Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Selskabsloven træder nu i kraft for Grønland

Bech Bruun
05/07/2018
Selskabsloven træder nu i kraft for Grønland
I 2016 besluttede Grønlands Landsting, Inatsisartut, at selskabsloven skulle sættes i kraft for Grønland. Loven bliver gennem anordning sat i kraft fra 1. juli 2018. Dette betyder, at grønlandske selskaber får samme vilkår, som danske selskaber har i kraft af den gældende selskabslov fra 2010.

Selskabsloven kommer til at træde i stedet for henholdsvis den grønlandske anpartsselskabslov og aktieselskabslov, hvilket vil lette overblikket over den kommende gældende lovgivning. Derudover indeholder selskabsloven en række nyskabelser i forhold til den hidtil gældende anpartsselskabslov og aktieselskabslov i Grønland, som giver grønlandske selskaber flere muligheder. Dette omfatter bl.a.:


i) Ny registreringspligt


Fremover skal selskaber registrere de ejere, som ejer mere end 5 procent af selskabets samlede kapital eller stemmerettigheder, i Det Offentlige Ejerregister hos Erhvervsstyrelsen. Dette krav gælder også for eksisterende grønlandske selskaber og kommer til at gælde sideløbende med den ejerbog, som selskabet i forvejen fører. Som udgangspunkt skal registrering ske inden 1. juli 2018, hvor loven træder i kraft.

Fra 1. januar 2018 har grønlandske virksomheder skulle registreres i Det Centrale Virksomhedsregi-ster (CVR) ligesom danske selskaber. Grønlands Erhvervsregister (GER) blev i den forbindelse lukket, og alle grønlandske selskaber fik automatisk konverteret deres GER-numre til CVR-numre.

Efter ikrafttrædelsen af selskabsloven for Grønland, registreres ændringer i grønlandske selskaber online i CVR på samme måde som for danske selskaber.


ii) Lavere kapitalkrav for anpartsselskaber


Grønlandske selskaber får nu muligheden for at stifte et anpartsselskab med en kapital på 50.000 kr. i stedet for det hidtil gældende kapitalkrav på 125.000 kr.


iii) Mulighed for delvis indbetaling af selskabskapitalen


Den nuværende grønlandske anpartsselskabslov og aktieselskabslov satte krav om, at hele kapitalen skulle indbetales fuldt ud i forbindelse med stiftelse og en eventuel efterfølgende kapitalforhøjelse. Det gøres nu muligt at foretage en delvis indbetaling af selskabskapitalen på
minimum 25 procent af den nominelle selskabskapital (dog minimum 50.000 kr.). De resterende 75 procent skal herefter indbetales, efterhånden som selskabet får behov for midlerne.


iv) Etablering af Iværksætterselskab (IVS)


Som følge af selskabsloven bliver det muligt at stifte iværksætterselskaber med en startkapital på 1 kr. i Grønland. Dermed lettes barriererne til at starte virksomhed for iværksættere også i Grønland.


v) Nyt ledelsesorgan – tilsynsrådet


Grønlandske selskaber får fremover mulighed for en ny ledelsesstruktur. Det har hidtil udelukkende været muligt at operere med bestyrelse og direktion. Selskabsloven giver mulighed for at etablere et tilsynsråd i stedet for en bestyrelse.


vi) Mulighed for stemmeløse aktier


Det gøres nu muligt at indføre stemmeløse aktier i aktieselskaber. Muligheden for ubegrænset stemmeforskel afviger fra reglerne i den gældende aktieselskabslov, hvorefter stemmeforskelle højst må være i forholdet 1:10. Denne restriktion slettes som følge af selskabslovens ikrafttræden.


vii) Ejeraftaler (aktionær- og anpartsoverenskomster) ikke bindende for selskabet


Selskabsloven indeholder en udtrykkelig bestemmelse om, at ejeraftaler ikke er bindende for selska-bet. Dermed er der heller ikke længere tvivl om dette spørgsmål i Grønland.

Dette betyder imidlertid ikke, at ejere af selskaber ikke kan eller bør indgå ejeraftaler, men det bør – som tilfældet er for danske selskaber – nøje overvejes, hvorvidt et eller flere forhold kan og bør regu-leres i vedtægterne for at sikre håndhævelsesmuligheder, også overfor selskabet. Kapitalejere i grøn-landske aktie- og anpartsselskaber bør derfor overveje, om selskabernes vedtægter og eventuelle ejeraftaler for selskaberne skal tilpasses selskabsloven.

Ikke sat i kraft for Grønland

Der er dele af selskabsloven som ikke bliver sat i kraft for Grønland, herunder bestemmelserne om grænseoverskridende fusion og spaltning (kapitel 16).

 



 




Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Artikler, der kunne være relevante for dig
Generaladvokaten foreslår begrænsning af henvisningsreglerne
Generaladvokaten foreslår begrænsning af henvisningsreglerne
19/04/2024
Konkurrenceret
Del 3: Sø- og Handelsretten afviser, at konkurrenceklausul var konkurrencebegrænsende
Del 3: Sø- og Handelsretten afviser, at konkurrenceklausul var konkurrencebegrænsende
30/04/2024
Konkurrenceret
Del 1: Nyt lovforslag lægger op til markante ændringer af konkurrenceloven
Del 1: Nyt lovforslag lægger op til markante ændringer af konkurrenceloven
26/04/2024
EU-ret, Konkurrenceret
Del 2: Rådgivningsvirksomhed er medansvarlig for diskotekskartel
Del 2: Rådgivningsvirksomhed er medansvarlig for diskotekskartel
30/04/2024
Konkurrenceret
Del 5: Ekstraordinære omstændigheder medfører strafbortfald til deltagerne i "Vejstribekonsortiet"
Del 5: Ekstraordinære omstændigheder medfører strafbortfald til deltagerne i "Vejstribekonsortiet"
30/04/2024
Konkurrenceret
Del 4: EU-Domstolens sportstrilogi: Sportsforbunds reglers forenelighed med EU-konkurrenceretten
Del 4: EU-Domstolens sportstrilogi: Sportsforbunds reglers forenelighed med EU-konkurrenceretten
30/04/2024
Konkurrenceret, EU-ret
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted