Sag sendt tilbage til byretten, da den ikke længere angik principielle spørgsmål
I september 2019 anlagde A A/S sag mod Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) og Ankestyrelsen. Ved kendelse af 11. februar 2021 henviste Retten på Frederiksberg sagen til behandling ved landsretten som 1. instans.
Under et forberedende retsmøde i november 2021 blev der fastsat frister for yderligere processkrifter vedrørende blandt andet udskillelse af spørgsmål om passivitet og retlig interesse til særskilt afgørelse samt tilskæring af sagen. Parterne indleverede processkrifter, og sagen blev skåret til, blandt andet således at de rejste spørgsmål om passivitet og retlig interesse ikke længere var til prøvelse under sagen.
I processkrift af 17. december 2021 anførte A A/S, at sagen ikke længere vedrørte spørgsmål om passivitet og retlig interesse, og at der derfor ikke var anledning til, at sagen fortsat blev behandlet ved Østre Landsret. Spørgsmål om erhvervsevnetab var ikke principielt, og A A/S foreslog, at sagen blev tilbagevist til fortsat behandling ved byretten, hvilket blev tiltrådt af AES og Ankestyrelsen.
Østre Landsrets kendelse
Østre Landsret bemærkede, at det følger af retsplejelovens § 226, stk. 1, at byretten efter anmodning fra en part kan henvise en sag til behandling ved landsretten, hvis sagen er af principiel karakter og har generel betydning for retsanvendelsen og retsudviklingen eller væsentlig samfundsmæssig rækkevidde i øvrigt.
Landsretten påser af egen drift, at betingelserne for at henvise en sag til behandling ved landsretten i 1. instans er opfyldt. Østre Landsret bemærkede endvidere, at sagen var skåret til, men endnu ikke var færdigforberedt, idet der blandt andet udestod forelæggelse for Retslægerådet.
Østre Landsret fandt, at sagen efter tilskæringen ikke længere angik det principielle spørgsmål, som begrundede henvisningen til landsretten. På denne baggrund og under henvisning til formålet med bestemmelsen i retsplejelovens § 226, stk. 1, herunder navnlig hensynet til at sikre domstolsreformens mål vedrørende Højesterets rolle, sendte Østre Landsret sagen tilbage til byretten til fortsat behandling.
Bech-Bruuns kommentar
Som udgangspunkt skal civile retssager behandles ved byretten i 1. instans. Der er en række undtagelser til dette udgangspunkt, herunder retsplejelovens § 226, stk. 1, hvorefter byretten efter anmodning fra en part kan henvise en sag til behandling ved landsretten, hvis sagen er af principiel karakter og har generel betydning for retsanvendelsen og retsudviklingen eller væsentlig samfundsmæssig rækkevidde i øvrigt.
Østre Landsrets kendelse understreger, at det netop kun er sager, der opfylder ovennævnte betingelser, og vedbliver at gøre det, som behandles ved landsretten i 1. instans. Selvom landsretterne af egen drift skal påse, om betingelserne er opfyldt og vedbliver at være det, viser sagen også, at sagens parter med fordel kan anmode om at en sag tilbagehenvises, hvis den ikke længere opfylder betingelser for behandling i landsretten som første instans.