Jurainfo logo
LUK
Juridiske nyheder Kurser Find juridisk specialist Jobbørs Domme
Om Jurainfo Podcasts Juridiske links Privatlivspolitik Kontakt
Ansøg om en profil Bliv kursusudbyder Bliv jobannoncør
Artikel

Sag sendt tilbage til byretten, da den ikke længere angik principielle spørgsmål

Bech Bruun
26/04/2022
Sag sendt tilbage til byretten, da den ikke længere angik principielle spørgsmål
Bech Bruun logo
Østre Landsret har i en nylig kendelse henvist en sag til byretten efter sagsbehandling i landsretten. Sagen var blevet henvist til behandling ved landsretten i 1. instans efter retsplejelovens § 226, stk. 1, da den angik principielle spørgsmål om passivitet og retlig interesse. Efter at sagen blev skåret til, skulle disse spørgsmål ikke længere prøves, og sagen blev derfor – efter anmodning fra parterne – henvist tilbage til byretten.

I september 2019 anlagde A A/S sag mod Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) og Ankestyrelsen. Ved kendelse af 11. februar 2021 henviste Retten på Frederiksberg sagen til behandling ved landsretten som 1. instans.


Under et forberedende retsmøde i november 2021 blev der fastsat frister for yderligere processkrifter vedrørende blandt andet udskillelse af spørgsmål om passivitet og retlig interesse til særskilt afgørelse samt tilskæring af sagen. Parterne indleverede processkrifter, og sagen blev skåret til, blandt andet således at de rejste spørgsmål om passivitet og retlig interesse ikke længere var til prøvelse under sagen.


I processkrift af 17. december 2021 anførte A A/S, at sagen ikke længere vedrørte spørgsmål om passivitet og retlig interesse, og at der derfor ikke var anledning til, at sagen fortsat blev behandlet ved Østre Landsret. Spørgsmål om erhvervsevnetab var ikke principielt, og A A/S foreslog, at sagen blev tilbagevist til fortsat behandling ved byretten, hvilket blev tiltrådt af AES og Ankestyrelsen.


Østre Landsrets kendelse

Østre Landsret bemærkede, at det følger af retsplejelovens § 226, stk. 1, at byretten efter anmodning fra en part kan henvise en sag til behandling ved landsretten, hvis sagen er af principiel karakter og har generel betydning for retsanvendelsen og retsudviklingen eller væsentlig samfundsmæssig rækkevidde i øvrigt.


Landsretten påser af egen drift, at betingelserne for at henvise en sag til behandling ved landsretten i 1. instans er opfyldt. Østre Landsret bemærkede endvidere, at sagen var skåret til, men endnu ikke var færdigforberedt, idet der blandt andet udestod forelæggelse for Retslægerådet.


Østre Landsret fandt, at sagen efter tilskæringen ikke længere angik det principielle spørgsmål, som begrundede henvisningen til landsretten. På denne baggrund og under henvisning til formålet med bestemmelsen i retsplejelovens § 226, stk. 1, herunder navnlig hensynet til at sikre domstolsreformens mål vedrørende Højesterets rolle, sendte Østre Landsret sagen tilbage til byretten til fortsat behandling.


Bech-Bruuns kommentar

Som udgangspunkt skal civile retssager behandles ved byretten i 1. instans. Der er en række undtagelser til dette udgangspunkt, herunder retsplejelovens § 226, stk. 1, hvorefter byretten efter anmodning fra en part kan henvise en sag til behandling ved landsretten, hvis sagen er af principiel karakter og har generel betydning for retsanvendelsen og retsudviklingen eller væsentlig samfundsmæssig rækkevidde i øvrigt.


Østre Landsrets kendelse understreger, at det netop kun er sager, der opfylder ovennævnte betingelser, og vedbliver at gøre det, som behandles ved landsretten i 1. instans. Selvom landsretterne af egen drift skal påse, om betingelserne er opfyldt og vedbliver at være det, viser sagen også, at sagens parter med fordel kan anmode om at en sag tilbagehenvises, hvis den ikke længere opfylder betingelser for behandling i landsretten som første instans.

Gå ikke glip af vigtig juridisk viden - Tilmeld dig vores gratis nyhedsservice her →
Har du spørgsmål til dette indlæg, er du mere end velkommen til at kontakte mig.
Artikler, der kunne være relevante for dig
Skatteyder var ikke rette indkomstmodtager
Skatteyder var ikke rette indkomstmodtager
13/10/2023
Skatte- og afgiftsret, Retssager og voldgift
Østre Landsrets tilsidesættelse af konkurrencemyndighedernes skønsudøvelse indbringes for Højesteret
Østre Landsrets tilsidesættelse af konkurrencemyndighedernes skønsudøvelse indbringes for Højesteret
02/11/2023
Konkurrenceret, Retssager og voldgift
Procuritas og tidligere managing partner frifundet i Gram Equipment-sagen
Procuritas og tidligere managing partner frifundet i Gram Equipment-sagen
16/11/2023
Selskabsret, M&A, Retssager og voldgift
FLSmidth A/S frifundet for krav på 347 mio. kr.
FLSmidth A/S frifundet for krav på 347 mio. kr.
21/11/2023
Retssager og voldgift, Forsikring og erstatning
Irmapigen sejrer i Sø- og Handelsretten
Irmapigen sejrer i Sø- og Handelsretten
13/12/2023
Konfliktløsning, Immaterialret, Retssager og voldgift
Når syn og skøn går i tomgang
Når syn og skøn går i tomgang
02/01/2024
Fast ejendom og entreprise, Retssager og voldgift
Jurainfo logo

Jurainfo.dk er landets største juridiske nyhedsside. Her finder du juridiske nyheder, kurser samt ledige juridiske stillinger. Vi hjælper dagligt danske virksomheder med at tilegne sig juridisk viden samt at sætte virksomheder i forbindelse med den rigtige juridiske rådgiver, når de har brug for råd og vejledning.

Jurainfo.dk ApS
CVR-nr. 38375563
Vandtårnsvej 62B, DK-2860 Søborg
(+45) 71 99 01 11
kontakt@jurainfo.dk
Ønsker du hjælp til at finde en specialist?
2024 © Jurainfo.dk - Juridiske nyheder og arrangementer samlet ét sted