på nuværende tidspunkt er reguleret, betyder det blandt andet, at de pågældende kreditudbydere ikke har pligt til at foretage en forudgående kreditværdighedsvurdering m.v.


Dette vil lovgiver altså nu lave om på igennem et ny lovudkast til ændring af både lov om forbrugslånsvirksomheder og kreditaftaleloven.


Hvad går ændringerne ud på?

I Finanstilsynets lovforslag er der lagt op til, at ”køb nu – betal senere”-kreditter kun i helt særlige tilfælde vil blive undtaget fra kreditaftaleloven og lov om forbrugslånsvirksomheder.


”Køb nu – betal senere”-kreditter vil således alene blive undtaget fra de to love, hvis der er tale om (i) køb af varer eller tjenesteydelser, (ii) de udbydes rente- og omkostningsfrit, (iii) som tillader forbrugeren at betale for varen eller tjenesteydelsen på et tidspunkt, der ligger senere end aftaleindgåelsen, men ikke senere end 90 dage efter aftaleindgåelsen og (iv) kun i tilfælde af, at den erhvervsdrivende selv tilbyder kreditten.


Da udbyderne af ”køb nu – betal senere”-kreditterne i dag ofte er tredjeparter (f.eks. Klarna), vil de fleste ”køb nu – betal senere”-kreditter ikke længere kunne undtages af de to love, hvis ændringerne bliver vedtaget.


Hvilke konsekvenser har ændringerne for kreditgivere?

Hvis ændringerne bliver vedtaget, har dette en række indgribende konsekvenser for de virksomheder, der også i fremtiden ønsker at tilbyde ”køb nu – betal senere”-kreditter.


I forhold til lov om forbrugslånsvirksomheder indebærer lovændringerne blandt andet, at kreditudbyderne skal leve op til kravene om forudgående gennemførelse af en kreditværdighedsvurdering, overholdelse af ÅOP-loftet og omkostningsloftet.


I forhold til kreditaftaleloven indebærer lovændringerne blandt andet, at kreditudbyderne skal overholde de forudgående oplysningspligter, foretage en forudgående kreditværdighedsvurdering og generelt overholde de mange forpligtelser i kreditaftaleloven.


Hvornår kan ændringerne træde i kraft?

Lovændringerne træder i kraft allerede den 1. januar 2023, hvis lovforslaget bliver vedtaget.


Lovændringerne vil have virkning for kreditaftaler indgået efter lovens ikrafttræden. ”Køb nu – betal senere”-kreditter indgået inden den 1. januar 2023 vil altså ikke blive omfattet af de nye regler.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte os.
Fagligt indhold, der kunne være relevante for dig
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Jurainfo logo
EXCLUSIVE
VIDEO
Hvornår må du udsende nyhedsbreve og tilbud til dine kunder?
Det kræver et markedsføringssamtykke fra dine kunder, hvis du ønsker at udsende nyhedsmail, sms'er eller på anden måde kontakte dem med gode tilbud. Advokat, Torsten Hylleberg, kommer her nærmere ind på hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med indhentelse af markedsføringssamtykker.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Seneste nyt på markedsføringsfronten - nedslagspunkter fra Forbrugerombudsmandens praksis
Seneste nyt på markedsføringsfronten - nedslagspunkter fra Forbrugerombudsmandens praksis
08/04/2024
E-handel og markedsføring
Irmapigen sejrede i Sø- og Handelsretten
Irmapigen sejrede i Sø- og Handelsretten
09/04/2024
Immaterialret, E-handel og markedsføring
Kommende revidering af EU-reguleringen af betalingstjenester
Kommende revidering af EU-reguleringen af betalingstjenester
04/04/2024
E-handel og markedsføring, EU-ret, Finansiering og bankret
ESG-rapportering
ESG-rapportering
12/04/2024
Finansiering og bankret, Compliance, EU-ret
Retningslinjer for bæredygtige aftaler i landbrugssektoren vedtaget
Retningslinjer for bæredygtige aftaler i landbrugssektoren vedtaget
15/04/2024
Konkurrenceret, E-handel og markedsføring, EU-ret
Krav til kreditværdighedsvurderinger lempes
Krav til kreditværdighedsvurderinger lempes
16/04/2024
Finansiering og bankret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted