Ny mulighed for gratis rådgivning i GDPR og risikoklassifikation efter AI-forordningen
-(2)-(1)-medium.jpg)
Forbud mod eksport
På nuværende tidspunkt er der et forbud mod eksport af følgende varer til Rusland:
Forbud mod import
På nuværende tidspunkt er der forbud mod import af varer med oprindelse fra områderne Donetsk og Luhansk i Ukraine, hvilket skyldes Putins anerkendelse af deres løsrivelse fra Ukraine.
Derudover er der forbud mod at importere, købe eller transportere jern- og stålprodukter fra Rusland, hvilket også gælder, hvis varerne har oprindelse i Rusland eller er blevet eksporteret fra Rusland til et andet land. Forbuddet gælder i en periode ikke for kontrakter, der er indgået inden den 16.3.2022.
Personer og banker
Sanktionerne omfatter også indefrysning af en række russiske og ukrainske personer, enheder og gruppers midler, hvilket indebærer, at der heller ikke må stilles økonomiske midler til rådighed for disse. Listen udvides hele tiden med nye personer og enheder.
EU har udelukket 7 russiske banker fra SWIFT og indført et forbud mod at sælge, levere, overføre eller eksportere europengesedler til Rusland eller til fysiske eller juridiske personer eller enheder i Rusland. Desuden er der et forbud mod transaktioner med den russiske centralbank.
I øjeblikket er 877 personer og 62 enheder endvidere underlagt indefrysning af værdier og rejseforbud i EU.
Den nyeste runde af sanktioner – 4. runde
De nyeste sanktioner, som blev indført den 16.3.2022, er blandt andet målrettet Ruslands militærindustri, stålindustri samt nye investeringer i russisk energi. Det betyder, at der er et forbud mod:
Russiske flyselskaber må ikke længere flyve over EU.
Medierne Sputnik og Russia Today må ikke udkomme i EU.
Focus Advokater bemærker
Virksomheder bør generelt løbende gennemgå deres kontrakter og leveringsaftaler for at sikre, at der ikke brydes nogle lovregler eller handles i strid med sanktionerne. Derfor skal alle virksomheder, der direkte eller indirekte har samhandel med Rusland sikre sig, at der ikke er forretningsforbindelser eller aktiviteter, hvor Rusland, Belarus eller de to områder i Ukraine er involveret og dermed er omfattet af sanktionerne. Samtidig skal det overvejes, hvordan kontrakter og aftaler kan videreføres, om de skal stilles i bero eller ophæves, herunder hvorvidt det er muligt at komme ud af aftalerne, hvis de er umulige at opfylde. Læs mere her om force majeure.
Der sker hele tiden nyt i krigen og både EU, UK og USA tilføjer flere og flere restriktioner. På følgende hjemmesider, hvor der også kan findes et mere detaljeret overblik, er det muligt at søge yderligere information og holde sig opdateret:
Overblik over, hvordan ens virksomhed påvirkes
https://virksomhedsguiden.dk/content/temaer/ukraine/
Erhvervsstyrelsens information om eksportkontrol og sanktionerne mod Rusland
https://eksportkontrol.erhvervsstyrelsen.dk/sanktioner-mod-rusland
Nyheder fra Toldstyrelsen i relation til situationen i Ukraine
https://www.toldst.dk/nyheder/nyheder-i-relation-til-situationen-i-ukraine/
Overblik over over restriktioner - fra det Det Europæiske Råd
EU’s forordning af 15.3.2022
Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.